Догори
Дати відгук

Лікар розповідає, які яйця можна їсти вегетаріанцям

А також як вибирати яйця та скільки їх можна з’їсти на день.

3 хв на прочитання03 Червня 2021, 10:47
Яйця Яйця
Поділитись:

У своєму інтерв’ю GreenPost лікар-нутриціолог Анна Мельник розповіла, що яйця, які продаються в лотках, можна вживати в їжу вегетаріанцям, які відмовляються від цього продукту, вважаючи, що таким чином зберігають життя живої істоти: ці яйця незапліднені, там немає зародка.

«Це просто яйцеклітина в оболонці. Якщо таке яйце покласти в інкубатор, воно протухне. Кури-несучки просто сидять у клітках і несуться: спереду корм, ззаду яйце. Вони ніколи не зустрічалися з півнем», — пояснює Анна Мельник.

Вона розповідає, що для появи курчат на птахофабриках тримають так зване батьківське стадо — 8–9 курей і півня. Яйця батьківського стада переглядають — в інкубатор ідуть яйця певного розміру, а є вибраковка — величезні яйця з двома жовтками. З них не можуть вилупитися курчата, але як продукт харчування це яйця чудової якості.

Нутриціолог пояснює, що будь-яке яйце синтезується куркою за природною програмою.

«Так, із того, чим її годували, але ми так само їмо овочі, курятину/індичатину, проте м’язи у нас людські, це все перетворюється на наші тканини. Так само курка: хоч би що вона їла, яйце в неї таке, як має бути. Воно буде не таким корисним, як яйце сільської курки, яка їла свіже зерно, щипала травичку й гуляла на осонні. Але у будь-якому разі воно буде курячим, і його не варто боятися», — говорить Анна Мельник.

Нутриціолог пояснює: яйце збалансоване, в ньому є все, щоб виросло ціле курча. Яєчня з беконом і каша — один із найоптимальніших сніданків. Адже два яйця на сніданок — це одна порція білку.

Анна Мельник розповідає, що міф про те, що доросла людина може з’їсти лише два яйця на день, виник із твердження про шкідливий холестерин.

«Хочу нагадати, що лише 15 % холестерину ми отримуємо з їжі, а 85 % синтезує печінка залежно від потреб організму. Медики нам навіяли думку про небезпеку холестериновмісних продуктів, тому що переплутали причину та наслідок»,

— говорить нутриціолог.

Обираючи яйця, варто звернути увагу на колір жовтка — він залежить від того, в яких умовах перебувала курка.

«Блідий жовток означає, що треба запам’ятати назву цієї фірми і більше не купувати, а ці яйця зварити на круто або використати для тіста», — говорить Анна Мельник.

Нутриціолог радить готувати яйця так, щоб жовток бодай у серединці був рідким — тоді він максимально корисний.

«Бо якщо зварити яйце на круто, білок ми отримаємо, але вітаміни вже практично всі зварилися», — говорить лікар.

Також раніше ми розповідали, скільки та якого молока можна випити без шкоди для здоров’я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Куди можна поїхати українцям вже зараз: з якими вакцинами пускають у ЄС, куди — без обмежень
Куди можна поїхати українцям уже зараз: з якими вакцинами пускають у ЄС, куди — без обмежень
6 хв на прочитання14 хвилин тому
Українські медики навчилися передбачати, хто буде важко хворіти на COVID-19: знайдено маркер
Знайдено маркер, який визначає, хто буде важко хворіти на COVID-19
1 хв на прочитання2 години тому
Від впровадження електронних лікарняних виграють лікарі приватної практики — експерт
Від впровадження електронних лікарняних виграють лікарі приватної практики — експерт
2 хв на прочитання5 годин тому
За добу в Україні зафіксували 967 нових випадків COVID-19 і рекордну кількість щеплень
За добу в Україні зафіксували 967 нових випадків COVID-19 та рекордну кількість щеплень
1 хв на прочитання7 годин тому
День гордості аутиста: «Я знаю багато дорослих аутистів, які стали акторами та програмістами»
6 хв на прочитання8 годин тому
У тих, хто довго сидить за комп’ютером, порушується кровопостачання головного мозку: чим це загрожує
1 хв на прочитання11 годин тому
ВООЗ пропонує заборонити жінкам алкоголь
1 хв на прочитанняВчора
Лікар пояснила, чому носити шльопанці та в’єтнамки шкідливо дітям і дорослим
1 хв на прочитанняВчора