Вверх
Дать отзыв

Коли мають право вимагати пред'явити COVID-сертифікат: роз’яснюють юристи

Як медична таємниця та право на вільне пересування «вживається» з постановою Кабміну.

2 мин на прочтение05 Ноября 2021, 15:34
COVID-сертифікат COVID-сертифікат
Поделиться:

Телеграм-канал «Медичне Право України» розповідає, що зараз виникає багато суперечок щодо того, чи мають право правоохоронці (а у деяких випадках і не тільки правоохоронці) вимагати пред'являти довідку про вакцинацію. Наприклад, ті, хто кажуть «ні», спираються на ст. 39 ЗУ «Основи Законодавства України про охорону здоров'я» і на ст. 236 ЦКУ (виходячи з того, що факт вакцинації є медичною таємницею), до того ж наводять як аргумент право на вільне пересування, яке встановлює ст. 33 Конституції (якщо, наприклад, перевірка сталася у громадському транспорті).

«Так, факт вакцинації — це медична таємниця. Але існує Постанова КМУ № 1236, яка вводить додаткові обмеження. Це не означає, що ви позбуваєтеся права на лікарську таємницю: постанова має меншу юридичну силу, ніж закон, та це означає те, що якщо ви бажаєте отримати послугу або скористатися, наприклад, громадським транспортом (це також фактично вид послуги), то спочатку маєте пред'явити сертифікат/довідку. Встановленого Конституцією України права на вільне пересування це також не стосується, тому що вам не забороняють пересуватися: вам забороняють лише фактично користуватися послугою без наявності довідки», — ідеться у повідомленні.

Однак є ситуації, коли вимога пред'явити документи може повністю порушувати ваші права, пояснює «Медичне право України». Наприклад, якщо нотаріус вимагає показати довідку про вакцинацію, перш ніж надати вам послугу. Щоб зрозуміти, коли мають право вимагати пред’явити COVID-сертифікат, а коли ні, юристи радять звертатися до Постанови № 1236 і на прикладі ситуації з нотаріусом показують, на що слід звернути увагу.

Обмежувальні заходи на зараз запроваджено щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері громадського харчування, торговельного та побутового обслуговування населення, культури і проведення масових заходів, приймають відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, в інших закладах розважальної діяльності, спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, непродовольчих ринках, закладах освіти тощо (повний перелік таких закладів наведений у пункті 35 Постанови №1236).

Нотаріуси ж не є суб’єктами господарювання відповідно до Господарського кодексу України, а виконують винятково делеговані державою функції (ст. ст. 3, 4, 81 Закону України «Про нотаріат»), визначені чинним законодавством. Нотаріуси не входять до переліку суб’єктів, на яких поширюються обмежувальні заходи, встановлені пунктом 35 Постанови № 1236. Отже і перевірка документів, які надають право не застосовувати вказані обмежувальні заходи, ними не проводяться.

Також ми розповідали, що «вакцинація залишається добровільною»: у МОЗ роз’яснили механізм відсторонення від роботи невакцинованих працівників.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Предупреждение об опасных и стихийных метеорологических явлениях по Украине
Синоптики предупреждают об опасных и стихийных метеорологических явлениях по Украине
1 мин на прочтение13 минут назад
Закон «О ратификации Соглашения о финансировании Дунайской региональной программы»
В ВР зарегистрирован проект Закона «О ратификации Соглашения о финансировании Дунайской региональной программы»
1 мин на прочтениечас назад
Блюда к Пасхальному столу: салат с куриным филе
К Пасхальному столу: сочный салат с куриным филе
1 мин на прочтение2 часа назад
Пасхальная корзина символизм продуктов, которые несут на освящение
Что положить в Пасхальную корзину и что лучше оставить дома: символизм продуктов для освящения
4 мин на прочтение3 часа назад
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 мин на прочтение3 часа назад
Болезнь, распространяющаяся по миру: сегодня Всемирный день борьбы против малярии
2 мин на прочтение4 часа назад
Украину накрыли «песчаные» дожди: несут ли они угрозу
1 мин на прочтение4 часа назад
Просто и вкусно: проверенный рецепт отличных дерунов
1 мин на прочтение5 часов назад