Вверх
Дать отзыв

Грип повертається: вакцинолог розповідає про особливості вакцинації під час пандемії коронавірусу

Вакцина проти грипу не може запобігти COVID-19, але для декого грип може бути страшнішим за коронавірус.

4 мин на прочтение27 Сентября 2021, 14:47
Грип Грип
Поделиться:

Особливістю нового епідсезону є те, що віруси грипу та SARS-CoV-2 можуть циркулювати паралельно, тому готуватися потрібно до обидвох хвороб. Але якщо вакцинальна кампанія проти коронавірусу в Україні триває з весни, то щепитися проти грипу почали лише у вересні.

Про те, як поєднати вакцинацію проти грипу з вакцинацією проти коронавірусу та які зараз є можливості це робити, GreenPost розповів відомий лікар-імунолог, вакцинолог Андрій Волянський.

Вакцинація проти COVID-19 зараз «скрізь і всюди», але щепитися проти грипу в тих самих пунктах неможливо. А як узагалі поєднати вакцинацію проти грипу з вакцинацією проти ковіду?

— Наразі це не можна робити водночас, але з інтервалом у два тижні можливо. Я вважаю, що саме так це і слід робити — щеплення проти грипу вставляти між двома дозами протиковідної вакцини (наприклад, вакцина CoronaVac вводиться з інтервалом чотири тижні).

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін анонсував передачу в межах гуманітарної допомоги за механізмом PIVI майже 30 тисяч доз безкоштовних вакцин проти грипу для щеплення лікарів — принаймні тих, які працюють у «ковідних» лікарнях. А яка кількість вакцин проти грипу є в Україні?

— Протягом сезону щеплення — це вересень-листопад, можливо, грудень — Україна отримає 1,2 млн доз різних вакцин проти грипу. Це небагато, приблизно на 3 % населення України. Тому можливий варіант, що вакцини будуть у дефіциті. Але вакцинація проти грипу відбувається власним коштом, її немає на рівні держави. Можливо, безкоштовно вакцинують лише невелику кількість медиків. Торік загалом за рахунок бюджету було закуплено приблизно 300 тисяч доз вакцин проти грипу, тобто невеличку частку.

Яка вартість вакцини проти грипу?

— Оптова ціна — 250–300 грн за дозу, тому в аптеках це буде 300–350 грн, а у приватних центрах уже з послугою — 600–800 грн.

Що відомо про чотири актуальні штами грипу  і наскільки можна «вгадати», щеплення проти якого штаму потрібне?

— Будь-яка вакцина для цього сезону дуже схожа на тогорічну та включає чотири штами грипу — два штами грипу типу А та два штами грипу типу В. Але якщо торік грипу не було взагалі ні в Україні, ні в Європі, ні взагалі у Північній півкулі, то схоже на те, що зараз усе дуже різко змінюється, бо вже йде сильний грип зі Сходу — в Індії велика хвиля грипу А, а в Китаї велика хвиля грипу Б, і це попри всі ізоляційні заходи. Тобто можна очікувати, що в Європі (і зокрема в Україні) грип буде, і це може бути або грип А, або грип В, або обидва типи. Причому є ймовірність, що це станеться в нетипові терміни — не взимку, а набагато раніше. Тому якщо рішення про щеплення прийнято, то його важливо реалізувати якомога раніше.

Питання, яке незабаром стане дуже актуальним: як відрізнити ковід від грипу?

— Грипу більше притаманний інтоксикаційний синдром — більш виражене сильне підвищення температури, головний біль, а також біль у м’язах і суглобах, загальна слабкість. За коронавірусу ж можуть бути респіраторні синдроми, а можуть і не бути, особливо в осіб молодого віку. Утім, насправді те ж саме можна сказати і про грип: респіраторні симптоми можуть бути, а можуть і не бути. Та й лікування десь схоже. Тому абсолютно чітких критеріїв для розмежування, мабуть, і немає. Допоможе відрізнити хіба що швидкий тест із носоглотки на антиген.

Однак особливу увагу я все ж таки хочу звернути на ризики для дітей. Якщо для дітей та підлітків коронавірус — це взагалі легка хвороба, і летальних випадків практично немає, то грип — це досить непросте захворювання для дітей, і, на жаль, є і тяжкі, і летальні випадки. Тому найкращий захист — це саме щеплення проти грипу. Вакцини проти грипу не живі і, на відміну від протикоронавірусних, дуже добре досліджені, вони майже не мають серйозних побічних ефектів і досить ефективні. Тому я раджу вакцинувати насамперед дітей (із шести місяців) та осіб із груп ризику — це люди похилого віку, люди з хронічними хворобами та вагітні.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Исследование ученых Алкогольные напитки Вредные привычки
Ученые назвали самый опасный вид алкоголя: убивает сердце и способствует ожирению
1 мин на прочтение11 минут назад
Сколько можно играть в видеоигры: неожиданный ответ ученых
2 мин на прочтение54 минуты назад
Судан получил вторую партию украинской муки в рамках инициативы Grain frоm Ukraine
1 мин на прочтениечас назад
Изображение сгенерировано ИИ
«Можете ничего не платить»: в Украине хотят изменить правила информирования пациентов о Программе медицинских гарантий
1 мин на прочтение2 часа назад
На территории Чернобыльской зоны продолжаются рейды: зафиксированы новые факты нарушений
2 мин на прочтение3 часа назад
Во Франции одобрили законопроект о запрете дискриминации по волосам
1 мин на прочтение3 часа назад
Маринад для курицы с кока-колой: как замариновать мясо по-новому
1 мин на прочтение4 часа назад
Есть повреждения энергетической инфраструктуры в 6 регионах, в некоторых областях проходят аварийные отключения
1 мин на прочтение5 часов назад