Вверх
Дать отзыв

Примусова вакцинація проти COVID-19 суперечить чинному законодавству — МОЗ

Оскільки відповідне рішення про проведення обов'язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями наразі не приймалося.

2 мин на прочтение25 Сентября 2021, 13:41
Поделиться:

У відповіді на запит одеського адвоката генеральний директор Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ Ірина Руденко зазначила, що примусове проведення вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, суперечить чинному законодавству України.

Свій висновок Ірина Руденко обґрунтувала низкою документів. Насамперед це «Основи законодавства України про охорону здоров'я». Стаття 42 «Загальні умови медичного втручання» передбачає, що медичне втручання (застосування методів діагностики, профілактики або лікування, пов'язаних із впливом на організм людини) допускається лише в тому разі, коли воно не може завдати шкоди здоров'ю пацієнта.

Медичне втручання, пов'язане з ризиком для здоров'я пацієнта, допускається як виняток в умовах гострої потреби, коли можлива шкода від застосування методів діагностики, профілактики або лікування є меншою, ніж та, що очікується в разі відмови від втручання, а усунення небезпеки для здоров'я пацієнта іншими методами неможливе.

Ризиковані методи діагностики, профілактики або лікування визнаються допустимими, якщо вони відповідають сучасним науково обґрунтованим вимогам, спрямовані на відвернення реальної загрози життю та здоров'ю пацієнта, застосовуються за згодою інформованого про їх можливі шкідливі наслідки пацієнта, а лікар вживає всіх належних у таких випадках заходів для відвернення шкоди життю та здоров'ю пацієнта.

Окрім того, чиновниця цитує статтю 27 закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»: «Групи населення та категорії працівників, які підлягають профілактичним щепленням, у тому числі обов'язковим, а також порядок і терміни їх проведення визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я».

«Станом на сьогодні рішення про проведення обов'язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями Головним державним санітарним лікарем України, головними державними санітарними лікарями Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя не приймалося», — підкреслює Ірина Руденко.

Також ми розповідали, що МОЗ не може відповісти, хто «спускає план» із вакцинації проти COVID-19.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Укрэнерго анонсировало графики ограничения мощности
"Укрэнерго" анонсировало графики ограничения мощности, вот кого это коснется
1 мин на прочтение5 минут назад
Всеукраинская акция Дубы Шевченко объединяют Украину
На Черкасщине начата всеукраинская акция "Дубы Шевченко объединяют Украину"
1 мин на прочтениечас назад
Из Сулинского заказника изъято 1,5 километра сетей
Из Сулинского заказника изъято 1,5 километра сетей
1 мин на прочтение2 часа назад
Полезные привычки Риск развития рака Болезни сердца
4 полезные привычки чтобы уменьшить риск развития рака и болезней сердца
2 мин на прочтение3 часа назад
Как приготовить вкуснейший кулич: рецепт рыхлой и идеальной выпечки
2 мин на прочтение4 часа назад
Содержание трансжиров, натрия и калия в пищевых продуктах: результаты пилотного исследования ВОЗ в Украине
2 мин на прочтение4 часа назад
Состоялась встреча рабочей группы GREEN Action Task Force: возобновлено создание Платформы действий по Зеленому восстановлению Украины
2 мин на прочтение5 часов назад
Вкусный чизкейк по проверенному рецепту: готовим просто и быстро
1 мин на прочтение6 часов назад