Генетика людини не змінилася за останні кілька десятиліть: науковці назвали причину збільшення кількості аутоімунних захворювань
На заході цей процес почався приблизно 40 років тому.
Дедалі більше людей у всьому світі страждають через те, що їхня імунна система не може відрізнити здорові клітини від мікроорганізмів-«загарбників». Захист від хвороб починає атакувати тканини та органи. Для боротьби з цією тенденцією проводяться великі міжнародні дослідницькі зусилля. Guardian розповідає про ініціативу в лондонському Інституті Френсіса Кріка, де два світові експерти, Джеймс Лі та Карола Вінуеса, створили окремі дослідницькі групи, щоб допомогти визначити точні причини аутоімунних захворювань.
«Кількість аутоімунних випадків на заході почала зростати близько 40 років тому. Однак зараз ми бачимо, що деякі з’являються в країнах, які ніколи раніше не мали таких захворювань. Наприклад, останнім часом найбільше збільшення випадків запальних захворювань кишківника було на Близькому Сході та у Східній Азії. До цього вони майже не бачили цієї хвороби», — говорить Джеймс Лі.
Аутоімунні захворювання варіюються від цукрового діабету 1 типу до ревматоїдного артриту, запального захворювання кишківника та розсіяного склерозу.
За оцінками на міжнародному рівні, кількість випадків аутоімунних захворювань зростає на 3-9 % на рік. Більшість науковців вважає, що чинники навколишнього середовища відіграють ключову роль у цьому підйомі.
«Генетика людини не змінилася за останні кілька десятиліть. Тож у зовнішньому світі щось має змінитися таким чином, що збільшує нашу схильність до аутоімунних захворювань», — сказав Лі.
Карола Вінуеса вказала на зміни в дієті — дедалі більше країн переймають західну дієту, а люди купують більше фаст-фуду.
«У дієтах швидкого харчування не вистачає певних важливих інгредієнтів, таких як клітковина, і дані свідчать про те, що ця зміна впливає на мікробіом людини — сукупність мікроорганізмів, які є в нашому кишківнику і які відіграють ключову роль у контролі різних функцій організму. Ці зміни в нашому мікробіомі потім викликають аутоімунні захворювання, яких зараз виявлено понад 100 типів», — говорить Вінуеса.
Обидва науковці підкреслили, що важливими є індивідуальні схильності.
«Якщо у вас немає певної генетичної схильності, ви не обов’язково отримаєте аутоімунне захворювання, незалежно від того, скільки БігМаків з’їсте», — сказала Вінуеса.
Також ми розповідали, що за будь-які профіти треба платити — генетик про рудоволосих.