Догори
Дати відгук

За будь-які профіти треба платити — генетик про рудоволосих

12 січня відзначають свято рудих — Міжнародний день «поцілунок для рудого»

5 хв на прочитання12 Січня 2022, 16:39
Поділитись:

Ставлення до рудих із часів античності й донедавна було дуже своєрідним. Елліни були впевненні, що рудоволосі люди після смерті перетворюються на вампірів. У середні віки вважалося, що руді народжуються в результаті «нечистого сексу» під час менструації. Під час полювання на відьом (XVI-XVII століття) в Європі багато жінок було спалено на вогнищах лише за те, що вони були рудоволосими. Є інформація, що Гітлер забороняв рудим одружуватись, аби запобігти народженню «потомства з відхиленнями». І не так давно рудих дітей у школі дражнили однокласники. Існують навіть спеціальні терміни «джинджерфобія» (боязнь рудих людей) та «джинджеризм» (цькування рудих).

Звідки взялися руді, чи є рудий колір волосся патологією і чи можна бути впевненим, що твої діти не будуть рудими — про це GreenPost розповів лікар-генетик Дмитро Микитенко, доктор медичних наук, керівник відділу молекулярної діагностики у клініці репродуктивної медицини.

Звідки взялися руді: патологія чи норма?

За колір шкіри і волосся відповідають специфічні речовини групи меланіну. Меланін буває кількох кольорів, і якщо говорити про рудих, то у них зменшена кількість меланіну темних кольорів і підвищена кількість меланіну червоного та світлих коричневих відтінків. Зміна балансу цих підвидів меланіну є результатом мутації в гені MC1R.

Це варіабельність норми, яка виникла під час міграції людей на північ. Мутації — це певний адаптаційний потенціал, мутації завжди виникають випадково, і якщо ця мутація нестиме якусь користь, то вона закріплюватиметься в популяції й передаватиметься наступним поколінням. Отже, оскільки темношкірі африканці мають захисний колір шкіри, то вітамін D у них виробляється в достатній кількості завдяки високій сонячній інсоляції. Коли ж первісні люди почали розселення за межі Африки, просуваючись на північ Європи, то виникла необхідність в отриманні вищих доз вітаміну D. Таким чином виникла мутація в цьому гені, яка дозволяє мати рудий відтінок волосся і світлу шкіру. Чому так? Річ у тім, що на північ кількість інсоляції зменшується, а отже, необхідність отримання вітаміну D збільшується. І такий перерозподіл сприяє, по-перше, більшому сприйняттю сонячних променів, а по-друге, більшому виробленню вітаміну D. Тобто при меншій кількості сонячних променів людина буде синтезувати достатню для себе кількість вітаміну D.

Але за будь-які профіти треба платити. Чим платять руді? Вони більш чутливі до болю, у них дуже часто знижений больовий поріг — те, що іншим людям було би стерпно, для рудих є більш болючим. Дуже часто вони потребують більшої дози анестетиків при наркозі тощо.

Ще завдяки більшій сприйнятливості сонячних променів такі люди більш схильні до злоякісних новоутворень шкіри, до раку шкіри.

Окрім того, цей ген залучений ще до нервової системи, тому руді частіше за інших хворіють на хворобу Паркінсона.

Також у рудих дещо змінене функціонування кори наднирників — підвищена їхня здатність виробляти адреналін швидше, більш болісно його подавати в кров, і за рахунок цього такі люди будуть емоційно активніші. Через підвищене вироблення адреналіну руді є більш імпульсивними — більш жвавими, більш реактивними, рішучими.

Інколи зустрічаються певні публікації про те, що у рудих блакитні очі, і такі люди є переважно шульгами. Хоча низка досліджень показує, що такий вплив є, але не доведено, що він має статистичне значення. Натомість доведено, що у рудих людей ніжніша шкіра і ламкіші судини — вони більш схильні до утворення синців і гематом.

Де народжуються руді?

Це переважно північні країни: Скандинавія, Північна Європа, а взагалі країною рудих вважається Шотландія. Наскільки я пам’ятаю, 15-20 % населення Шотландії є рудими і близько 40 % людей там є прихованими носіями цього гена. Тобто у них «рудоволосий» ген є рецесивним. Для того, щоб у людини було руде волосся, потрібно, щоб кожна з двох копій гена, про який ми говорили вище, були мутовані. Якщо і тато, і мама є прихованими носіями цієї генної варіації гена, то дитина народиться рудою.

Отже, людина з будь-яким кольором волосся може мати руду дитину, якщо є прихованим носієм. Ба більше: навіть для прихованого носія вже частково характерні всі особливості рудоволосих у стані здоров’я, чутливості шкіри до сонячного випромінювання, реактивності нервової системи.

Головне, на що я хочу звернути увагу, — що це не хвороба, не патологія. Це механізм нашого еволюційного надбання у вигляді адаптації до нових умов існування. На сьогодні ми не можемо говорити, що наявність рудих пов’язана лише з північними країнами. Зараз ми маємо відкриті кордони у світі (з поправкою на ковід, але, сподіваюся, це рано чи пізно закінчиться) — з розвитком індустріалізації, транспорту люди почали переміщуватися між державами і навіть континентами, і дуже багато рис, які ми набували раніше, на сьогодні частково втрачають своє біологічне значення. Це не означає, що вони не будуть існувати. Окрім того, є міжрасові шлюби, коли руді можуть народжуватися в не притаманних етнічних групах. Це є наша генетична різноманітність. Але в жодному разі це не може слугувати якимсь критерієм певних відборів, зловживань тощо. Руді — це дуже красиві, дуже вразливі й дуже імпульсивні люди.

Також ми розповідали про Міжнародний день поширення інформації про альбінізм: що спільного в альбіносів із рудими.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання19 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання19 Квітня 2024
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитання2 години тому
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитання3 години тому
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитання5 годин тому
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитання6 годин тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання7 годин тому
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання8 годин тому