Вверх
Дать отзыв

Червоний список: за рік побільшало на понад тисячу видів, яким загрожує зникнення

Однак є й історії успіху.

1 мин на прочтение28 Июня 2024, 08:24
Борнейський карликовий слон походить із північного Борнео, у східній частині малазійського штату Сабах. Фото: Базукі Мухаммад/Reuters Борнейський карликовий слон походить із північного Борнео, у східній частині малазійського штату Сабах. Фото: Базукі Мухаммад/Reuters
Поделиться:

Список видів, що перебувають під загрозою зникнення, за рік зріс більш ніж на 1000 записів. Загалом Червоний список Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) налічує 163 040 видів, що перебувають під загрозою зникнення. З них 45 000 видів тварин і рослин перебувають у стані гострої небезпеки. Це означає, що вони перебувають під загрозою зникнення в осяжному майбутньому, розповідає Die Zeit.

У цій динаміці звинувачують насамперед наслідки зміни клімату: знищення природного середовища існування, інвазивні види та незаконну торгівлю тваринами та рослинами.

Згідно зі звітом МСОП, види, що перебувають під загрозою зникнення, включають кактус Copiapoa, що походить із пустелі Атакама, карликового слона Борнео та гігантську ящірку Гран-Канарії. Поширення Copiapoa як декоративної рослини сприяє її знищенню, оскільки соціальні мережі збільшують незаконну торгівлю. Однак є й історії успіху: завдяки успішним зусиллям зі збереження леопардової рисі цьому виду більше не загрожує зникнення.

Червоний список існує з 1963 року і щороку оновлюється. Він опублікований МСОП - найбільшою та найстарішою глобальною природоохоронною мережею. МСОП діє як головна організація й об’єднує міністерства та органи влади, неурядові організації та науковців із понад 160 країн.

Червоний список базується на наукових критеріях і вважається найбільш надійним і відомим джерелом інформації про стан біорізноманіття. Загроза для виду залежить не тільки від залишкової кількості окремих тварин або рослин, а й від середовища їх проживання.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Хирурги будут бесплатно оперировать детей с пороками лица и конечностей. Фото иллюстративное
На Закарпатье американские хирурги будут бесплатно оперировать детей с пороками лица и конечностей
1 мин на прочтение49 минут назад
На Одесском пляже ликвидировали утечку сточных вод
На Одесском пляже ликвидировали утечку сточных вод
1 мин на прочтениечас назад
Права человека и верховенство права. Фото иллюстративное
Права человека и верховенство права: Украина начала переговоры с ЕС
3 мин на прочтение2 часа назад
Разоблачены факты завладения деньгами сельхозпроизводителей на миллионы грнВ Одесской области компания-экспортер сои возместила 15,3 млн грн неуплаченных налогов
Тщательно готовили преступления: разоблачены новые факты завладения деньгами сельхозпроизводителей на десятки миллионов гривен
2 мин на прочтение3 часа назад
Рада 267-ю голосами поддержала законопроект "О государственном аграрном реестре"
2 мин на прочтение4 часа назад
На антарктической станции «Академик Вернадский» показали, как сортируют мусор
1 мин на прочтение5 часов назад
Китай усиливает борьбу с выбросами: запустили промышленный улавливатель углерода
1 мин на прочтение6 часов назад
Стратегии адаптации к изменению климата представили в Киеве
2 мин на прочтение6 часов назад