Догори
Дати відгук

Червоний список: за рік побільшало на понад тисячу видів, яким загрожує зникнення

Однак є й історії успіху.

1 хв на прочитання28 Червня 2024, 08:24
Борнейський карликовий слон походить із північного Борнео, у східній частині малазійського штату Сабах. Фото: Базукі Мухаммад/Reuters Борнейський карликовий слон походить із північного Борнео, у східній частині малазійського штату Сабах. Фото: Базукі Мухаммад/Reuters
Поділитись:

Список видів, що перебувають під загрозою зникнення, за рік зріс більш ніж на 1000 записів. Загалом Червоний список Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) налічує 163 040 видів, що перебувають під загрозою зникнення. З них 45 000 видів тварин і рослин перебувають у стані гострої небезпеки. Це означає, що вони перебувають під загрозою зникнення в осяжному майбутньому, розповідає Die Zeit.

У цій динаміці звинувачують насамперед наслідки зміни клімату: знищення природного середовища існування, інвазивні види та незаконну торгівлю тваринами та рослинами.

Згідно зі звітом МСОП, види, що перебувають під загрозою зникнення, включають кактус Copiapoa, що походить із пустелі Атакама, карликового слона Борнео та гігантську ящірку Гран-Канарії. Поширення Copiapoa як декоративної рослини сприяє її знищенню, оскільки соціальні мережі збільшують незаконну торгівлю. Однак є й історії успіху: завдяки успішним зусиллям зі збереження леопардової рисі цьому виду більше не загрожує зникнення.

Червоний список існує з 1963 року і щороку оновлюється. Він опублікований МСОП - найбільшою та найстарішою глобальною природоохоронною мережею. МСОП діє як головна організація й об’єднує міністерства та органи влади, неурядові організації та науковців із понад 160 країн.

Червоний список базується на наукових критеріях і вважається найбільш надійним і відомим джерелом інформації про стан біорізноманіття. Загроза для виду залежить не тільки від залишкової кількості окремих тварин або рослин, а й від середовища їх проживання.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей
У лікарні на Одещині 41-річний чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Отримання доглядових послуг
Фото ілюстративне
Родини захисників та захисниць, які отримали складні поранення чи інвалідність можуть скористатися доглядовими послугами
2 хв на прочитання4 години тому
 На Закарпатті викрили псевдоінваліда
На кордоні з Угорщиною на Закарпатті викрили псевдоінваліда
1 хв на прочитання6 годин тому
Світлана Курницька - лікар-невропатолог
Сколіоз: невидимий ворог здоров'я - поради експерта до Всесвітнього дня боротьби зі сколіозом
5 хв на прочитання7 годин тому
Чим корисний шпинат і що з нього приготувати: покрокові рецепти
10 хв на прочитання9 годин тому
Доступний та дешевий овоч виявився корисним для серця
1 хв на прочитання11 годин тому
Дієтологиня назвала популярний напій, який знижує холестерин
1 хв на прочитанняВчора
Вчені назвали групу крові, за наявності якої заборонено пити алкоголь
1 хв на прочитанняВчора