- Главная
- Новости
- Агро
- С/Г продукція
- Без зайвого жиру: секрети приготування смажених баклажанів та добірка найсмачніших рецептів
Без зайвого жиру: секрети приготування смажених баклажанів та добірка найсмачніших рецептів
Ці овочі вбирають багато олії, але якщо знати деякі нюанси приготування, цього можна уникнути.
Смажені баклажани — ідеальний гарнір у літні й осінні місяці, коли овочі можна купити за доступними цінами та насолодитися їх натуральним смаком.
Одна з головних проблем смаження баклажанів у тому, що вони вбирають багато олії, адже цей овоч надзвичайно пористий. Але якщо знати деякі нюанси приготування, цього можна уникнути, розповідають «Здорові люди».
Секрети приготування смажених баклажанів
Для смаження підходять усі види баклажанів. Аби вони залишилися щільними, хрусткими та втратили гіркоту, рекомендується видалити з них якнайбільше води. Це робиться за допомогою солі. Баклажан стане менш пористим і, отже, вбере менше олії.
Баклажани слід розрізати вздовж на скибочки, посипати великою кухонною сіллю і злегка притиснути вантажем. Потім залишити від 40 хвилин до 3 годин. Що більше часу минає, то більше висихають баклажани.
Покуштуйте їх у ході приготування, перш ніж солити. Після контакту із сіллю овочі потрібно промити й обсушити паперовим рушником.
Скибочки бажано робити не надто тонкими (якщо інше не передбачено рецептом) — до 1 см — й однаковими по товщині. Так масло зможе розподілитися більш рівномірно, і баклажани не надмірно розмокатимуть при смаженні.
Якщо в рецепті передбачається нарізання кубиками або брусочками, спочатку нарізається пластинками, а після обробки сіллю вже шматочками необхідної форми.
В ідеалі краще смажити баклажани на грилі — тоді проблема з жиром зніметься сама собою. Однак це можливо не завжди.
Для смаження використовуйте арахісову чи оливкову олію.
Олію потрібно розігріти не більше ніж на 180 °C (для вимірювання температури можна використовувати кухонний термометр). При такій температурі овочі не встигнуть «закипіти» в олії, підрум'янюватимуться зовні і чудово просмажуватимуться.
Якщо термометра під рукою немає, скористайтеся зубочисткою: якщо опустити її в олію і навколо з'являться бульбашки, то температура підходяща.
Ніколи не соліть баклажани перед приготуванням. Сіль виводить воду з продуктів на поверхню і таким чином скоринка, що утворилася завдяки паніруванню, відокремлюватиметься, а баклажани стануть жирними та м'якими.
Якщо хочеться, щоб овочі вийшли хрусткими, їх слід попередньо обваляти в борошні чи сухарях.
Після приготування баклажани викладіть на тарілку, застелену папером, аби позбутися зайвої олії. Після того, як вони стануть теплими, баклажани можна солити.
Смажені баклажани у клярі
Це і гарний гарнір до м'яса субпродуктів, і окрема закуска.
Інгредієнти:
баклажани — 3 шт.;
борошно — 200 г;
яйце — 1 шт.;
газованої холодної води — 150 г.
Приготування.
Змішати борошно з яйцем, додати газовану воду. Дати постояти кілька хвилин.
Баклажани нарізати скибочками та підготувати: засипати сіллю та поставити під вантаж. Після цього обмити й обсушити паперовим рушником.
Вмочити баклажани в тісто таким чином, аби воно рівномірно вкривало шматочки, а потім обсмажити їх у гарячій олії по кілька хвилин із кожного боку.
Після приготування викласти смажений баклажан на паперовий рушник, щоб увібралися надлишки олії.
Смажені баклажани в панірувальних сухарях
Інгредієнти:
баклажани — 500 г;
яйце — 1 шт.;
панірувальні сухарі — 50 г;
сіль;
рослинна олія;
Приготування.
Баклажани нарізати пластинками, засипати сіллю і залишити на якийсь час. Після цього промити й обсушити.
Яйце збити в мисці і злегка посолити.
Баклажани вмочити в яйце, обваляти в сухарях. Повторити операцію, щоби зробити подвійне панірування. За бажання можна зробити і потрійний шар, у будь-якому випадку останніми повинні бути сухарі.
Обсмажувати в гарячій олії до появи рум'яної скоринки. Потім викласти на паперову серветку, щоб зайвий жир пішов.
Смажені баклажани мариновані
Потрібний невеликий прес, аби віджати баклажани після того, як вони просолилися: наприклад, товкача для картоплі.
Інгредієнти:
баклажани — 1 кг;
рослинна олія — 0,5 л;
червоний винний оцет — 100 г;
часник — 2-3 зубчики;
м'ята — 2-3 гілочки;
сіль.
Приготування.
Нарізати баклажани невеликими квадратиками чи скибочками. Викласти шматочки шарами на друшляк і рясно посолити кожен шар. Помістити друшляк у миску, куди збиратиметься вода, що напливає, накрити тарілкою і покласти зверху вантаж (наприклад, пляшку з водою).
Залишити овочі в солі мінімум на 1-2 години. Потім промити і добре відтиснути (можна товкачем для картоплі чи руками).
Зробити маринад. Часник і м'яту подрібнити та викласти в миску. Влити до них оцет і 300 мл олії. Перемішати.
У сковороду з високими стінками налити трохи олії та дати їй добре нагрітися. Готовність можна перевірити дерев'яною зубочисткою: якщо під час занурення її кінчик в олію вона шипить, значить, температура правильна.
Обсмажувати баклажани по кілька шматочків, викладаючи на кілька хвилин готові на паперові серветки.
Потім, поки вони гарячі, у міру готовності перекладати в миску чи зручний лоток, поливаючи маринадом.
Накрити харчовою плівкою та поставити в холодильник мінімум на 30 хвилин.
Страву можна зберігати в холодильнику до 1 тижня щільно закритим. Головне, щоб овочі були вкриті олією.
Смажені баклажани з помідорами та часником
Інгредієнти:
баклажани — 4 шт.;
яйця — 4 шт.;
помідори — 200 г;
часник — 2 зубчики;
петрушка чи інша зелень;
сіль;
рослинна олія.
Приготування.
Баклажани нарізати впоперек скибочками завтовшки близько 0,5 см і обробити із сіллю. Потім промити й обсушити кухонним папером.
У сковороду налити олію, розігріти її і викласти баклажани. Підрум'янити їх з обох боків і перекласти на паперовий рушник.
Помідори нарізати невеликими шматочками, часник — пластинками.
Розігріти олію на сковороді, злегка обсмажити часник, додати помідори і смажити 1-2 хвилини.
Посолити та перемішати, зверху викласти часточки баклажану.
Яйця розбити в миску, злегка посолити, збити і вилити поверх баклажанів. Накрити кришкою та тримати на слабкому вогні до готовності яєць.
Зелень дрібно покришити, посипати смажені баклажани зверху і подавати.
Смажені баклажани на зиму
Інгредієнти:
баклажани — 2 шт.;
солодкий перець — 4 шт.;
морква — 1 шт.;
цибуля — 2 шт.;
помідори — 4 шт.;
часник — 4 зубчики;
сіль;
перець.
Приготування.
Баклажани нарізати невеликими шматочками і смажити в гарячій олії до зарум'янювання.
Часник крупно накришити чи придавити й обсмажити в каструльці. Перекласти до нього баклажани.
Моркву та цибулю почистити. Моркву натерти на тертці, порізати цибулю кубиками.
У перцю видалити насіння та плодоніжку, нарізати короткими брусочками.
У сковороду викласти цибулю та моркву, обсмажувати кілька хвилин. Потім помішуючи, смажити ще близько 5 хвилин.
Помідори порубати дрібними кубиками і перекласти до овочів. Смажити 5-7 хвилин.
Відправити овочі до баклажанів, додати сіль, перець та половину склянки води. Перемішати, довести до кипіння і гасити на середньому вогні 10-12 хвилин.
Розкласти гарячі овочі по стерилізованих банках і закрутити. Зберігати у прохолодному місці.
Смажені баклажани з часником і перцем чилі
Інгредієнти:
баклажани — 4 шт.;
перець чилі — 1 шт.;
часник — 1 зубчик;
сіль;
рослинна олія.
Приготування.
Баклажани помити та нарізати скибочками чи кубиками.
Засипати сіллю та залишити на деякий час. Потім промити, обсушити й обсмажити у великій кількості олії. Підрум'янити по 3-4 хвилини з кожного боку.
У міру готовності викладати баклажани на поглинаючий папір.
Часник почистити та роздавити ножем. Обсмажити його в каструлі в невеликій кількості олії. Гострий перець дрібно нарізати і додати до часнику.
Викласти в каструлю баклажани та тримати на слабкому вогні кілька хвилин, злегка помішуючи, щоб овоч вкрився рівномірно гострим соусом.
Пікантні смажені баклажани
Інгредієнти:
довгі баклажани — 2 шт.;
борошно;
сіль;
рослинна олія для смаження;
томатна паста — 250 г;
маленький гострий перець — 1 шт.;
часник — 1 зубчик;
базилік — 3-4 гілочки.
Приготування.
Баклажани нарізати на скибочки завтовшки 2 мм. Обробити сіллю, промити й обсушити.
Обваляти кожну скибочку в борошні, струсивши надлишки.
У сковороді підігріти олію, обсмажити шматочки баклажанів, перевертаючи, щойно вони стануть золотаво-коричневими. У міру готовності викладайте на тацю, застелену кухонним паперовим рушником, аби прибрати можливі надлишки олії.
Часник почистити та роздавити ножем. У гострого перцю видалити насіння та нарізати його — не дуже крупно, але й не дрібно.
Розігріти в іншій сковороді трохи олії, обсмажити часник і перець. Додати томатну пасту, перемішати і за необхідності посолити. Тримати на середньому вогні 10-15 хвилин.
Дістати часник, додати в соус листочки базиліка. Викласти в соус скибочки баклажана, перемішати та подавати.
Смажені баклажани із твердим сиром
Інгредієнти:
баклажани — 500 г;
яйце — 2 шт.;
панірувальні сухарі — 50 г;
сир типу «Пекоріно» — 50 г;
копчена солодка паприка — дрібка;
чорний мелений перець — дрібка.
Приготування.
Баклажани нарізати скибочками товщиною близько 1,5 см. Розкласти всі скибочки на ґратках і посипати кожною великою сіллю. Залишити стікати за кімнатної температури приблизно на годину.
Після цього часу добре промити кожну скибочку під проточною водою, висушити чистою тканиною и кухонним рушником.
Сир натерти в миску, додати сухарі, паприку і перець. Все добре перемішати.
Яйця розбити в миску, трохи збити виделкою.
Кожну скибочку баклажана вмочити в яйце, потім обваляти в сухарях. Потім процедуру повторити — таким чином вийде подвійне паніровка.
На сковороду налити олію, почекати, поки вона розігріється, й обсмажувати баклажани приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку, поки не підрум'яняться. Викласти на тарілку з папером, аби забрати зайвий жир.
Подавати смажені баклажани з сиром відразу, поки вони гарячі.
Салат зі смажених баклажанів і бринзи
Інгредієнти:
середні баклажани — 3 шт.;
помідори невеликого розміру — 3 шт.;
часник — 2 зубчики;
бринза — 200 г;
соєвий соус — 50 г;
волоські горіхи — 30 г;
кінза — пучок.
Приготування.
Баклажани нарізати пластинками, обробити сіллю, обмити й обсушити. Порізати на кубики і смажити на розігрітій олії до зарум'янювання. Наприкінці додати соєвий соус.
Горіхи подрібнити.
Сир і помідори нарізати брусочками.
Перекласти в тарілку смажені баклажани, бринзу, томати та горіхи. Заправити олією і перемішати.
При подачі посипати салат зверху дрібнонарізаною кінзою.
Салат зі смаженого баклажана з йогуртом
Інгредієнти:
великий баклажан — 1 шт.;
мед — 1 ч. л.;
кунжут — 1 ч. л.;
грецький йогурт — 3 ст. л.;
м'ята — 2 гілочки;
орегано;
сіль;
борошно;
рослинна олія.
Приготування.
Баклажани розділити вздовж на скибочки, засипати сіллю та залишити під вантажем на годину. Потім промити й обсушити.
Нарізати баклажани соломкою і ретельно обваляти в борошні. Обсмажити їх у гарячій олії і залишити на паперовому кухонному рушнику.
У мисочку викласти мед (густий можна злегка розігріти), додати кунжут, йогурт, дрібно нарізану м'яту і перемішати. При подачі полити соусом.
Також ми розповідали про ліниві баклажани — просту і смачну заготовку на зиму.