Аромати для поліпшення когнітивних здібностей: лайфхак від науковців
Втрата нюху може передбачати розвиток майже 70 неврологічних та психіатричних захворювань.
За статистикою приблизно у кожного п'ятого жителя планети після 65 років настає погіршення пам'яті та розумової працездатності. Крім цього, люди стали частіше скаржитися на ці проблеми після перенесеного коронавірусу. Лікар Олександра Литкіна розповідає: науковці це пояснюють тим, що втрата нюху може передбачати розвиток майже 70 неврологічних і психіатричних захворювань, у тому числі хвороби Альцгеймера та інших видів вікового недоумства, хвороби Паркінсона та шизофренії.
Щоб перевірити наявні дані, Центр нейробіології навчання та пам'яті при Каліфорнійському університеті в Ірвайні провів дослідження з людьми від 60 до 85 років без виявлених когнітивних порушень чи деменції. Перед його початком і після завершення всі випробувані пройшли МРТ-сканування та коротку серію нейропсихологічних тестів.
Далі дослідники розділили учасників на дві групи й одній із них роздали дифузори та сім картриджів у вигляді скляних флаконів із сімома ароматизаторами на основі натуральних ефірних олій: троянда, апельсин, евкаліпт, лимон, м'ята, розмарин і лаванда. Досліджуваних попросили щодня перед сном включати дифузор, аби той протягом двох годин протягом ночі виділяв у повітря пахощі.
За півроку в учасників на 226 % підвищилися когнітивні показники порівняно з контрольною групою. Крім того, судячи зі знімків МРТ, покращився стан нервового пучка білої речовини мозку, відомого як гачкоподібний пучок, який з'єднує медіальну скроневу частку з префронтальною корою мозку, що відповідає за прийняття рішень. Також учасники повідомили, що стали міцніше спати.
Більше новин читайте на GreenPost.