Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Астро
  • Зорепад уже почався, пік очікується у серпні: де найкраще подивитися «нічне шоу»

Зорепад уже почався, пік очікується у серпні: де найкраще подивитися «нічне шоу»

Час лягти під нічним небом і спостерігати це дивовижне видовище.

4 хв на прочитання29 Липня 2024, 19:03
Щороку в серпні: падаюча зірка осяює нічне небо в американському штаті Невада. Фото: Ethan Miller/Getty Images Щороку в серпні: падаюча зірка осяює нічне небо в американському штаті Невада. Фото: Ethan Miller/Getty Images
Поділитись:

У серпні небо освітлюється, коли крихітні частинки комет мчать до Землі. Щороку випадає дощ із зорепадів — Персеїд. Час лягти під нічним небом і спостерігати це дивовижне видовище. Про це розповідає Die Zeit.

Що таке Персеїди?

Персеїди — це так званий метеорний потік, тобто скупчення падаючих зірок, які падають на Землю щороку в серпні. Це відбувається тому, що ми перетинаємо орбіту комети 109P/Свіфта-Туттля під час нашої щорічної подорожі навколо Сонця. І завжди в один і той же час, а саме в серпні. Протягом століть Свіфта-Туттля втрачає частинки, які розподіляються вздовж її орбіти — ці частинки утворюють метеорний потік, який ми називаємо Персеїдами. Коли Персеїди входять в атмосферу Землі, ми бачимо падаючі зірки.

Сама комета обертається навколо Сонця приблизно 133 роки. Її відкрили незалежно один від одного Льюїс Свіфт і Горацій Туттль 19 липня 1862 року. Знову її побачили в 1992 році, а наступного разу, як очікується, вона буде видима з Землі в 2126 році.

Коли можна побачити Персеїди?

Метеорний потік Персеїди відбувається щороку в першій половині серпня, причому більшість падаючих зірок видно в дні близько 12 серпня. Незадовго до цього відбувається молодик, коли Місяць перебуває точно між Землею і Сонцем і повертається до нас своїм неосвітленим боком. Це робить ніч особливо темною — найкращі умови для спостереження зорепаду.

Ідеальною датою є ніч із 12 на 13 серпня — якщо погода буде сприятливою. Але навіть уночі до і після цього слід використовувати кожну можливість ясного неба, каже Каролін Ліфке з Асоціації астрологів.

За одну годину на небі може з'явитися від 30 до 50 падаючих зірок у пік зорепаду Персеїди. Треба лише запастися терпінням, радить Ліфке.

Де можна побачити Персеїди?

Персеїди, як правило, можна побачити всюди, каже Ліфке. Проте жителі сільської місцевості мають більше шансів, ніж ті, хто живе в яскравому місті. Якщо ви хочете побачити падаючі зірки, вам слід подивитися на схід. Там ви знайдете сузір'я Персея, з якого, здається, і походять падаючі зірки.

Як знайти Персея? Сузір'я Кассіопеї та Картерса слугують корисними орієнтирами. Кассіопея схожа на велику літеру W, а Картерс — на шестикутник. Персей розташований точно посередині.

Звідки походить назва зорепаду Персеїди?

Кожен метеорний потік має так званий радіант — точку випромінювання, з якої нібито виходять падаючі зірки. Персеїди походять із сузір'я Персея, звідки і походить їхня назва.

Вважається, що сузір'я уособлює сина бога Зевса Персея. У грецькій міфології він убив змієголову Медузу, його дружиною є Андромеда, дочка Кассіопеї — обидві фігури можна розглядати як сузір'я поруч з Персеєм.

Які ще потоки можна побачити влітку?

Існує шанс побачити падаючі зірки вже наприкінці липня. Це пов'язано з тим, що в цей час повз нас проходять інші, менші зорепади, зокрема Липневі Водолії, також відомі як Дельта Водолія. Їхній радіант, Дельта Водолія, перебуває в сузір'ї Водолія. Дельта Водолія сягає свого піку 31 липня.

Альфа Козерога також сягає свого піку 31 липня. Значно менше падаючих зірок потрапляє на Землю з цього потоку. Вони також повільніші і яскравіші, ніж у Дельта Водолія. Їхній радіант розташований у сузір'ї Козерога. Згідно з календарем зорепадів Міжнародної метеорної організації, всі, хто пропустить зорепади в кінці липня — середині серпня, матимуть ще один шанс побачити зорепади з потоку Альфа Ауригіди наприкінці місяця. Його радіант у цей час перебуває в сузір'ї Ауриги.

Як утворюються падаючі зірки?

Метеор — це коли небесне тіло спалахує і згорає в атмосфері Землі. Ми називаємо це падаючою зіркою. Незалежно від назви, це частинки чи маленькі камінці з нашої Сонячної системи, які мчать до Землі зі швидкістю понад 200 тис. км/год. Часто їхній розмір становить лише кілька міліметрів. Коли вони потрапляють в атмосферу Землі, то настільки нагріваються від сильного тертя, що починають світитися.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Осінній пиріг зі сливами і корицею
Що приготувати зі слив: осінній пиріг зі сливами і корицею
1 хв на прочитання15 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Тектонічні плити почали рухатися: у Хмельницькому й Одесі відчули відлуння землетрусу, який стався у Румунії
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Міненерго
Україна закликає МАГАТЕ вжити заходів для припинення атак на цивільну енергетичну інфраструктуру та звільнення ЗАЕС
1 хв на прочитання2 години тому
Розі у свій 32-й день народження торік. Фото: Newsquest/SWNS
Найстарша кішка у світі померла у віці, еквівалентному 152 людським рокам
1 хв на прочитання3 години тому
Нестача води в містах: які є шляхи вирішення цієї проблеми?
6 хв на прочитання4 години тому
Польща пішла під воду: ось що в сусідній країні накоїв циклон «Борис» і як люди справляються з наслідками (ФОТО)
3 хв на прочитання5 годин тому
Пухлина досягла 8 см: львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози
1 хв на прочитання5 годин тому
Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
3 хв на прочитання6 годин тому