Догори
Дати відгук

Зоозахисники вистежили у Facebook найрідкіснішого кролика у світі (ФОТО)

Тваринку забрали у потенційного продавця.

3 хв на прочитання11 Серпня 2021, 15:21
Фото: KSNP Фото: KSNP
Поділитись:

Захисники природи в Індонезії врятували рідкісного суматранського смугастого кролика, якого зловив і сфотографував місцевий фермер. Отримавши повідомлення про публікацію в Facebook, організація Fauna & Flora International (FFI) і керівництво національного парку Керінчі-Себлат швидко вистежили потенційного продавця рідкісної тварини.

Відомий тільки за дюжиною голландських музейних зразків, зібраних на початку 20-го століття, а також за випадковими спостереженнями в дикій природі і кількома знімками з фотопасток, цей вид вважається найрідкіснішим кроликом у світі.

Директор національного парку Тамене Сіторус сказав:

«Хоча Керінчі-Себлат всесвітньо відомий своїм біорізноманіттям, у  заголовках газет зазвичай з’являються більші харизматичні тварини, такі як тигри, слони і птахи-носороги. Люди так часто забувають, що цей парк захищає всіх рідкісних тварин, тобто такі види, як суматранський смугастий кролик і його середовище проживання».

Дебора Мартир з FFI, яка консультує підрозділи із захисту і збереження тигрів у парку, — одна з небагатьох, кому пощастило зіткнутися з суматранським смугастим кроликом у дикій природі. Вона не сумнівається у величезному науковому значенні цієї несподіваної можливості побачити такий невловимий вид: «Про цю тварину відомо дуже мало, крім того, що вона явно віддає перевагу моховитим пагорбам і передгірним лісам. Єдині екземпляри із Суматри належать до голландського колоніального періоду і знаходяться в Нідерландах, а не в Індонезії».

Кролик був випадково спійманий місцевим фермером, який зіткнувся з ним на околиці національного парку поруч із річкою, яка тільки що сильно розлилася. У нього була легка травма боку — можливо, під час раптової повені, але доглядачі парку благополучно випустили його назад у ліс на місці, обраному на основі наявних даних з фотопасток.

«Я пишаюся тим, що мої співробітники так професійно відреагували на цей знімок і повернули кролика в парк», — сказав Тамене Сіторус.

Для Херізау, місцевого рейнджера одного з підрозділів із захисту і збереження тигрів і члена команди зі звільнення кролика, це був перший раз, коли він побачив цю тварину, незважаючи на більш ніж восьмирічне патрулювання в глибині національного парку:

«Завжди добре випустити тварин назад у дику природу — і це було набагато простіше, ніж випустити тигра! Ми відпустили його, і він озирнувся, а потім почав їсти листя. Він виглядав дуже розслабленим».

Експерти кажуть, що втрата середовища проживання і його фрагментація є, безумовно, найсерйознішою загрозою виживанню суматранського смугастого кролика. Національний парк Керінчі-Себлат мабуть є одним з останніх збережених місць для життя цього лісового виду.

Очевидно, це не часта жертва полювання або торгівлі тваринами через свою природну рідкість, переважно нічний спосіб життя та, мабуть, неприємний смак м’яса. Однак це не заважає йому потрапляти в пастки, встановлені для інших видів, коли він шукає корм на лісовій підстилці.

Нагадаємо, що на Шрі-Ланці місцеві жителі врятували слоника, який потрапив у канал. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання6 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання7 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання8 годин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання9 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання10 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання11 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання11 годин тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання14 годин тому
Більше з GreenPost