- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Зі згущеним молоком, сметаною, чорносливом або йогуртом, лінивий або з шоколадом — прості варіанти приготування медовика
Зі згущеним молоком, сметаною, чорносливом або йогуртом, лінивий або з шоколадом — прості варіанти приготування медовика
Шукайте серед них свій!
Зі згущеним молоком, сметаною, чорносливом або йогуртом, лінивий або з шоколадом — «Здорові люди» пропонують прості варіанти приготування медовика. Шукайте серед них свій!
Нюанси у приготуванні медовика
Меду в рецептах знадобиться небагато, незважаючи на назву торта. Перевагу віддавайте рідкому меду, але, якщо у наявності тільки загуслий, можна розтопити його на водяній лазні.
Важливо: частина інгредієнтів поєднується на водяній лазні. Якщо зробити лазню немає можливості, можна приготувати і на слабкому вогні, контролюючи, щоб компоненти не пригоріли.
Борошно потрібно просіяти — так воно насититься киснем, і коржі вийдуть повітряними.
Тісто краще розкачувати на силіконовому килимку або на випічному папері. Присипати в ході розкочування борошном не варто, оскільки коржі стануть щільними.
Щоб шари вийшли однаковими, можна їх обрізати, використовуючи тарілку. Обрізки потім використовують як крихту.
Коржі при випіканні добре піднімаються.
Приготовлені коржі можна заморозити, а за необхідності розморозити при кімнатній температурі та просочити кремом.
Для медовика використовують заварний крем або згущене молоко, вершки і навіть кисломолочний сир. Але найпоширеніший — сметанний крем. Що більша жирність сметани — то вища калорійність торта.
Для збивання краще брати сметану із холодильника. У сметанний крем можна додавати горіхи, какао, сухофрукти, варення тощо.
Для сметанного крему можна замінити цукор пудрою — вона швидше розчиниться.
Медовик можна їсти і вегетаріанцям, замінивши сметану й олію рослинними аналогами.
Шоколадний медовик
Інгредієнти:
пшеничне борошно — 420 г;
яйця — 2 шт.;
цукор — 150 г для тіста + 1 ст. л. для оздоблення;
олія — 100 г;
мед — 100 г;
какао — 40 г;
сода — 2 ч. л.;
кориця — 1 ст.
сметана — 600 г;
вершки — 300 мл;
цукрова пудра — 150 г;
лимон;
вода — 100 мл;
лимонний сік.
Приготування.
У миску викласти олію та мед, поставити на водяну лазню. Коли вони розтануть, всипати соду і, помішуючи, тримати близько 10 хвилин, доки маса не стане карамельною.
Додати корицю та цукор, ретельно розмішати та прибрати убік для охолодження.
Яйця збити з цукром: маса повинна стати білого кольору і збільшитися в об’ємі вдвічі.
Борошно просіяти та змішати з какао.
Яйця змішати з медово-масляною масою, потім, додаючи частинами борошняну суміш, замісити тісто. Сформувати 10 кульок по 90 г кожен. Викласти в контейнер, накрити харчової плівкою і прибрати в холодильник на 30 хвилин.
Тонко розкотити кожну кулю на папері для випічки, обрізати, сформувавши однакові кружки. Обрізане змішати і зробити знову тонкі коржі.
Наколоти коржі виделкою і випікати в розігрітій до 180 °C духовці 5-7 хвилин. Уважно стежте за готовністю, щоби не перетримати.
Для крему збити вершки міксером. З половини лимона зняти цедру та вичавити сік. Потроху додавати сік і цедру у вершки, повільно розмішуючи ложкою.
Для заливки налити в миску воду, вичавити сік другої половини лимона і змішати із цукром.
Коли коржі спекти, один-два можна відкласти для приготування крихти (подрібнити качалкою чи іншим зручним способом).
Інші змастити за допомогою пензлика приготовленою рідиною і покласти на кожен по 2 ложки вершків. Розрівняти.
Зібрати торт, складаючи змащені коржі один на інший.
Залишити шоколадний медовик на кілька годин при кімнатній температурі. Боки та верх посипати крихтою. Зберігати торт у холодильнику.
Медовик із кремом на желатині
Інгредієнти:
борошно — 370 г;
яйця — 2 шт.;
вершкове масло — 50 г;
цукор — 50 г;
коричневий цукор — 40 г;
мед — 2 ст. л.;
оцет — 1 ст. л.;
сода — 0,5 ч. л.;
желатин — 1,5 ст. л.;
сметана — 900 г;
холодна вода — 60 мл;
цукрова пудра — 6 ст. л.;
лимон — ½ шт.
Приготування.
Яйця збити міксером або віночком, додати масло, цукор, мед і поставити над каструлею з водою. Нагрівати, постійно помішуючи, до однорідного стану та розчинення цукру, але не кип'ятити.
У масу, що вийшла, додати гашену соду, перемішати. Потім всипати просіяне борошно і замісити тісто. Воно не повинно липнути до рук.
Розділити тісто на 5 рівних частин. Кожну частину розкотити на папері для випічки (розкочувати треба дуже тонко, тому що при випіканні вони надуваються) і кілька разів наколоти кожен виделкою. Круглу форму потрібного розміру помістити на листи розкоченого тіста й обрізати краї.
Духовку розігріти до 180 °C і випікати по одному листу — кожен приблизно по 5 хвилин. Поки випікається один корж, можна розкочувати наступний.
Обрізані краї тіста також запекти і використовувати для крихти на торт.
Желатин залити водою та залишити набухати. Коли він розбухне, розчинити його, помішуючи, на несильному вогні (але не доводити до кипіння). Потім прибрати остигати.
У велику миску викласти сметану, додати цукрову пудру і збивати до отримання щільних піків. Потім влити сік лимона та перемішати.
Вершки вилити в миску і збивати, тонким струмком додаючи желатин. Потім прибрати в холодильник на 5-10 хвилин, щоб крем трохи застиг.
Кожен із коржів змастити кремом. Залишки тіста розфарбувати та посипати ними медовик зверху.
Поставити готовий торт у холодильник щонайменше на добу.
Медовик із чорносливом
Інгредієнти:
борошно — 700 г;
вершкове масло — 100 г;
цукор — 200 г;
мед — 5 ст. л;
яйця — 2 шт.;
розпушувач — 2 ч. л;
сіль — дрібка;
сметана — 1 л;
вершки — 420 мл;
чорнослив — 200 г;
ром або екстракт — 1 ст. л;
лимонний сік — 2 ст. л.
Приготування.
Олію, мед і цукор розтопити на паровій лазні. Помішувати, доки не вийде однорідна маса. Потім прибрати убік для остигання.
Яйця збити міксером і додати в медово-масляну суміш. Добре розмішати.
Просіяти борошно, всипати сіль і розпушувач і все змішати. Перекласти на рідку масу і замісити тісто.
Розділити тісто на 9 частин та прибрати ненадовго в холодильник.
Кожен шматочок розкотити на папері для випікання, оскільки тісто може прилипати.
Випікати кожен коржик у розігрітій до 180 °C духовці приблизно 4-5 хвилин до золотистого кольору.
Для крему збити сметану з цукром, додати лимонний сік, ром і перемішати.
Вершки збити до міцних піків і викласти в крем. Акуратно розмішати.
Чорнослив нарізати на тонкі смужки, видаливши кісточки.
Коржі змастити кремом і викласти на кожен потроху чорносливу. Якщо коржі вирізали під розмір форми, можна в ній зібрати медовик. Потім прибрати у холодильник мінімум на добу.
Перед подачею посипати медовик зверху крихтою.
Медовик зі згущеним молоком
Інгредієнти:
борошно — 520 г;
олія — 100 г;
цукор — 150 г;
яйця — 2 шт;
мед — 3 ст. л;
сода — 1 ч. л;
оцет;
згущене молоко — 400 г;
вершки — 400 мл;
лимони — 2 шт;
вершки — 400 мл;
білий шоколад — 100 г.
Приготування.
Для крему вершки, згущене молоко і лимонний сік змішати і збивати міксером близько 5-7 хвилин, поки крем не стане густим і не триматиме форму. Забрати в холодильник на півгодини, щоби крем застиг.
За цей час можна приготувати коржі. У каструльку висипати цукор, додати вершкове масло і мед. Поставити на парову лазню і нагрівати, постійно помішуючи, поки маса стане однорідною і цукор не розчиниться. Потім поставити остуджуватися — але не повністю, а так, аби маса була теплою.
Яйця збити і додати до медової маси, добре перемішати.
Соду погасити оцтом, покласти до маси. Знову ретельно розмішати.
Борошно поділити на 4 частини. Три з них всипати до рідкого меду та замісити тісто. Що залишилася висипати на стіл (можна половину, тому що вона необов'язково знадобиться вся) і викласти тісто. Місити доти, доки тісто не придбає консистенцію м'якого пластиліну і не перестане прилипати до рук.
Кількість муки можна коригувати — якщо її достатньо, тісто тримає форму, але виходить м'яким.
Розділити тісто на 8 частин. Розкачати кожну з них на папері для випічки (коригувати розміри можна денцем знімної форми, зайві краї відрізати).
Випікати коржі по одному в духовці, нагрітій до 200 °C, приблизно по 3-4 хвилини, поки не підрум'яняться.
Змастити кожен корж кремом і викласти один на інший. Забрати на ніч у холодильник.
Вершки для оздоблення добре нагріти, але не доводити до кипіння. Додати шоколад і перемішати до розчинення. Також прибрати у холодильник.
Вранці збити вершки до стійких піків (займе 5-7 хвилин) і прикрасити ними медовик. Крему із зазначеної кількості вийде багато, тому пропорції можна зменшити.
Лінивий медовик
Цей медовик так називається тому, що не потрібно випікати багато коржів — готується один товстий шар, що потім розрізається. Крем теж вимагає особливих зусиль.
Інгредієнти:
мед — 100 г;
борошно — 150 г;
яйця — 3 шт;
цукор — 80 г;
сода — 1/3 ч. л;
вершкове масло;
густий йогурт — 250 г.
Приготування.
У каструльку викласти мед і соду і поставити на парову лазню, постійно помішуючи. Мед спіниться і збільшуватиметься в об’ємі. Поварити на середньому вогні, помішуючи пару хвилин. Прибрати убік, трохи остудити.
Яйця збити, поступово додаючи цукор. Потім акуратно влити мед, перемішати.
Борошно просіяти та всипати до меду. Замісити тісто. Воно має вийти досить рідким та однорідним.
Форму для випікання бісквітів змастити олією та вилити в неї тісто. Випікати в розігрітій до 180 °C духовці близько півгодини. Потім дістати і залишити остигати.
Шапку зверху доведеться акуратно зрізати. Її можна використовувати для приготування крихти чи з'їсти з чаєм.
Заготовку розрізати на коржі, кожен із них намазати йогуртом. Зібрати медовик і залишити просочитися на кілька годин, краще на ніч.
Медовик із вареним згущеним молоком і сметаною
Через чергування шарів крему різного кольору медовик виходить не тільки смачним, а й незвичайним.
Інгредієнти:
цукор — 200 г для тіста + 250 г для крему;
вершкове масло — 130 г;
мед — 70 г;
яйця — 3 шт;
сода — 1 ч. л;
пшеничне борошно — 400 г;
варене згущене молоко — 40 мл;
вершкове масло — 250 г;
сметана (30 %) — 500 г.
Приготування.
У каструльці змішати цукор, мед і вершкове масло, нагрівати, помішуючи, на паровій лазні протягом 8-10 хвилин. Інгредієнти мають розчинитись. Суміш не повинна закипати. Потім прибрати убік, аби трохи охололо.
Яйця збити міксером і, акуратно помішуючи, влити медову масу. Потім додати соду і перемішати. Суміш почне збільшуватися в об’ємі.
Просіяти борошно в окрему миску.
Вилити медово-яєчну суміш у чашу міксера та збивати, поступово додаючи борошно.
Тісто поділити на 8 частин. Розкачати їх однакові кружки.
Коржі наколоти виделкою і випікати до золотистого кольору в розігрітій до 200 °C духовці по 5-7 хвилин кожен.
Для приготування крему в чашу міксера викласти згущене молоко та м'яке вершкове масло і збити.
Окремо збити сметану та цукор.
Частину коржів змастити кремом із сметани, частина – кремом із згущеного молока.
Чергуючи коржі, зібрати медовик і прибрати в холодильник, щоб настоявся.
Дуже простий медовик із горіхами
Інгредієнти:
борошно — 280 г;
яйця — 4 шт;
цукор — 150 г;
розпушувач — 20 г;
мед для тіста — 5 ст. л;
мед для крему — 1 ст. л;
сметана (30%) — 800 г;
волоські горіхи — 120 г;
цукрова пудра — 100 г.
Приготування.
Яйця з цукром збити віничком або міксером.
Поступово частинами всипаючи просіяне борошно з розпушувачем, розмішувати на мінімальній швидкості міксером. Потім додати мед.
Деко застелити папером для випічки і викласти на нього тісто пластом. Розрівняти лопаткою.
Випікати в розігрітій до 180 °C духовці приблизно 8-10 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою.
Вийняти з духовки та залишити на кілька хвилин. Потім перевернути і зняти папір із коржа. Прибрати убік, щоб трохи охолонув.
Потім розрізати корж на 4 однакові частини — квадратні чи прямокутні.
Сметану для крему викласти в миску, всипати цукрову пудру та збити. Потім додати мед і ретельно перемішати.
Коли коржі охолонуть, змастити кожен із них кремом і зібрати медовик.
Волоські горіхи подрібнити і посипати ними медовик зверху та з боків.
Ми вже писали про торт «Медовик»: швидкий рецепт.