Догори
Дати відгук

Жирний язик: експерт розповідає, чому це небезпечно і як вирішити проблему

Кількість жиру в язиці корелює з показниками вісцерального ожиріння загалом, тому може траплятися й у молоді з нормальною вагою.

2 хв на прочитання20 Квітня 2024, 07:32
Схожі ІМТ, але різна тяжкість апное Схожі ІМТ, але різна тяжкість апное
Поділитись:

Ектопічний жир може відкладати у печінці чи сальнику, а й у менш звичних місцях. Наприклад, у язиці. Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Експерт пояснює, що, нагромаджуючись у язиці та стінках дихальних шляхів, жир провокує апное — небезпечний стан, що підвищує ризик деменції та серцево-судинних захворювань. 33 % чоловіків та 6 % жінок у зоні ризику апное. Підраховано, що апное та його наслідки лише для США обходиться у 100 млрд доларів на рік.

Науковці підрахували, що жир у язиці пов'язаний із тяжкістю апное. Боротися з «жирним язиком» просто: ви худнете — і кількість жиру в язиці теж зменшується, а симптоми апное полегшуються. Що більше жиру в язиці, то важче апное. Дослідження показали, що зниження ваги на 10 % за 6 місяців призвело до зниження жиру у язиці на 20 % та на 31 % симптомів апное. МРТ-сканування показало, що динаміка зміни кількості жиру та симптомів корелюють. Крім язика, схуднення призвело до зниження обсягів крилоподібного відростка й обсягів бічних стінок глотки.

Жир язика, як і загалом інші види ектопічного жиру, частіше зустрічаються у чоловіків, кількість жиру в язиці корелює з показниками вісцерального ожиріння загалом. Тому не дивно, що апное, як і вісцеральне ожиріння, можуть траплятися і у молодих чоловіків із нормальною масою тіла. Адже феномен «худих жирних» відомий досить давно. Апное у людей із нормальною вагою зазвичай пов'язане з метаболічними порушеннями, наприклад, з інсулінорезистентністю. На малюнку — схожі ІМТ, але різна тяжкість апное AHI (Apnea-Hypopnea Index, більше 10 events/h вважається апное), корелює з жиром язика.

Що робити?

«Завжди пам'ятайте, що хропіння може маскувати щось більш небезпечне — апное. Денна сонливість, підвищена стомлюваність і часті вставання в туалет ночами повинні змусити вас турбуватися і виключити апное, як і ранкові головний біль, зниження пам'яті, печія, ожиріння, зниження лібідо, підвищення охоплення шиї, підвищення тиску вночі. Апарат (СРАР), звичайно, допоможе, але не усуне метаболічні ризики. А ось нормалізація структури тіла усуне першопричину проблеми», — наголошує Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost