Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Жуків острів захистили в суді: у екс-посадовця облради відібрали ділянку вартістю у 45 млн грн

Жуків острів захистили в суді: у екс-посадовця облради відібрали ділянку вартістю у 45 млн грн

Йдеться про 3 га заповідних земель, які за законом не можуть перебувати у приватній власності, але були відчужені екс-заступнику Київської обласної ради.

2 хв на прочитання13 Травня 2021, 11:11
Жуків острів захистили в суді: в екс-посадовця облради відібрали ділянку вартістю 45 млн гри Жуків острів захистили в суді: в екс-посадовця облради відібрали ділянку вартістю 45 млн гри
Поділитись:

Вчора Київський апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу Офісу Генерального прокурора щодо захисту території заказника «Жуків острів». Як повідомляє Українська Природоохоронна Група — UNCG, до цього моменту понад 3 га заповідних земель, які за законом не можуть перебувати у приватній власності, були за незаконною схемою відчужені екс-заступнику Київської обласної ради Олегу Корбану

Заказник «Острів Жуків» — це територія колишнього, першого українського заповідника «Конча-Заспа», якому цього року виповниться 100 років. У 2009 році колишній посадовець  отримав земельну ділянку, площею 6,0799 га, що частково належить до території заказнику «Жуків острів».

У 2014 році Генеральна прокуратура України звернулася до суду з вимогою визнання відсутнім права власності на спірні земельні ділянки й у 2017 році прокурори отримали рішення Вищого господарського суду України, в якому встановлювалась відсутність жодних правових підстав для перебування земельних ділянок природоохоронного призначення у власності окремих приватних осіб.

Оскільки Корбан проігнорував вимоги закону, Офіс Генерального прокурора був вимушений знову звернутися до суду. Предметом позову цього разу стали вимоги  про зобов’язання усунути перешкоди у користуванні заказником для простих громадян та привести самовільно зайняту територію в належний стан.

Суд першої інстанції, як це часто буває, став на бік забудовника. А от апеляційний суд постановив — усунути перешкоди в користування землями заказника.

За словами представників Групи, загальна вартість території, яку доведеться повернути, згідно з нормативною грошовою оцінкою, становить 45 млн грн. Крім того, суд зобов’язав відповідача сплатити судові витрати в сумі 1 млн грн, які понесла держава у зв’язку з неодноразовим розглядом справи в судах різних інстанцій.

До слова, у РНБО вважають, що  проєкт закону про промислове забруднення в нинішній редакції не враховує українські реалії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання7 годин тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання9 годин тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання10 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання12 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання14 годин тому
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитання15 годин тому
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання17 годин тому