Догори
Дати відгук

Збільшує кількість корисних бактерій, знижує рівень холестерину — що потрібно знати про виноград

Але є й протипоказання до вживання винограду.

2 хв на прочитання15 Листопада 2021, 23:44
Фото з відкритих джерел. Фото з відкритих джерел.
Поділитись:

Споживання винограду значно підвищує кількість корисних бактерій у кишківнику людини та знижує рівень холестерину. Про це свідчить дослідження вчених Каліфорнійського університету та Департаменту медицини Лос-Анджелеса (США), повідомляє healthy.24tv.ua.

Дослідники провели експеримент, у якому учасники протягом чотирьох тижнів вживали по 46 грамів виноградного порошку (це як півтори склянки свіжого винограду) щодня.

Протягом цього часу піддослідні дотримувалися дієти з низьким вмістом клітковини та поліфенолів, на які багаті ягоди винограду. Через місяць експерти виміряли рівень мікробної різноманітності в кишківнику учасників за допомогою індексу Шеннона. 

Результати дослідження:

  • В мікробіомі збільшилася кількість корисних бактерій. Серед них була й акермансія, відома своїм сприятливим впливом на метаболізм глюкози та ліпідів, а також на цілісність слизової оболонки кишківника.
  • Окрім цього, в учасників знизився рівень загального холестерину у крові на 6,1 % та холестерину ліпопротеїнів низької щільності на 5,9 %.
  • Рівні жовчних кислот, пов'язаних із метаболізмом холестерину, впали на 40,9 %.

Важливо: Виноград не рекомендують вживати в разі ожиріння, у період загострення виразкової хвороби шлунка, цукровому діабеті, хронічних запальних процесах у легенях, серцевій недостатності, що супроводжується гіпертонією та набряками, а також за посилення процесів бродіння у кишківнику та коліті.

Крім цього, виноградний сік здатний прискорити руйнування зубів, уражених карієсом. Також ягоди цієї рослини токсичні для собак і можуть спричинити гостру ниркову недостатність і навіть смерть тварини.

Але є стани, за яких виноград рекомендують вживати. Він корисний для людей з астмою, хронічними закрепами та для тих, у кого є проблеми з печінкою. Окрім цього, ця ягода багата на антиоксиданти та здатна підіймати рівень окису азоту в крові, запобігаючи утворенню тромбів.

Нагадаємо, що подружжя з Кіровоградщини вирощує 200 сортів винограду на 20 сотках городу. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Нацполіція ліквідувала наркоугруповання та запобігла потраплянню на ринок 8 мільйонів доз наркотиків
Нацполіція ліквідувала наркоугруповання та запобігла потраплянню на ринок 8 мільйонів доз наркотиків
1 хв на прочитання31 хвилину тому
Фото ілюстративне
Нові правила реабілітації: в Україні затверджено індивідуальні програми для людей з інвалідністю
1 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
Уряд спростив регулювання цін на ліки: декларування замість реферування
1 хв на прочитання4 години тому
Зображення ілюстративне.
Фото: News24.com
Від астми до травми мозку: чим насправді ризикує молодь, коли обирає електронні цигарки і як це пов’язано з іншими шкідливими звичками
2 хв на прочитання15 годин тому
Біль у нирках чи в спині? Медики пояснили ключові відмінності
1 хв на прочитанняВчора
Поліція викрила схему фіктивних інвалідностей у Центральній МСЕК, затримано 8 осіб
1 хв на прочитанняВчора
Понад 240 млн грн за програмою медгарантій отримано медзакладами за недостовірні дані та фіктивні послуги
1 хв на прочитанняВчора
Свято для всіх: 20 серпня – офіційний привід полінуватися
2 хв на прочитанняВчора