Догори
Дати відгук

Збільшує кількість корисних бактерій, знижує рівень холестерину — що потрібно знати про виноград

Але є й протипоказання до вживання винограду.

2 хв на прочитання15 Листопада 2021, 23:44
Фото з відкритих джерел. Фото з відкритих джерел.
Поділитись:

Споживання винограду значно підвищує кількість корисних бактерій у кишківнику людини та знижує рівень холестерину. Про це свідчить дослідження вчених Каліфорнійського університету та Департаменту медицини Лос-Анджелеса (США), повідомляє healthy.24tv.ua.

Дослідники провели експеримент, у якому учасники протягом чотирьох тижнів вживали по 46 грамів виноградного порошку (це як півтори склянки свіжого винограду) щодня.

Протягом цього часу піддослідні дотримувалися дієти з низьким вмістом клітковини та поліфенолів, на які багаті ягоди винограду. Через місяць експерти виміряли рівень мікробної різноманітності в кишківнику учасників за допомогою індексу Шеннона. 

Результати дослідження:

  • В мікробіомі збільшилася кількість корисних бактерій. Серед них була й акермансія, відома своїм сприятливим впливом на метаболізм глюкози та ліпідів, а також на цілісність слизової оболонки кишківника.
  • Окрім цього, в учасників знизився рівень загального холестерину у крові на 6,1 % та холестерину ліпопротеїнів низької щільності на 5,9 %.
  • Рівні жовчних кислот, пов'язаних із метаболізмом холестерину, впали на 40,9 %.

Важливо: Виноград не рекомендують вживати в разі ожиріння, у період загострення виразкової хвороби шлунка, цукровому діабеті, хронічних запальних процесах у легенях, серцевій недостатності, що супроводжується гіпертонією та набряками, а також за посилення процесів бродіння у кишківнику та коліті.

Крім цього, виноградний сік здатний прискорити руйнування зубів, уражених карієсом. Також ягоди цієї рослини токсичні для собак і можуть спричинити гостру ниркову недостатність і навіть смерть тварини.

Але є стани, за яких виноград рекомендують вживати. Він корисний для людей з астмою, хронічними закрепами та для тих, у кого є проблеми з печінкою. Окрім цього, ця ягода багата на антиоксиданти та здатна підіймати рівень окису азоту в крові, запобігаючи утворенню тромбів.

Нагадаємо, що подружжя з Кіровоградщини вирощує 200 сортів винограду на 20 сотках городу. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання7 хвилин тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання58 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитаннягодина тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання2 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання3 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання3 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання3 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання4 години тому