Догори
Дати відгук

Збільшує кількість корисних бактерій, знижує рівень холестерину — що потрібно знати про виноград

Але є й протипоказання до вживання винограду.

2 хв на прочитання15 Листопада 2021, 23:44
Фото з відкритих джерел. Фото з відкритих джерел.
Поділитись:

Споживання винограду значно підвищує кількість корисних бактерій у кишківнику людини та знижує рівень холестерину. Про це свідчить дослідження вчених Каліфорнійського університету та Департаменту медицини Лос-Анджелеса (США), повідомляє healthy.24tv.ua.

Дослідники провели експеримент, у якому учасники протягом чотирьох тижнів вживали по 46 грамів виноградного порошку (це як півтори склянки свіжого винограду) щодня.

Протягом цього часу піддослідні дотримувалися дієти з низьким вмістом клітковини та поліфенолів, на які багаті ягоди винограду. Через місяць експерти виміряли рівень мікробної різноманітності в кишківнику учасників за допомогою індексу Шеннона. 

Результати дослідження:

  • В мікробіомі збільшилася кількість корисних бактерій. Серед них була й акермансія, відома своїм сприятливим впливом на метаболізм глюкози та ліпідів, а також на цілісність слизової оболонки кишківника.
  • Окрім цього, в учасників знизився рівень загального холестерину у крові на 6,1 % та холестерину ліпопротеїнів низької щільності на 5,9 %.
  • Рівні жовчних кислот, пов'язаних із метаболізмом холестерину, впали на 40,9 %.

Важливо: Виноград не рекомендують вживати в разі ожиріння, у період загострення виразкової хвороби шлунка, цукровому діабеті, хронічних запальних процесах у легенях, серцевій недостатності, що супроводжується гіпертонією та набряками, а також за посилення процесів бродіння у кишківнику та коліті.

Крім цього, виноградний сік здатний прискорити руйнування зубів, уражених карієсом. Також ягоди цієї рослини токсичні для собак і можуть спричинити гостру ниркову недостатність і навіть смерть тварини.

Але є стани, за яких виноград рекомендують вживати. Він корисний для людей з астмою, хронічними закрепами та для тих, у кого є проблеми з печінкою. Окрім цього, ця ягода багата на антиоксиданти та здатна підіймати рівень окису азоту в крові, запобігаючи утворенню тромбів.

Нагадаємо, що подружжя з Кіровоградщини вирощує 200 сортів винограду на 20 сотках городу. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитання4 хвилини тому
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитання53 хвилини тому
Гріндавік. Зображення згенеровано ШІ
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: ілюстративне
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання2 години тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання8 годин тому
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитанняВчора