Догори
Дати відгук

Зберігати не можна викидати: коли медикаменти зі строком придатності, що минув, можна використовувати

Абсолютний рекорд встановив йодид калію — препарат 21 рік зберігав 100 % ефективність після закінчення терміну придатності.

2 хв на прочитання20 Січня 2024, 17:17
Фото ілстративне Фото ілстративне
Поділитись:

Наскільки серйозно слід ставитися до терміну придатності препаратів, заявлених виробником? Звісно, найбезпечніше вживати ліки, у яких він ще не добіг кінця, проте наскільки небезпечним є вживання прострочених препаратів, якщо з якихось причин нема можливості отримати «свіжі»?

Хімік Сергій Бесараб розповів про так звану Програму продовження терміну придатності — проект, запущений ще у 1986 році спільно Міністерством оборони США та FDA для оцінки довгострокової стабільності ліків, що зберігаються на військових складах МО США.

До Програми було включено 122 медикаменти, розбиті на 3005 лотів (різні виробники). У результаті 88 % лотів — а це 2650 зразків — зберігали свою клінічну ефективність у середньому протягом 5,5 років після закінчення терміну придатності, заявленого виробником. Це стосувалося навіть ін'єкційних розчинів.

«Серед досліджуваних ліків не знайшлося жодних, які би Програма визнала такими, що зберегли ефективність — а вони взяли та й не спрацювали протягом року після перевірки», — говорить хімік.

Абсолютним «чемпіоном-довгожителем» (тобто препарат зберігав 100 % ефективність після закінчення терміну придатності) став йодид калію — 21 рік. Протягом 7 років (друге місце) після закінчення терміну придатності зберігали ефективність: фентаніл, морфін, петидин, хлорид кальцію (в/в), гвайфенезин, гексахлорофен та інші.

Серед антибіотиків найбільш довгоживучим стали ципрофлоксацин у таблетках і цефтриаксон у порошку — 5 років (абсолютний максимум відповідно 12 і 6 років). Ампіцилін та доксициклін у капсулах протрималися 4 роки (абсолютний максимум приблизно 5,5 років). Безрецептурний амоксицилін у таблетках витримав без втрати ефективності лише 2 роки.

Непогано себе показали: гормони (ін'єкційний гідрокортизон витримав 4 роки), мазі (повідон-йод витримав 5 років, абсолютний максимум — 11 років), протипаразитарні (мебендазол у таблетках витримав 5 років, абсолютний максимум — 7,5 років), НПЗЗ (напроксен тримався 5 років).

«Мораль: головне у випадку терміну придатності препарату — це не напис на папірці і не думка лікаря. Головне — це дотримання умов зберігання (не пошкоджена оригінальна упаковка, температурний режим і вологість). Для ін'єкцій важливим є збереження початкових фізичних даних розчину: прозорості, кольору, консистенції. Якщо цих умов дотримано, багато препаратів, що стали класичними (на зразок антибіотиків, ін'єкційного адреналіну на випадок укусів комах, інгаляційного салбутамолу на випадок астми тощо) працюватимуть ще довгі роки», — підсумовує Сергій Бесараб.

Проте він наголошує, що існують ліки, на які результати Програми не екстраполюються. Це переважно пептидні препарати: моноклональні антитіла, інсуліни, деякі імуносупресори тощо.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost