Замінники м'яса можуть підвищувати ризик депресії — дослідження
«Штучне м'ясо може стати корисним для переходу на рослинну дієту, що є сприятливим для сільського господарства».
Дослідницька робота, опублікована у журналі Food Frontiers, доводить, що вживання штучного м'яса може призвести до підвищених ризиків депресії. Про це розповідає BILD.
Науковці з британського університету Суррея проаналізували дані 3342 осіб, дві третини з яких складали жінки. Виявилося, що серед вегетаріанців, які вживали замінники м'яса, ризик депресії виявився на 42 % вищим, ніж у тих, хто відмовився від цих продуктів.
За словами авторів дослідження, отримані результати «викликають занепокоєння». Вони виявили, що люди, які вживають замінники м'яса, частіше страждають від високого тиску та запалення.
Дослідники припустили, що зв'язок між рослинними замінниками м'яса та проблемами з психічним здоров'ям може бути зумовлений запаленням в організмі, що впливає на роботу хімічних речовин у мозку.
«Ці запалення можуть негативно впливати на хімічні процеси в мозку, що сприяє розвитку психічних захворювань», — наголошується в роботі.
Проте дослідження не виявило суттєвих відмінностей у загальному поживному складі раціону між вегетаріанцями, які їли м'ясозамінники, та тими, хто цього не робив. Проте ймовірність розвитку синдрому подразненого кишківника серед споживачів штучного м'яса виявилася на 40 % нижчою.
«Штучне м'ясо може стати корисним інструментом для переходу на рослинну дієту, що є сприятливим для сільського господарства. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити зв'язок між вегетаріанським харчуванням і настроєм», — наголосив один із авторів дослідження, професор Ентоні Веттон.
Більше новин читайте на GreenPost.