Догори
Дати відгук

«Залишимося без солі»: екологи про ідею захоронення ядерних відходів у соляних шахтах

Запаси солі в Соледарі - безцінний скарб українського народу

11 хв на прочитання01 Червня 2020, 19:25
Буріння шпурів у соляній шахті. Зараз такими технологіями не користуютьтся. Фото з сайту ДП "Артемсіль" Буріння шпурів у соляній шахті. Зараз такими технологіями не користуютьтся. Фото з сайту ДП "Артемсіль"
Поділитись:

В екологічній спільноті легка паніка. Інтернет України раптом замайорів статтями про те, як гарно зберігати ядерні відходи у соляних шахтах. В Україні теж є і радіоактивні відходи, і соляні шахти. Але чи підходить для нашої кухні цей рецепт?

«Гадав, що ми поховали цю маячну з використанням шахт Соледару (Бахмутський район Донецької області – ред.) ще двадцять років тому. Але, схоже, що треба знову пояснювати суспільству небезпеку для України таких підходів», - сказав GreenPost експерт еколого-культурного центру «Бахмат» Володимир Березін.

Ядерні відходи України та світу: досвід та підходи

За обсягами радіоактивних відходів (РАВ) Україна знаходиться на ІІ місці у Європі (після Росії) та на ІV в світі (3,5 млн м3).

Обсяги радіоактивних відходів у Європі. Інфографіка з сайту ДАЗВ

Найгидотніша властивість цього типу відходів – довготривалість їхнього негативного впливу на довкілля та людей. Тому їх не просто вивозять на звалище, а довго і дорого з ними панькаються. Спочатку переробляють, наприклад, «закатують» у скло. Потім тимчасово зберігають, спостерігаючи як іде процес зниження радіоактивності. А далі шукають можливість їх надійно поховати. Надійно – це щоб залишкова радіація нікому і нічому не зашкодила, щоб залишкове тепло нічого не зруйнувало. Є кілька варіантів заховання, які використовуються у світі. Вчені вибирають різні геологічні структури, в глибини яких уряди й корпорації планують опустити відпрацьоване ядерне паливо та інші небезпечні радіоактивні матеріали.

«Детально вивчено різні типи геологічних утворень: кристалічні породи (Швеція, Фінляндія, Канада), осадові породи — глини різного ступеня літифікації (скам’яніння – ред.) у Франції, Швейцарії, Бельгії, глинисті вапняки в Канаді; соляні породи (Німеччина, WІPP США), вулканічні туфи в зоні аерації (США, проєкт Yucca Mountaіn)», - розповідає про варіанти заховання член-кореспондент НАН України Стелла Шехунова.  

Таблиця з інформацією про підземні лабораторії. Зі статті Стелли Шехунової

 

При цьому виникає багато проблем і питань, на які усе ще немає відповіді. Тож наразі у світі є лише одне ліцензоване сховище геологічного типу для довгоіснуючих трансуранових відходів.

«Це об’єкт WІPP (Waste Іsolatіon Pіlot Plant) у США. Воно споруджене з нульового циклу як геологічне сховище шахтного типу для відходів військового походження і ще у квітні 1999 р. прийняло на зберігання першу промислову партію відходів», - зазначає Стелла Шехунова.

В Україні теж існує проблема із заховання РАВ. І у нас теж проводилися дослідження.

«Починаючи з 1993 р. фахівці НАН України, Державної геологічної служби за підтримки Держкоматому, Держатомрегулювання, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Державного агентства України з управління зоною відчуження, МАГАТЕ, Єврокомісії виконали низку досліджень, зокрема скринінг території України, і оцінили перспективність усіх типів геологічних формацій — солевмісних, глинистих та кристалічних, виконано також аналіз відпрацьованого простору залізорудної шахти «Саксагань», - інформує вчена. 

Техніка для прокладання просік у Зоні у випадку надзвичайних ситуацій. Фото Олега Листопада

В результаті було доведено, що геологічне сховище РАВ доцільно розташовувати у Чорнобильській зоні відчуження у кристалічних породах, зокрема з огляду на те, що в ній знаходяться основні об’єми РАВ (аварійні чорнобильські відходи, відпрацьоване ядерне паливо реакторів РБМК), тут же планується зберігання відпрацьованого палива з АЕС України.

«При транспортуванні очікуються мінімальні ризики та мінімальна вартість, немає населення, захисні можливості перекриваючої товщі оптимальні (піщано-глинисті відклади створюють додатковий природний бар’єр) тощо», - пояснює член-кореспондент НАНУ.

Радіаційні відходи чи санаторій?

Але до такого висновку вчені та урядовці дійшли далеко не відразу.

Тридцять років тому уряд України активно лобіював ідею заховання ядерних відходів у відпрацьованих шахтах Соледару на Донеччині.  

«Влітку-восени 1999 року Донеччиною прокотилася хвиля протестів. Причиною стала стаття "Що робити з радіоактивними відходами?" в газеті "Голос України". У ній голова підкомітету з питань ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради Олександра Гудима та двоє вчених з Інституту геології виклали проєкт державної програми заховання відходів АЕС. Вивчивши всі варіанти можливих заховання, автори дійшли такого: "Найбільш реальні перспективи пов'язані з соляними шахтами Донбасу", - пригадує Володимир Березін, який на той час був заступником голови Донецької обласної екологічної асоціації "Зелений рух Донбасу".

Це б не тільки створило проблеми із геологічною безпекою, а й поставило би під питання можливість подальшого видобування тут харчової солі та роботи унікального закладу – санаторію в соляній шахті.

Дешево і сердито

Олександр Гудима та автори програми запропонували варіант «дешево і сердито».

«Вони зазначили, що вирішальною перевагою донбаського шахтного варіанту є надійність і низька вартість сховища. Причому відповідно до Державної програми поводження з радіоактивними відходами (постанова Кабінету міністрів №480 від 29.04.96) вибір місця централізованого їх зберігання повинен бути вже завершений і розпочато розробку ТЕО і проєкту підземної лабораторії-сховища», - розповідає Володимир Березін.

Так колись вивозили сіль з місць видобутку. Фото з сайту ДП "Артемсіль"

Хоча перші чутки щодо заховання РАВ саме в Соледарі пішли ще у 1995.

«Тоді ми зуміли переконати місцеву владу ухвалити рішення проти таких дій. Після статті в ГУ нам вдалося зв'язатися з вченими Німеччини та Голландії, які працювали над питаннями заховання РАВ в соляних шахтах. З’ясувалося, що професор Ден Харгорт з університету Гронінген експериментально довів, що 15% солі, яка оточує могильник, під впливом радіації починає розпадатися на натрій і хлор. Це може привести до місцевого підвищення температури й вибухів, які можуть пошкодити контейнери, утворити тріщини в солі, загрозливі для ізоляції відходів ", - каже екологіст.

Виходить, аргумент про безпеку таких могильників – досить хиткий. Це підтвердив і висновок Донецького державного регіонального геологічного підприємства при Держкомітеті України з геології й забезпечення раціонального використання надр.

"Аналізуючи дані за геологічною будовою родовища солі, а також з огляду на матеріали багаторічних спостережень шахтних геологів й інституту УкрНІІсіль, можна зробити однозначний висновок про надзвичайно великий ризик заховання РАВ у відпрацьовані шахти ВО "Артемсіль", - ідеться у висновку.

Не виправдався й аргумент про дешевизну. Для підтримки подібних сховищ в Німеччині витрачалося ще тоді до 200 млн марок на рік на кожне. У 1998 суд заборонив використання деяких з цих сховищ. 

копр соляної шахти. Архів ДП "Артемсіль"

 

Ідея захоронення РАВ критикувалася багатьма екологами. Зокрема, активіст Української екологічної асоціації «Зелений світ» Сергій Федоринчик відзначав небезпеку такої ідеї для усієї України.

«Радіоактивна загроза артемівському (соляні шахти розташовані в м. Соледар, яке неподалік колишнього Артемівська, нинішнього  Бахмута – ред.) пласту солі - не місцева проблема. Артемівська сіль присутня на столах майже кожної сім`ї, і не тільки в Україні. Прагнення "дешевих" рішень можуть дуже дорого коштувати і нашому, і прийдешнім поколінням. Поки працюють АЕС, вони напрацьовують відходи. Їх треба кудись подіти. Відпрацьоване ядерне пальне - найнебезпечніша, найтоксичніша речовина, що є на Землі, і ця небезпека зберігається протягом 25 тисяч років - поки майже все порозпадається», - зазначав тоді Сергій Федоринчик у одному зі своїх виступів.

Критики також наголошували на низькій якості подібних сховищ і необхідності враховувати людський фактор.

Сучасний вигляд наземних споруд соляної шахти. Фото Олега Листопада

«Людство не вміє робити споруди з гарантованою надійністю на такі терміни - пірамідам Хеопса набагато менше років, але вони вже дуже ушкоджені часом. І увесь цей час потрібні будуть якийсь догляд і охорона, а можливо й перепакування - тобто витрати будуть потрібні 25 тисяч років за вигоди 25 років - розрахункового часу роботи реактора. Розповіді про "дешевизну" атомної енергетики - пропаганда для ідіотів. Це стає ясним, коли виявляється, що витрати на поводження з радіоактивними відходами АЕС сплачує лише, поки вони на її території. Вивезли за територію - вже треба оплачувати з державного бюджету. Якби на АЕС покласти повністю витрати на утримання сховищ РАВ, вони збанкрутують», - наголошує Сергій Федоринчик.

Чому відроджується привид «артемівського радіоактивного соляного кошмару»?

Згадане вище єдине на сьогодні діюче промислове захоронення РАВ (WІPP) знаходиться на південному сході американського штату Нью-Мексико. Саме сховище розташоване у відкладах кам’яної солі формації Саладо, яка має потужність до 700 м. І саме про нього пишуть (передруковують) новини усі українські ЗМІ.

Українські ж соляні шахти й неглибокі, і не потужні настільки. Та ще й, на відміну від США, знаходяться у районах густонаселених, з розвиненою інфраструктурою, активними шахтами інших типів.

«Наші соляні пласти далеко не повною мірою відповідають критеріям МАГАТЕ (Міжнародне агентство з ядерної енергії – ред.) для сховищ радіоактивних відходів», - сказав GreenPost доктор технічних наук Євгеній Яковлєв.

У нещодавніх публікаціях українських ЗМІ про «надійність» захоронення у солі крім США згадується й «передовий» досвід й Німеччини. Але це хибна інформація.

«Соляні шахти в Ґорлебені як місце для майбутнього німецького могильника вивчають уже з середини 70-х років. Це було б доречно, адже поруч розташоване тимчасове сховище. Але попри те, що на розвідувальні роботи вже витрачено майже півтора мільярда євро, остаточних висновків так і не зроблено», - пише «Німецька хвиля».

А Швеція, наприклад, розпочала інтенсивні пошуки місця для могильника ще в середині 80-х років.

«Сьогодні фахівці вже почали бурити перші свердловини в гранітних скелях, щоб з’ясувати, наскільки надійно зберігатимуться в них мідні каністри з радіоактивними відходами на глибині 450 метрів. Отже, лише для того, щоб дійти до стадії конкретних експериментів, шведам знадобилася ціла чверть століття”, - зазначають у «Німецькій хвилі».

Так що ж робити з радіоактивними відходами

Наразі в Україні збудоване тимчасове (розробники запевняють, що років так на 100 має вистачити) сховище для відходів Чорнобильської АЕС. Як повідомили GreenPost у пресслужба ДАЗВ (Державного агентства України з управління зоною відчуження) вже мали б розпочатися так звані «гарячі» випробування цього сховища, але через коронавірус їх відклали.

«Ці випробування і введення в експлуатацію нового сховища відпрацьованого ядерного пального, збудованого американською компанією Holtec Іnternatіonal, відкладаються через карантин», - повідомила GreenPost у пресслужба ДАЗВ.

Щодо відходів інших українських АЕС, то для них будується окреме сховище. Теж у Чорнобильській зоні.

Сподіваємося, ідея використати українські соляні шахти як останній прихисток ядерного непотребу буде похована назавжди.   

Як ми вже повідомляли, в Зоні відчуження будується сховище для відходів українських АЕС. Введення Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в експлуатацію дозволить зекономити до 100 млн дол. протягом року, а потім до 140 млн дол. щорічно. Зараз ці гроші компанія сплачує за вивіз палива до РФ.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитання7 хвилин тому
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання3 години тому
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання4 години тому
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання5 годин тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання8 годин тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання9 годин тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання11 годин тому
Більше з GreenPost
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання53 хвилини тому
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання3 години тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання6 годин тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання6 годин тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання7 годин тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання9 годин тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання10 годин тому