Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Залякували та схиляли прийняти громадянство: що сталося з полоненими ЗСУ в Угорщині

Залякували та схиляли прийняти громадянство: що сталося з полоненими ЗСУ в Угорщині

Про те, у яких умовах знаходилися наші полонені в Угорщині.

2 хв на прочитання03 Серпня 2023, 08:30
Поділитись:

Одинадцять українських солдатів, які пробули в російському полоні невідому кількість часу, було передано Росією до Угорщини. Там їх залякували та схиляли прийняти угорське громадянство.

Про це пишуть The Kyiv Independent та передає Хвиля.

Хоча Україна та Росія регулярно обмінювалися військовополоненими, іноді через треті країни, такі як Туреччина та Саудівська Аравія, цього разу Україна не була заздалегідь поінформована про операцію, і Будапешт не надав Києву жодної інформації про українських громадян на його території наступних тижнів.

Незважаючи на крайню політичну делікатність такого кроку, і Москва, і Будапешт, де передачу з гордістю підтвердив віце-прем'єр Жолт Сім'єн, заперечують будь-яку пряму роль держави в цьому, а Угорщина стверджує, що передача була організована строго між Російською Православною Церквою та Угорською благодійною службою Мальтійського ордену.

Досі Угорщина дотримувалася лінії правдоподібного заперечення, що дозволило прем'єр-міністру Віктору Орбану уникнути більш пильної міжнародної уваги до подій, які є безпрецедентними для держави-члена ЄС та НАТО.

За словами джерел, в Угорщині українських військовополонених переконували, що їм краще не повертатися до України, бо їм загрожує негайне повернення на фронт чи суд за дезертирство. Один співрозмовник сказав, що їх нібито заохочували ухвалити громадянство Угорщини.

Крім того, передані в Угорщину військовополонені 19-23 років мали прізвища угорського походження, але лише один володів угорською і мав подвійне громадянство. Вони потрапили в полон під Куп'янськом і перебували у таборі, про який українська сторона практично не мала інформації.

Наразі п'ятеро з 11 українських військовополонених, про яких йдеться, повернулися до України. За словами прес-секретаря Координаційного штабу щодо поводження з військовополоненими Петра Яценка, МЗС України організувало їхнє транспортування автомобілем через сухопутний кордон.

Місцезнаходження решти шістьох, які теоретично могли переїхати до інших країн Шенгенської зони, станом на 1 серпня не змогли підтвердити українські офіційні особи, які заявили, що все ще намагаються організувати їхнє повернення в Україну.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.