Оселедець буває не лише під шубою, а й на шубі. Для приготування цієї закуски знадобляться майже ті самі продукти, що й для «традиційного» салату. Головна відмінність — наявність у рецепті чорного хліба (за бажання можна використовувати бородинський).
Інгредієнти:
філе оселедця слабосолоного — 200 г;
картопля — 3 шт.;
морква — 1 шт.;
буряк — 1 шт.;
хліб чорний — 1 шт.;
часник — 3 зубчики;
майонез — 50 г;
олія;
зелена цибуля (для прикраси страви) — 1 перо;
сіль.
Приготування.
Овочі необхідно помістити у каструлю, залити холодною водою й відварити на середньому вогні. Оскільки картопля готується швидше, ніж морквина та буряк, овочі повинні варитися різний час. Найпевніший спосіб перевірити овочі на готовність — це проткнути їх ножем. Ніж має без зусиль виходити назад, тоді овочі можна вважати повністю готовими. Після приготування їх необхідно остудити й очистити.
Для приготування грінок нарізати хліб скибочками. Зрізати у кожної скибочки зусібіч скоринки, а саму м'якоть нарізати на невеликі порційні шматочки. У сковороду налити трохи олії. Розігріти її. Обсмажувати грінки на сковороді з олією по кілька хвилин із кожного боку, до утворення золотистої скоринки.
Філе оселедця промокнути серветкою від зайвої олії. Нарізати на порційні шматочки такого розміру, щоби вони добре виглядали зверху грінок. Так само відразу, маленькими кільцями нарізати перо зеленої цибулі.
Охолоджені й очищені овочі натерти у тарілку на великій тертці. Перекласти їх у глибоку миску. Пропустити до неї часник через прес для часнику. Додати трохи солі (з урахуванням, що оселедець теж солоний). Заправити вміст миски майонезом. Потім перемішати разом.
На обсмажені грінки викласти по 1 ч. л. з гіркою начинки. Зверху помістити по одному шматочку оселедця. Готові закуски викласти на таріль для сервірування. Прикрасити кільцями зеленої цибулі та подавати до столу.
Також ми розповідали про сирне печиво-рулет «Ругелах»: оригінальний десерт.