Загроза сарани: Держпродспоживслужба наголошує на важливості моніторингу сільгоспугідь
Своєчасне виявлення шкідників є ключовим для збереження майбутнього врожаю.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) звертається до аграріїв південних регіонів із закликом посилити контроль за посівами через загрозу поширення саранових.
У зв'язку з активізацією розвитку сарани на півдні України, фахівці наголошують на важливості проведення постійного фітосанітарного моніторингу. Аграріям, органам місцевого самоврядування та землевласникам рекомендується регулярно обстежувати не лише сільськогосподарські поля, а й прилеглі території – неорні землі, пасовища та прибережні зони, які можуть стати осередками розмноження комах.
В Україні поширено близько 20 видів саранових, серед яких найбільш небезпечними для агросектору є прус італійський, сарана перелітна та сарана марокканська. Ці комахи є поліфагами, тобто здатні харчуватися широким спектром рослин, однак найбільшу загрозу вони становлять для злакових культур.
У зоні ризику насамперед посіви кукурудзи, проса, сорго та пшениці. Також сарана охоче харчується дикорослими злаками, такими як очерет та пирій, що часто ростуть на необроблених ділянках та біля водойм, де і формуються первинні осередки шкідника.
Держпродспоживслужба підкреслює, що лише постійний моніторинг дозволить вчасно виявити підвищення чисельності сарани та застосувати необхідні заходи контролю, не допустивши її масового розмноження та міграції на посіви. Своєчасне реагування допоможе уникнути значних економічних збитків та зберегти врожай.
Більше новин читайте на GreenPost.







