Догори
Дати відгук

За 20 років люди зможуть замовляти «гени довголіття» у лікарів – генетик

Вже сьогодні генетики редагують гени

2 хв на прочитання08 Липня 2021, 23:48
Фото:
ForumDaily Фото: ForumDaily
Поділитись:

«Гени довголіття» – це сукупний набір генів, які сприяють довголіттю. Їх зараз десь 150-250. Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив генетик, дослідник старіння та засновник «Школи довголіття» Олександр Коляда.

«Якщо поїздити по різних регіонах і зібрати зразки генів довгожителів, як ми це робимо в експедиціях, то можна дізнатися, що у цих людей деякі гени зустрічаються частіше, ніж в інших. Але поодинокі гени самі по собі нічого не вирішують – має бути деяка велика конструкція з генів. У людини 23 тисячі генів, і близько 200 з них повинні бути правильної форми, а їхні властивості мають так співпасти, щоб це сприяло формуванню сприятливої генетичної платформи для довголіття», - зауважив Коляда.

Довгожительство – це вдало складена генетична конструкція, яка вдало потрапила в умови, які не б'ють по її слабких точках, натомість підживлюють її сильні сторони.

Як сказав експерт, редагування генів вже відбувається – з метою лікування певних захворювань.

«Але поки втручання в геном з метою подовження тривалості життя – це розкіш. Наука спочатку йде шляхом вирішення більш драматичних наслідків – допомагає діткам, які вмирали в перші роки життя від спадкових захворювань, а потім перейде на рівень люкс-сегменту і подумає про довголіття», - наголосив він.

Коляда зазначив, що не бачить іншого сценарію розвитку майбутнього, ніж такий, де «через 20 років ви в лікарні за рецептом зможете отримати укол, щоб модифікувати свої гени з метою продовження життя».

Він також додав, що зараз вивчаються на тваринах ліки-сенолітики, які вбивають старі клітини і не зачіпають інші.

В ідеалі організм колись можна буде очистити від старих клітин за допомогою деяких молекул. Такі молекули існують і все більш ефективно підбираються під різні організми», - повідомив генетик.

Нагадаємо, що генетик розповів, як українцям стати довгожителями.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.