Догори
Дати відгук

За 20 років кількість онкохворих може зрости на 60%-ВООЗ

2 хв на прочитання04 Лютого 2020, 14:14
Поділитись:

 04.02.2020

Кількість хворих на рак може зрости у наступні 20 років на 60%, якщо збережуться поточні тенденції. Про це передає ВООЗ у доповіді з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку, який відзначається сьогодні, 4 лютого.

Так, найбільша кількість онкологічних захворювань (близько 81%) може статися у країнах із низьким та середнім рівнем доходів. Саме ці країни викликають найбільше більше занепокоєння в експертів організації, адже направлені ресурси на боротьбу з інфекційними хворобами та посилення заходів охорони матерів і дітей, межують з відсутністю медичного обладнання для профілактики, діагностики та лікування раку.

Згідно з даними організації, у 2019 році послуги з комплексного лікування онкологічних захворювань надавали у 90% країн з високим рівнем доходу та у 15% країн з низьким рівнем доходу.

Для запобігання новим випадкам захворювань ВООЗ закликає активізувати такі заходи, як, наприклад, боротьба із вживанням тютюну, вакцинація проти гепатиту B і скринінг.

Рак – це хвороба, викликана неконтрольованим поділом. Рак викликаний мутаціями – змінами в ДНК, що безпосередньо впливають на гени, а ті спричиняють нестримний приріст клітин. У здоровому організмі потужні генетичні механізми регулюють поділ клітин та їхню загибель. Натомість в ураженому раком організмі порушені механізми дають волю клітинам, а ті не можуть припинити свого поділу. Рання діагностика раку дає шанс на ефективне лікування.

Нагадаємо, з 2020 року  рання діагностика онкозахворювань буде для українців безоплатною.

GreenPost також інформував про те, що співробітники Каліфорнійського університету розробили технологію лікування онкологічних захворювань ультразвуком. Вчені провели тестування нового методу, в ході якого вдалося знищити перероджені клітини без шкоди для організму.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.