Догори
Дати відгук

Їжа чи секс: лікар підказує, як зробити правильний вибір

Від 30 до 40 років рівень тестостерону у чоловіків падає майже на 60 %.

2 хв на прочитання10 Жовтня 2021, 00:40
Фото: medium.com Фото: medium.com
Поділитись:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, коментує народну мудрість, яка говорить, що кожен чоловік із плином часу повинен зробити вибір між їжею і жінками.

«Дружини часто запитують, як достукатися до чоловіків, щоб вони могли змінити своє харчування? Ось вам лайфхак: надішліть їх здати аналіз на рівень тестостерону (загальний і вільний). Коли чоловік отримує підкреслений червоним свій тестостерон, це може зачепити його куди глибше за довгі розмови про користь здорового харчування. Загроза мужності працює напрочуд сильніше, ніж можливість продовження життя або навіть здоров'я мозку», — розповідає Андрій Біловешкін.

Що ширша талія, то менший рівень тестостерону, говорить лікар. Якщо з віком чоловік і так втрачає тестостерон зі швидкістю 1 % на рік, то вісцеральний жир прискорює цей процес. У міру збільшення кількості вісцерального жиру відбуваються такі зміни: знижується рівень тестостерону, зростає рівень естрогенів, збільшується кількість запальних молекул. За 10 років (із 30 до 40) рівень тестостерону у чоловіків падає майже на 60 %.

Окрім зниження тестостерону, надмірна вага призводить до судинних порушень, адже порушується вироблення оксиду азоту, який розширює судини. Також ожиріння порушує роботу дофамінової системи мозку, що призводить до «синдрому дефіциту задоволеності». В огляді науковці назвали прутень «канаркою у вугільній шахті» (поведінка канарки показує скупчення газів в шахті), адже еректильна дисфункція передбачає підвищений на 59 % ризик серцево-судинних захворювань. Виміряти рівень вісцерального жиру можна за допомогою біоімпеданса, антропометрії, УЗД, вісцеральний індекс, DEXA, розповідає лікар.

«Тому підтримка здорової структури тіла і здорове харчування — це запорука сексуального здоров'я на довгі роки, а ожиріння призводить до зниження лібідо і еректильної дисфункції. Дієта і вправи допомагають у багатьох випадках вилікувати еректильну дисфункцію не психологічних причин. Ба більше, в довгостроковій перспективі навіть у людей без зайвої маси тіла помірне обмеження калорій дозволить поліпшити показники здоров'я, включаючи сон і лібідо», — запевняє Андрій Біловешкін.

Також ми розповідали, що таке перезбудження та як вкласти себе з ним спати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання21 хвилину тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора