Ми часто сперечаємося про користь м'яса, соку, риби тощо. Але ці суперечки не мають сенсу без уточнення, у якому вигляді споживати ці продукти — і це критично важливо, розповідаєкандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.
Він наголошує, що обробка та нездорове приготування можуть користь на шкоду. Наприклад, недавнє дослідження показало, що достатньо лише 25 г переробленого м'яса на день (сосиски, бекон, ковбаса), щоб на 44 % збільшити ризик деменції (на 52 % ризик Альцгеймера).
«М'ясо таке шкідливе? Усуваємо цілком і назавжди? Гм, це дослідження виявило, що 50 г непереробленого м'яса щодня пов'язані зі зменшенням ризику деменції на 19 % (на 30 % ризику Альцгеймера)», — говорить експерт.
Андрій Біловешкін підкреслює, що споживання всього однієї порції морепродуктів на тиждень знижує ризик хвороби Альцгеймера у тих, хто має генетичну схильність. Також помірне споживання риби знижує ризик смерті й інших захворювань, тимчасом якщо їсти всього раз на тиждень смажену рибу чи морепродукти, то це вже дещо збільшує ризик смерті. Регулярне споживання овочів знижує ризик багатьох видів раку, а ось регулярне споживання 100 % соків, як і інших напоїв з цукром, збільшує ризик розвитку деяких видів раку.
Що ж стосується «корисного борошна» (наприклад, із бобових), то й тут є каверза, розповідає експерт. Річ у тім, що крохмаль у пшениці перебуває в ендоспермі насіння, а в нуті — у сім'ядолях, і їхні клітини відрізняються будовою стінок. Амілаза, що розщеплює крохмаль, легше проникає до крохмалю пшениці. А якщо зробити дуже дрібний помел, то це збільшить доступ амілази до борошна з нуту та зменшить її очікувану користь у плані низького глікемічного індексу. Тому дрібний помел змінює глікемічний індекс продукту. Розроблено особливий метод помелу, який зберігає стінки клітин, і такий хліб дає реакцію на 40 % менше, ніж зі звичайного борошна. Вид готування впливає також на глікемічний індекс, наприклад, ГІ вареного батату — 41, а запеченого — 82, тобто різниця у 2 рази. Якщо ваша картопля охолоне і ви будете їсти її в салаті чи вінегреті, то її глікемічний індекс буде нижчим на 30-40 %, ніж у свіжовареної, пояснює Андрій Біловешкін.
Що ж робити? Все дуже просто, говорить експерт: якісний продукт зі щадною обробкою йде на користь вашому здоров'ю.
«Немає нічого страшного, якщо ви іноді з'їдаєте щось смажене. Але важливо пам'ятати, що глибока переробка й агресивне приготування можуть помітно зменшити користь навіть корисних продуктів, тому їх регулярне споживання варто обмежити. Їж простіше, живи довше», — напучує науковець.
Більше новин читайте на GreenPost.