Догори
Дати відгук

Їсти чи не їсти: 10 найсуперечливіших продуктів

Не всяка їжа полізе в рота, якщо дізнатися, звідки вона береться.

4 хв на прочитання07 Червня 2022, 01:38
Поділитись:

Що більше ми дізнаємося про побічні ефекти харчової промисловості, то більше переживаємо через їжу на своїх тарілках. Звідки нам знати, якої шкоди завдає наша їжа здоров'ю і планеті? The Guardian розповідає про 10 найсуперечливіших продуктів у світі.

1) Авокадо

Світовий попит на авокадо призводить до масового вирубування лісів у Південній Америці. У Чилі фермери осушують річки, щоб полити посіви авокадо під час посухи.

Крім того, вся користь авокадо (вітаміни E і K, мононенасичені жири) легко перекривається менш екзотичними продуктами. Так що краще відмовитися від цього фрукта або купувати мексиканські авокадо з наклейкою Fairtrade.

2) Фасований салат

Належить до найнепотрібніших продуктів. По-перше, пластикова упаковка; по-друге, його найчастіше викидають через дуже короткі терміни зберігання; по-третє, цю зелень вирощують при штучному висвітленні.

Влітку можна купувати місцеву свіжу зелень. А зараз краще купити капусти.

3) Яловичина

Якщо навіть не брати до уваги питання забою тварин заради задоволення людських потреб, усе одно залишається проблема парникових газів. За даними ООН, велика рогата худоба відповідає за левову частку викидів парникових газів.

Проте є докази, що пасовища грають корисну роль екосистемі, поглинаючи зайвий вуглець. Тому яловичина з органічних ферм допустима, якщо купувати її нечасто.

4) Тріска

Більшість тріски виловлюють у Норвегії. У цій країні дуже високі стандарти підтримки рибної популяції й екології. Тому норвезьку рибу можна рекомендувати.

5) Молоко

Молоко містить багато поживних речовин і коштує дешевше, ніж рослинні замінники (на кшталт соєвого чи мигдального молока). Тому молоко цілком етичне, але тільки від корів вільного випасу — якщо корів годують зерновим кормом, то це вже не корисно.

Звичайно, нікуди не подітися від того факту, що в молочній промисловості корови регулярно гинуть: бичків умертвляють після народження, а старих корів «списують».

6) Горіхова та пальмова олії

Що стосується горіхової олії, насамперед перевірте: чи не містить вона пальмової олії? Пальмова олія — одна з головних причин вирубування лісів на планеті.

Що ж до самих горіхів, то вони безпосередньо пов'язані з нестачею води (каліфорнійський мигдаль), дитячою працею (турецький фундук) та порушеннями прав людини (в'єтнамські кеш'ю). Звичайно, уряди цих країн постійно обіцяють «жорсткий контроль за дотриманням норм», але це непереконливо. Найкраще купувати горіхи, вирощені на фермах у Європі.

Арахіс — найбільш екологічно доброзичливий варіант: він не вимагає рясного поливу, має азотофіксуючі властивості, а при грамотній сівозміні ще й перешкоджає виснаженню ґрунту.

7) Соя

Частка чистої сої, споживаної людиною, досить мала, тому не можна звинувачувати любителів тофу та соєвого молока у вирубках лісів. Якщо ви веган, уникнути «поганої» сої неважко: купуйте соєві продукти зі США та Європи, де діють суворі стандарти.

А ось м'ясо, риба та молоко — інше питання. Основна частина сої у світі йде на корм тваринам, і дізнатися про це при купівлі неможливо. У Бразилії й Аргентині виробництво сої стає причиною вирубки лісів. Тому намагайтеся купувати м'ясо, молоко та рибу місцевих виробників.

8) Шоколад

Оскільки продукція основних брендів майже завжди містить сою та пальмову олію, етичні проблеми постають ще до того, як ми почнемо обговорювати какао. А якщо врахувати, що какао здебільшого вирощується дрібними фермерами в Кот д’Івуарі та Гані, які страждають від цінових коливань, то виходить зовсім безрадісна картина.

Дитяча праця використовується у цих країнах повсюдно. Крім того, 90 % первісних лісів у Західній Африці вже знищено — багато в чому завдяки попиту на дешеве какао. Знайти шоколад, який відповідав би всім етичним вимогам, практично неможливо, незважаючи на всі зусилля громадських організацій.

9) Восьминоги

З одного боку, восьминоги дуже розумні й можуть відчувати біль. З іншого боку, вилов головоногих молюсків не завдає великої шкоди довкіллю. Вони живуть усього 1-2 роки, а в їжу вживаються переважно особи, що вже дали потомство.

Головне — не купувати восьминогів, виловлених методом глибинного тралення. А так вони розмножуються досить швидко, щоби загрози популяції не виникало.

10) Креветки

Попит на великі сорти креветок (тигрові та королівські), які виловлюються у теплих водах Таїланду, Шрі-Ланки та Мадагаскару, призводить до руйнування мангрових боліт. Гігантські річкові креветки також дуже популярні, та їхні дикі популяції під загрозою.

Також ми розкривали п'ять секретів, щоб окрошка була не лише смачною, а й корисною.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost