Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Європа більше не хоче бути маріонеткою в руках США» — китайське видання про політичний поворот ЄС до Китаю

«Європа більше не хоче бути маріонеткою в руках США» — китайське видання про політичний поворот ЄС до Китаю

Реальність відносин між Китаєм і Європейським Союзом дуже складна.

6 хв на прочитання14 Квітня 2023, 22:42
Поділитись:

Європа більше не хоче бути маріонеткою в руках США, заявило китайське видання Global Times, розповідаючи про політичний поворот ЄС до Китаю.

Європа, яка блукає серед поточних геополітичних потрясінь, має зробити вибір, ідеться в повідомлення. Під час візиту до Китаю президент Франції Еммануель Макрон сказав у своєму акаунті в соціальних мережах: «Хай живе дружба між Францією та Китаєм!». Наприкінці своєї поїздки він заявив ЗМІ в літаку, що він проти слідувати США, наголошуючи на стратегічній автономії Європи та кажучи, що Європа не повинна бути «втягнута в кризи, які не є нашими» — судячи з усього, маючи на увазі кризу в Тайванській протоці.

«Це торкається найважливішого стратегічного міфу Європи і викликає сильний шок», — вважають у Global Times.

Видання нагадує, що американський сенатор Марко Рубіо поставив під сумнів, чи може позиція Макрона представляти Європу, чи лише Францію. Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс розкритикувала нещодавню поїздку Макрона як «ознаку слабкості». Інші американські політики та основні ЗМІ також атакували Макрона, в Європі хотіли тиснути на нього. Але президент Європейської ради Шарль Мішель висловив підтримку Макрону у вівторок, заявивши, що європейські лідери все більше підтримують прагнення Макрона до «стратегічної автономії» подалі від США.

Мішель зазначив, що в ЄС мало хто справді думає так, як Еммануель Макрон, і за столом Європейської ради можуть бути нюанси та делікатні моменти щодо питання відносин із США.

«Дійсно залишається велика прихильність до альянсу зі США. Але якщо цей альянс із США передбачає, що ми сліпо, систематично дотримуємося позиції США з усіх питань, то ні», — сказав він.

Також Global Times нагадує, що міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер також підтримав Макрона, заявивши, що президент Франції «цілком правий, вимагаючи незалежності та європейського суверенітету». Те, що ми є союзниками США, не означає, що ми повинні бути проти Китаю, додав він.

Макрон також заявив під час візиту до Нідерландів у вівторок, що ЄС повинен сформувати незалежну позицію в п'яти ключових сферах, включаючи торгівлю, конкурентоспроможності та європейської промисловості.

«Ми хочемо бути відкритими. Ми хочемо мати союзників, гарних друзів, партнерів. Але ми завжди хочемо мати можливість їх вибирати. Не бути на 100 % залежними від них», — сказав він.

У Global Times наголошують, що Франція, Німеччина та Європейський Союз, безсумнівно, ближчі до США, ніж до Китаю. Вони мають більше зв’язків у культурі та цінностях, а НАТО зв’язує дві сторони Атлантики. У реальності глобалізації, керуючись реальними умовами та власними інтересами, вони стають союзниками США та партнерами Китаю водночас.

«Нинішня ситуація полягає в тому, що Китай поважає автономію ЄС і активно взаємодіє з ЄС у сфері торгівлі відповідно до міжнародних правил. Однак США хочуть змусити ЄС відійти від власних інтересів у відносинах з Китаєм і наблизитися до стратегії США щодо Китаю. Від перешкоджання європейським країнам використовувати мережеве обладнання Huawei 5G до вимог подальшого «відокремлення» від Китаю в галузі напівпровідникових технологій, вирішують США, а за ними — Європа. Крім того, розмінна монета, висунута США, полягає в тому, що якщо європейські країни не співпрацюватимуть, вони зіткнуться з санкціями з боку США. Жодна країна не любить відчуття «васала», — йдеться у повідомленні.

У Global Times вважають, що США хочуть від Європи безумовної співпраці в розбудові «Політики щодо Західно-Тайванської протоки».

«Вони хочуть стояти осторонь при запровадження санкцій проти Китаю, як вони робили щодо Росії, коли материковий Китай використає силу для підтримки національної єдності», — заявляють у виданні.

Перетворення кризи в Тайванській протоці на «європейську кризу» означає перетворення Європи на інструмент і використання її як нової стратегічної монети для США, щоб грати проти Китаю в тайванському питанні, вважають у Global Times.

На думку видання, метою США є збереження власної гегемонії: Вашингтон намагається описати гегемонію США як «гегемонію Заходу», тоді як Європа відчуває нерівність, подібну до відносин «пан-слуга». У Global Times підкреслюють, що колись обсяг економіки ЄС становив 30 % від загального світового, а через економічний спад і Brexit ВВП ЄС зараз становить лише 17 %, але частка ВВП США у світовій економіці скоротилася набагато менше. На думку видання, Європа, «якій бракує стратегічної автономії», є «однією з найочевидніших ознак занепаду Заходу».

Окрім того, війна в Україні посилила залежність ЄС від США щодо безпеки. Вашингтон зайняв «рятівну» позицію щодо Європи. Гордон Чанг, один із головних прихильників теорії «краху Китаю» в США, дорікнув Макрону у Twitter, сказавши: «Якщо Європа не повинна допомагати США щодо Тайваню, чому США повинні допомагати Європі щодо України?» У Global Times називають це шантажем Європи.

«Реальність відносин між Китаєм і ЄС дуже складна. Зокрема, Європа, як і США, має ідеологічні розбіжності з Китаєм. США намагаються використовувати ідеологічні розбіжності, щоб приховати свої геополітичні конфлікти з Китаєм, описуючи своє стримування Китаю як «боротьбу демократії проти автократії». Деякі європейці були обдурені, але більшість європейців — ні. Відносини співпраці між Європою та Китаєм не будуть гладкими. Говорячи про Тайвань, Макрон сказав, що Європа повинна «уникати пастки, щоб потрапити в кризи, які не є нашими», і що ЄС не повинен бути послідовником США. Це має бути внутрішнім голосом більшості людей у Європі. Так, Європа не хоче бути маріонеткою США», — вважають у Global Times.

Також нагадаємо, що Китай міг погодитися відправити РФ зброю, замаскувавши її під цивільну продукцію — The Washington Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання27 хвилин тому
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитаннягодина тому
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання2 години тому
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання3 години тому
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання4 години тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання4 години тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання5 годин тому