Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Євроінтеграція – не лише політичний крок, а посилення захисту довкілля та інтеграція екологічних стандартів - Стрілець

Євроінтеграція – не лише політичний крок, а посилення захисту довкілля та інтеграція екологічних стандартів - Стрілець

Результати селф-скринінгу показали, що розділ "Навколишнє середовище та зміна клімату" – у ТОП-5 за кількістю правових актів ЄС

2 хв на прочитання01 Лютого 2024, 17:34
Посилення захисту довкілля та інтегрувати екологічні стандарти Посилення захисту довкілля та інтегрувати екологічні стандарти
Поділитись:

Євроінтеграція – не лише політичний крок, а й можливість посилити захист довкілля та інтегрувати екологічні стандарти в усі сфери економіки. На цьому під час форуму "United for Nature. Agenda for Ukraine" наголосив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Зокрема він зазначив, що відбулося обговорення викликів переговорного процесу щодо вступу України до ЄС на полях міжнародного довкіллєвого форуму "United for Nature. Agenda for Ukraine" з європейськими колегами – Міністром довкілля, водних та лісових ресурсів Румунії Mircea Fechet, Міністеркою довкілля Молдови Iordanca Iordanov, Міністр захисту довкілля Болгарії Julian Popov.

"Завдяки селф-скринінгу довкіллєвого законодавства ми систематизували роботу з його адаптації до норм ЄС. Тепер маємо дорожню карту і можемо планувати стратегію роботи міністерства на декілька років вперед", - сказав він. 

Результати селф-скринінгу показали, що розділ "Навколишнє середовище та зміна клімату" – у ТОП-5 за кількістю правових актів ЄС, які необхідно імплементувати. Це майже 200 директив та регламентів. Перелік з кожним роком зростає за кількістю та ускладнюється, але ми плануємо імплементувати більшість директив та регламентів до 2026 року.

Також він наголосив, що найбільший виклик – кроссекторальна координація. Захист довкілля та клімату мають бути інтегровані майже у всіх секторах економіки – в енергетиці, надрокористуванні, інфраструктурі, сільському господарстві, транспорті та будівництві.

Руслан Стрілець заначив, що за підсумками офіційного звіту Єврокомісії “Україна 2023” щодо прогресу євроінтеграції нашої країни визначили п’ять важливих екологічних та кліматичних реформ. 

Зокрема: 

▪️Запобігання промисловому забрудненню. Імплементуємо 75-ту Директиву щодо промислових викидів і адвокатуємо схвалення закону цього року.

▪️Кліматична політика. Закон України «Про основні засади державної кліматичної політики» має створити основу для національної кліматичної політики. Працюємо над нашим наступним Національно-визначеним внеском. Він буде більш амбітним, ніж поточний.

▪️Ринкові механізми вуглецевого ціноутворення. Наші плани - ухвалення Плану заходів щодо створення національної системи торгівлі викидами парникових газів до 2025 року. Відновлення обов'язкової системи МЗВ до 2025 року.

▪️Відновлення та збереження природних ресурсів. Впровадження законодавства щодо зменшення вирубок та деградації лісів до 2026 року.

▪️Розвиток циркулярної економіки. Спільно з Міністерство економіки України працюватимемо над ухваленням стратегії впровадження принципів циркулярної економіки та Плану дій до 2025 року.

Більше новин читайте на Green Post.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.