Догори
Дати відгук

Є на кожній кухні: названо 10 продуктів із щоденного раціону, якими краще не зловживати

Все добре в міру.

6 хв на прочитання17 Липня 2023, 07:32
Поділитись:

Недарма існує приказка «Все добре в міру». Це стосується і продуктів. Якщо об'їдатиметеся деякими з них, неприємності зі здоров'ям гарантовані.

«Здорові люди» назвали продукти, які можуть бути небезпечними у великій кількості.

Помідор. Якщо ви їсте один-два помідори на день, у цьому немає нічого страшного. Гірше, якщо цей овоч замінює вам гарнір на сніданок, обід і вечерю щодня.

Чим небезпечне зловживання томатами:

  • Викликає підвищену кислотність. Особливо обережно потрібно їсти помідори людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
  • Провокує біль у суглобах. Помідор містить речовину, яка здатна накопичувати кальцій у тканинах. Як результат — формуються запальні процеси, біль і набряки у суглобах.
  • Посилюється перебіг захворювань сечовидільної системи. Велика кількість оксалатів в організмі, що містить помідор, може призвести до утворення каменів у нирках. Томати викликають подразнення сечового міхура, частішають позиви до сечовипускання. Тому тим, хто має цистит, потрібно повністю виключити цей продукт із раціону на час хвороби.
  • Приводить до алергії. Помідори містять гістамін, і цим усе сказано.
  • Розвивається синдром подразненого кишківника. Надмірне вживання томатної пасти та помідорів може спричинити здуття, діарею та підвищене газоутворення.

Соняшникова олія. Безперечно, вона містить багато корисних омега-6 жирних кислот, які оздоровлюють серцево-судинну систему, покращують активність мозку, зміцнюють імунітет, впливають на ріст нігтів і волосся. Але надмірне споживання соняшникової олії перетворює омега-6 на отруту, яка викликає запальні процеси в тканинах і внутрішніх органах, хвороби серцево-судинної системи й навіть провокує онкологічні захворювання.

Тунець. Цей багатий на білок продукт досить їсти на тиждень 1-2 рази через низку особливостей.

Тунець накопичує ртуть, яка погіршує пам'ять і викликає неврологічні розлади. Особливо обережно потрібно його їсти вагітним жінкам через негативний вплив ртуті на розвиток майбутньої дитини.

Тунець містить йод, а тому людям із захворюваннями щитоподібної залози краще обмежити його споживання.

У консерви з тунця додають велику кількість солі, отже, людям із захворюваннями серцево-судинної системи та нирок теж потрібно бути обережними.

Молоко. Цей продукт є провокатором запальних процесів. Особливо небажано вживати його людям із зайвою вагою, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Не кажучи вже про лактазну недостатність (зниження роботи ферменту лактази). Нерозщеплений молочний цукор потрапляє в кишківник, де бактерії його окислюють з утворенням газів і продуктів окислення. З'являються здуття, діарея та біль у животі. Щоб цього уникнути, рекомендується замінити молоко на кисломолочні продукти, наприклад, кефір.

Борошно пшеничне вищого сорту. Почнемо з того, що це очищений продукт, який не має корисних речовин. Якщо регулярно й у великих кількостях їсти борошняні вироби, зайві кілограми не забаряться.

Борошно небезпечне для людей із незносністю глютену. Вживання продуктів із борошна може спричинити діарею, здуття та порушення роботи щитоподібної залози.

Краще вибирати рисове, цільнозернове, житнє або горіхове борошно.

Кава. Згідно зі статистикою, щодня у світі випивається 2,25 млрд чашок кави. Щодо безпечні для здоров'я до 400 мг напою на день. Велика кількість кофеїну погіршує роботу серцево-судинної та нервової систем.

Також кофеїн впливає на рівень цукру в крові, особливо якщо пити каву натще. Людям із захворюванням щитоподібної залози та цукровим діабетом слід утримуватися від такого напою.

Кава негативно впливає на жіночі гормони, тому її слід скоротити до мінімуму під час менструацій.

Окрім того, цей напій підвищує ризик переломів. Оскільки кава виводить кальцій з організму, зростає ймовірність втрати кісткової тканини та зменшення щільності кісток. Особливо актуально це для людей похилого віку.

Спеції. З одного боку, це природні антибіотики, які покращують метаболізм, нормалізують рівень цукру в крові й навіть є профілактичним засобом онкозахворювань, але з іншого боку — не забувайте про почуття міри. Спеції у великій кількості можуть зашкодити здоров'ю. Наприклад, гострий червоний перець подразнює шлунок.

У період загострення хронічних захворювань травної системи всі спеції протипоказані, оскільки пікантна їжа стимулює вироблення травних соків.

Не можна також виключати ризик виникнення алергічних реакцій на ту чи іншу спецію.

У великих кількостях не варто вживати шафран, кмин і розмарин вагітним жінкам. Шафран і розмарин можуть підвищити тонус матки та спровокувати викидень. Кмин може спричинити відторгнення плода.

Шавлія і кориця у великих кількостях здатні призвести до судом і тахікардії.

Зловживання розмарином перевантажує нирки, оскільки він має сечогінний ефект, а ще здатний підвищувати тиск.

М'ясо. Багато досліджень доводять, що надмірне споживання м'яса, особливо свинини, може викликати такі захворювання, як діабет і хвороби серця. Було доведено, що зловживання червоним і переробленим м'ясом безпосередньо пов'язане з виникненням онкологічних захворювань: колоректального раку, раку легень, раку стравоходу та печінки. Річ у тім, що у червоному м'ясі набагато більше насичених жирів, ніж у білому.

Цукор. У 100 г цукру міститься 400 ккал. Він є в соках, маринадах, випічці, йогуртах і майже в усіх продуктах. Саме тому намагайтеся обмежувати себе у його споживанні. Наслідки любові до солодкого — інсулінорезистентність, цукровий діабет і, звісно, зайва вага.

Якщо ми щодня балуємося солоденьким, рецептори, які реагують на солодкий смак, починають домінувати та просто глушать інші смаки. Ми не отримуємо задоволення від смаку інших продуктів.

Сіль. Хлорид натрію підтримує баланс рідини, об'єм крові, але зловживання сіллю може призвести до підвищення артеріального тиску, діабету й ожиріння, пошкодження судин нирок та інших органів. За деякими даними японських науковців, надлишок солі подразнює слизову оболонку шлунка і посилює активність хелікобактер пілорі, яка викликає виразкову хворобу.

Небезпечний вплив солі на імунітет виявили вчені

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, солі вживати можна не більше 5 г на добу (неповна чайна ложка).

Також ми розповідали, що робити, щоби продукти не псувались і тішили око: 5 ідей для збереження порядку у холодильнику.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
І ландшафтний дизайн, і користь для здоров’я: ніжна красуня цибуля-шніт та її переваги (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
На Тернопільщині збудують біоетанольний завод
У Тернопільській області за два роки має запрацювати біоетанольний завод
1 хв на прочитанняВчора
Літаки на полі 309 групи ремонту й обслуговування авіакосмічної техніки ВПС США, яке часто називають «цвинтарем літаків», авіабаза Девіс-Монтен, штат Арізона. Фото: wikipedia.org
Уже майже століття існує цвинтар військових літаків, де зберігаються тисячі одиниць техніки: ось як він виглядає
3 хв на прочитанняВчора
Фото: «Здорові люди»
Пора звільнити морозилку: топ-7 простих рецептів випічки із замороженими ягодами
9 хв на прочитанняВчора
У Мінцифри розповіли, як залишитися на зв’язку під час відключень електроенергії
1 хв на прочитанняВчора
США підвищують мита на електромобілі й інші товари з Китаю
2 хв на прочитанняВчора
Викрито злочинну організацію, яка на махінаціях у вугільній сфері завдала державі шкоди на понад 2 млрд грн
3 хв на прочитанняВчора
Бездомні коти на Кубі вбили 145 дитинчат надзвичайно рідкісного крокодила
1 хв на прочитанняВчора