Догори
Дати відгук

Які десять видів риби краще не їсти: харчування має бути безпечним

Якщо тунець після заморозки зберігає яскраво-червоний колір, то без хімії тут не обійшлося.

4 хв на прочитання22 Січня 2021, 10:35
Поділитись:

Продукти харчування повинні приносити користь нашому організму. У цьому їх суть і головна задача. На жаль, так виходить далеко не завжди. Часто навіть самі на перший погляд корисні продукти виявляються в стоп-списку. Це відноситься і до риби, яка завжди вважалася, скоріше, корисною, ніж навпаки.

«Прогресуюче сьогодні забруднення моря обіцяє проблеми не тільки для навколишнього середовища, але і для здоров'я людини», - заявляє Брайан Клемент, співкерівник інституту здоров'я і автор книги «Риби-вбивці: як морепродукти шкодять вашому здоров'ю».

Іноді та сама риба, яку прийнято без зайвих вагань відносити до продуктів з розділу правильного харчування, містить метали, промислові хімікати, пестициди або паразитів, які можуть завдати шкоди нашому здоров'ю. Потрапляють вони в рибу, як нескладно здогадатися, з її природного середовища - морських і океанічних глибин. Небезпеку містять в собі і бактерії, що виникають в морепродуктах в ході харчової обробки і неправильні умови зберігання та упаковки.

Тож, які види риб краще виключити зі свого раціону, щоб не стати жертвою заражених морських мешканців і нечесних на руку виробників.

Отже, риба,від якої  краще відмовитися:

Дикий морський окунь

Чилійський морський окунь характеризується високим вмістом ртуті, тому дорослій людині варто вживати його в їжу не частіше двох разів на місяць.

Кафельник 

«Цю рибу варто зовсім виключити з раціону», - говорить Брайан Клемент, співкерівник інституту здоров'я і автор книги «Риби-вбивці: як морепродукти шкодять вашому здоров'ю». Кафельник  - ще одна риба, яка відрізняється високим вмістом ртуті в м'ясі, тому її споживання також рекомендується обмежити.

Атлантичний великоголов

Вік великоголова може досягати 100 років, але, незважаючи на надзвичайно високу тривалість життя, кількість цієї риби досить обмежена через довгий репродуктивний цикл  та браконьєрство. Від  купівлі  атлантичного великоголова варто відмовитися хоча б для захисту природи. Крім того, з огляду на середній вік виловлених рибин, можна припустити ступінь її отруєння токсичними речовинами.

Акула

Більшість риб і молюсків накопичують в тканинах сполуки ртуті, які можуть викликати важкі ураження центральної нервової системи людини. Кількість цих речовин змінюється в залежності від виду риби і її знаходження в харчовому ланцюжку. Ртуть в складі опадів забруднює природні водойми, де її поглинають водні рослини, а потім дрібні риби і далі по ланцюжку.

Королівська макрель

Вважається, що корисна для здоров'я виключно макрель, вирощена на волі. Однак з цим твердженням можна посперечатися. Причиною сумніву може послужити все той же процес накопичення ртуті в тканинах риби.

Риба меч

Головна небезпека для звичайних споживачів - висока вартість цієї риби, через що в магазинах її часто замінюють на більш дешеві і не завжди виловлені в відповідно до норм інші різновиди риб, зокрема, під виглядом риби-меч нерідко продають поломбо з сімейства акулячих.

Рувета

Ця риба, часто звана «білим тунцем», надзвичайно смачна, однак її надмірне споживання може стати причиною неконтрольованої діареї. Рувета містить   гемпілотоксин - восковий ефір, що надає рибі чудовий маслянистий смак, проте викликає при цьому проблеми з травленням.

Блакитний тунець

Практично всі види тунця містять невеликі дози ртуті.

Червоний луціан

З 1980 року популяція цієї риби неухильно знижувалася через надмірного вилову, сьогодні вона досягла практично критичних за своїми мірками меж. Через різке зниження кількості поголів'я риб на ринку з'явилася практика підміни Луціана більш доступними видами. Так, часто за нього видають тилапию і морського окуня.

Магазинні суші

Купуючи в магазині суші або ролли, майте на увазі, що велика їх частина робиться з не самої якісної риби. Тунець, наприклад, часто обробляється монооксидом вуглецю для отримання червоного апетитного кольору і продовження терміну придатності. Якщо тунець після заморозки зберігає яскраво-червоний колір, то без хімії тут не обійшлося.

Свіжість риби можна визначити по її зовнішньому вигляду. Крім того, двічі подумайте, перш ніж купувати роли в магазині, так як часто такі продукти готуються в іншому місці і лише доставляються в магазин. Можливість перевірити реальний термін придатності, а також умови, при яких були приготовлені ці суші, у вас буде не завжди.

До слова, можна дізнатися  з чого роблять молочку і що ми їмо: масло яке не масло, сир, який не сир (відео). 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитанняВчора
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора