Догори
Дати відгук

Які продукти містять багато антиоксидантів

Деякі дослідження вказують на те, що, чим насиченіший колір продукту, тим більше антиоксидантів він містить.

4 хв на прочитання09 Січня 2024, 12:36
Антиоксиданти Здорове харчування Правила здорового харчування Антиоксиданти Здорове харчування Правила здорового харчування
Поділитись:

Споживання більшої кількості продуктів, багатих на антиоксиданти, є ефективною зброєю у боротьбі з впливом стресу, забрудненням  навколишнього середовища, неправильного харчування, недосипанням та   іншими факторами сучасного життя, які приводять до стабільно підвищеного рівня внутрішнього запалення. 

Дослідження свідчать про те, що ці сполуки очищають клітини від шкідливих вільних радикалів, тобто високоактивних, нестабільних атомів, які викликають запалення.

Один з найпростіших способів розпізнати багаті на антиоксиданти продукти — шукати яскраві кольори, наприклад, яскраво-червоні помідори, темно-фіолетовий виноград чи смарагдова листова зелень. Деякі дослідження вказують на те, що, чим насиченіший колір продукту, тим більше антиоксидантів він містить (звісно мова йде про натуральну їжу, а не штучно пофарбовану).

Лохина та чорниця

Усі ягоди насичені антиоксидантами, тож можна отримати багато користі обравши і малину, і ожину, і полуницю. Втім, на особливу увагу заслуговують лохина та чорниця.

Сполуки антоціанів, які надають ягодам фіолетово-синього кольору, пов'язують з попередженням багатьох хронічних проблем зі здоров’ям, зокрема — серцево-судинних захворювань, раку та діабету.

Помідори

Нарізані скибочками у салаті чи тушковані у соусі до пасти — незалежно від способу приготування, вони містять багато антиоксидантів. Ці червоні плоди багаті на кілька важливих сполук, які борються з вільними радикалами: лікопін, вітамін С, бета-каротин та численні флавоноїди.

Лікопін у помідорах розглядають як потенційний протираковий засіб. Огляд досліджень 2022 року підтвердив, що більшість з тих, які вивчали лікопін та рак, дали позитивні результати, особливо стосовно профілактики раку передміхурової залози.

Зелений чай

Певно, це не новина, що зелений чай є багатим джерелом антиоксидантів. Байдуже, насолоджуєтесь ви гарячим чи холодним напоєм, ви отримаєте користь для здоров'я. Катехіни — а саме такі антиоксиданти містяться у зеленому чаї — мають потужні протиракові та протизапальні властивості.

Апельсини

Цитрусові фрукти містять багато вітаміну С. Це знають усі. Втім, не всі знають, що аскорбінова кислота є потужним антиоксидантом, який відіграє важливу роль у зниженні ризику серцево-судинних захворювань, інсульту, судинної дисфункції та деяких видів раку. Отож не забудьте про кілька скибочок апельсину на десерт чи склянку цитрусового фрешу, щоб поповнити запас антиоксидантів.

Шпинат

Шпинат є дуже популярною зеленню для здорового раціону. Зокрема завдяки залізу та вітаміну K. Але харчовий профіль цього продукту поширюється далі.

Шпинат містить багато різних антиоксидантів: кемпферол, кверцетин, лютеїн і зеаксантин. Останні пов’язують із покращенням зору та здоров’я очей, кемпферол може сприяти профілактиці раку, а кверцетин є корисним для здоров’я серця.

Кава

Улюблений багатьма напій є ще одним потужним джерелом антиоксидантів. Його здатність боротися із запаленням пов’язана з хлорогеновою, кавовою, феруловою та n-кумариновою кислотами. Одне з досліджень показало, що кава містить ці антиоксиданти у більших концентраціях, порівняно з іншими протизапальними напоями, наприклад зеленим чаєм.

Чорний шоколад

Хіба не чудово, коли десерт приносить користь для здоров’я? Темний шоколад містить багато антиоксидантів, зокрема флавоноїдів. Ці речовини відіграють не останню роль у здоров’ї серця та профілактиці раку.

До речі, чим темніший шоколад (тобто чим більшим є вміст какао), тим більше антиоксидантів він містить.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.