Догори
Дати відгук

Які п'ять звичок знищують гарний сон та руйнують таким чином здоров'я

Деякі поширені звички є «вбивцями» гарного сну, сприяючи підвищенню навантаження на організм, стресу та психічним проблемам.

2 хв на прочитання04 Січня 2021, 23:59
Поділитись:

Погана якість сну або його нестача сприяє розвитку багатьох проблем зі здоров'ям, включаючи втрату концентрації уваги, збільшення ваги, депресію, зниження імунної функції, а також підвищений ризик серцевих захворювань й діабету 2-го типу. Експерти попереджають, що існують фактори, що сприяють дисбалансу в режимі здорового сну. Так, певні звички можуть погіршувати якість нічного відпочинку. Медики назвали п’ять основних причин поганого сну, повідомляє Times Now.

Споживання кофеїну. Залежно від кількості цей природний стимулятор може залишатися в організмі до шести годин. Щоб не мати проблем із засипанням і безсонням, слід утриматися від вживання продуктів і напоїв, що містять кофеїн, після 17–19:00.

Виконання вправ. Інтенсивна фізична активність незадовго до сну теж може перешкодити нормальному засинанню, тому подібних навантажень краще уникати. Тренування має закінчуватися не менше ніж за чотири години до того, як людина ляже в ліжко. Бо після нього температура та серцево-судинна діяльність тіла підвищуються замість того, щоб знижуватися, допомагаючи тілу занурюватися в сон.

Гаджети. Використання пізно ввечері смартфонів і інших гаджетів, чиї екрани випромінюють синє світло, — одна з наймасовіших звичок сучасних людей. Але заради хорошого сну з нею потрібно покінчити. Синє світло екранів може пошкодити добові ритми, бо воно пригнічує секрецію мелатоніну, гормону сну.

Куріння. Якщо ви курите, ось ще один привід покінчити зі звичкою. Нікотин робить тіло більш бадьорим і заважає відчувати виснаження, яке може відчувати організм. Це негативно впливає на цикли сну та викликає їх розбалансування.

Занадто багато їжі або повна відмова від їжі ввечері. Лягати спати голодним або, навпаки, після того, як було з'їдено занадто багато їжі — однаково погана ідея. Переїдання перед сном може викликати порушення роботи травного тракту і погіршити сон. А от голодний сон може спричинити дисбаланс рівня цукру у крові, що порушує нічний відпочинок та призводить до поверхневого сну й поганого відпочинку вночі. 

А лікар Комаровський розповів, яким тестам на COVID-19 не можна довіряти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я