Догори
Дати відгук

Як зняти втому очей. Сім простих, але дієвих способів

Здоров’я очей безпосередньо залежить від того, чи контролюємо ми навантаження на зір і чи даємо очам достатній відпочинок.

3 хв на прочитання22 Серпня 2021, 06:50
Як зняти втому очей. Сім простих, але дієвих способів Як зняти втому очей. Сім простих, але дієвих способів
Поділитись:

Очі втомлюються також. Особливо, якщо є дистанційна робота, або ж сфера діяльності пов'язана з постійним перебуванням у моніторів. Якщо годинами дивитися в екран монітора, очі неминуче будуть втомлюватися, а зір — падати. 

 Експерти пропонують скористатися простими, але ефективними способами зняти втому очей і знизити навантаження на зір. Як дати відпочинок очам і тим самим подбати про їхнє здоров’я?

1. Прикладіть теплий компрес
Покладіть на очі тканинну серветку, змочену в теплій воді, і тримайте 5-10 хвилин. Теплий компрес допоможе зволожити очі, полегшити біль, поліпшити кровообіг і зняти м’язові спазми.

2. Відрегулюйте освітлення і екрани пристроїв
Для різних завдань потрібні різні типи і рівні освітлення. Коли ви дивитеся телевізор, підтримуйте м’яке освітлення в кімнаті. Коли читаєте, джерело світла має знаходитися ззаду – світло повинне падати на сторінку, а не в очі. На цифрових екранах відрегулюйте яскравість і контрастність відповідно до рівня освітленості навколо вас. Налаштуйте монітор під свою позу: центр монітора повинен бути на 10-20 см нижче ваших очей. Відстань до екрану від очей повинна становити не менше 60 см.

3. Покладіть долоні на очі
Експерти пов’язують цю техніку з альтернативною терапією під назвою «Методика Бейтса». Прикрийте закриті очі долонями, не тиснучи на очні яблука. Це допоможе розслабити очі і зняти зорову напругу.

4. Використовуйте чайні пакетики
Чайні пакетики діють як розслаблюючий холодний компрес для очей. Заваріть ромашковий або звичайний чай, а чайні пакетики покладіть в чисту ємність в холодильник. Коли вони охолонуть, нанесіть їх на повіки – вони забезпечать заспокійливу дію і знімуть набряк.

5. Виконайте вправи для очей
Зняти втому очей і зміцнити очні м’язи допоможе гімнастика. Тримайте палець на відстані кількох сантиметрів від очей і зосередьтеся на ньому. Потім сфокусуйтеся на більшій відстані, а потім знову на пальці. Повторіть кілька разів. Закрийте очі, закотіть їх до стелі, потім опустіть вниз до підлоги. Не відкриваючи очей, проведіть очі вліво і вправо. Завершіть гімнастику частим морганням протягом 30 секунд. Погляд при цьому спрямований вперед.

6. Робіть перерви в роботі
Експерти попереджають: при роботі за комп’ютером слід регулярно робити паузи. Спробуйте скористатися правилом 20-20-20. Через кожні 20 хвилин робіть 20-секундний перерву, щоб дивитися на предмет, розташований приблизно в 20 кроках від вас. Ще одна порада: кожні 2 години давайте очам 15 хвилин відпочинку.

7. Подбайте про зволоження
Забезпечте зволоження повітря – купіть спеціальний пристрій і встановіть його поруч зі своїм робочим місцем. Регулярно використовуйте зволожуючі краплі, які знімають сухість і втому очей. Не хочете закапувати очі? Тоді намагайтеся хоча б моргати частіше. Зазвичай ми моргаємо 15 разів на хвилину. Але коли ми працюємо за комп’ютером, цей показник падає до 5-7 разів на хвилину, і виникає синдром «сухого ока», який веде до дискомфорту та зниження зору.

До речі, липовий чай врятує від тромбів, м'язових болів і виразкового коліту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання19 Квітня 2024
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитаннягодина тому
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитання2 години тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитання4 години тому
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитання5 годин тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання6 годин тому
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання8 годин тому
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання9 годин тому