Як зменшити стрес та зміцнити імунітет восени — поради фахівців
Харчування має бути дещо зміненим.

Щоби без стресу адаптуватися до осіннього періоду та зміцнити імунітет, важливо також переглянути свій щоденний раціон. Про це пише ЦГЗ.
Фахівці надали поради для кожного, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування:
- Не забувайте підтримувати питний режим! Здається, що восени не так хочеться пити, як влітку. Але, навіть якщо не відчуваєте спраги, питного режиму необхідно дотримуватися, орієнтуйтеся на норму 30 мл рідини на кілограм ваги. Якщо щодня пити води достатньо, це допоможе подолати хронічну втому, стрес, поліпшити роботу мозку і всього організму.
- Надавайте перевагу сезонним овочам та фруктам. Саме в них зберігається найбільше необхідних поживних речовин. Гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква — джерела вітамінів та мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.
- Контролюйте вживання солодкого. Навіть якщо ви не плануєте худнути, пам’ятайте, що простий цукор може стати причиною різних захворювань — хвороби серця, печінки, ожиріння, карієс і деяких видів раку. ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10 % від загальної кількості спожитих калорій. Скільки це? Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) — до 50 г на добу або 10 чайних ложок. Водночас, рекомендуємо зменшити цю норму ще вдвічі — до 25 г або до п’яти чайних ложок на день. Мінімізуйте споживання солодощів на користь здорових альтернатив. Їжте мед, фрукти й сухофрукти, запікайте яблука або гарбуз із корицею та горіхами.
- Обмежте вживання жирної та важкої їжі. Віддайте перевагу продуктам, де більше корисних жирів: горіхи, авокадо, оливкова олія, червона риба. Повноцінне харчування допоможе довше залишатися ситим і зберігати хорошу фізичну форму.
- Додавайте спеції та прянощі в гарячі напої. До зігріваючих відносять імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. Для приємного аромату додавайте часточки фруктів, а підсолодити напій можна солодкою настоянкою шипшини або медом.
Корисне сезонне харчування — одна з важливих складових міцного імунітету та гарного настрою в осінній період.
Нагадаємо, чи можна нагрівати мед.
Більше з розділу Здоров'я

Топ продуктів із високим вмістом холіну для поліпшення мозкової діяльності
3 хв на прочитання3 години тому

ДБР викрило спробу зриву мобілізації в районному ТЦК та СП Одеси
1 хв на прочитання7 годин тому

Ті, хто допомагає лікувати: світ відзначає День помічника лікаря
2 хв на прочитання11 годин тому

22 жовтня — день, коли заїкання перестає бути табу
2 хв на прочитання12 годин тому
Україна отримала 20 тисяч доз вакцини від грипу для медиків
1 хв на прочитанняВчора
Новий Віце-прем'єр-міністр та Міністр культури: ВР призначила Тетяну Бережну
1 хв на прочитанняВчора
Лише година недосипу впливає на апетит і вагу, встановили дослідники
1 хв на прочитанняВчора
21 жовтня — Всесвітній день профілактики йододефіциту: чому цей мікроелемент критично важливий
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost

Новий морський дрон Quickfish витримує шторми до 6 балів і працює без екіпажу
1 хв на прочитання48 хвилин тому

У Лондоні пограбували фуру з українським вином Chateau Chizay (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому

Мазут з російських танкерів знову забруднює узбережжя Одещини
1 хв на прочитання4 години тому

На Закарпатті директор лікарні виїхав за кордон після перевірки: медзаклад залишився без фінансування
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на четвер, 23 жовтня 2025 року
3 хв на прочитання6 годин тому
Чому прогнози погоди не завжди точні?
3 хв на прочитання7 годин тому
У Чорнобильському заповіднику різко зросла чисельність рідкісних птахів
1 хв на прочитання10 годин тому
В Україні розпочався аудит для відкриття ринку яловичини Великої Британії
1 хв на прочитання10 годин тому