Як зменшити стрес та зміцнити імунітет восени — поради фахівців
Харчування має бути дещо зміненим.
Щоби без стресу адаптуватися до осіннього періоду та зміцнити імунітет, важливо також переглянути свій щоденний раціон. Про це пише ЦГЗ.
Фахівці надали поради для кожного, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування:
- Не забувайте підтримувати питний режим! Здається, що восени не так хочеться пити, як влітку. Але, навіть якщо не відчуваєте спраги, питного режиму необхідно дотримуватися, орієнтуйтеся на норму 30 мл рідини на кілограм ваги. Якщо щодня пити води достатньо, це допоможе подолати хронічну втому, стрес, поліпшити роботу мозку і всього організму.
- Надавайте перевагу сезонним овочам та фруктам. Саме в них зберігається найбільше необхідних поживних речовин. Гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква — джерела вітамінів та мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.
- Контролюйте вживання солодкого. Навіть якщо ви не плануєте худнути, пам’ятайте, що простий цукор може стати причиною різних захворювань — хвороби серця, печінки, ожиріння, карієс і деяких видів раку. ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10 % від загальної кількості спожитих калорій. Скільки це? Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) — до 50 г на добу або 10 чайних ложок. Водночас, рекомендуємо зменшити цю норму ще вдвічі — до 25 г або до п’яти чайних ложок на день. Мінімізуйте споживання солодощів на користь здорових альтернатив. Їжте мед, фрукти й сухофрукти, запікайте яблука або гарбуз із корицею та горіхами.
- Обмежте вживання жирної та важкої їжі. Віддайте перевагу продуктам, де більше корисних жирів: горіхи, авокадо, оливкова олія, червона риба. Повноцінне харчування допоможе довше залишатися ситим і зберігати хорошу фізичну форму.
- Додавайте спеції та прянощі в гарячі напої. До зігріваючих відносять імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. Для приємного аромату додавайте часточки фруктів, а підсолодити напій можна солодкою настоянкою шипшини або медом.
Корисне сезонне харчування — одна з важливих складових міцного імунітету та гарного настрою в осінній період.
Нагадаємо, чи можна нагрівати мед.
Більше з розділу Здоров'я
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
Що відбувається з вашим тілом, коли ви їсте огірки щодня
Провідний спінальний хірург зі США лікуватиме дітей зі складними патологіями хребта
6 продуктів, які уповільнять старіння після 40 років
Стало відомо, скільки коштів НЗСУ виплатила медзакладам із початку весни
Більше з GreenPost
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
Рутарій — перетворення відходів на мистецтво природи (ФОТО)
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви