Догори
Дати відгук

Фітнес-тренер розповідає, як позбутися зайвої ваги, не уникаючи жодних продуктів харчування

Харчові технологи знають, що ми любимо, тому опиратися довго не вийде.

3 хв на прочитання02 Жовтня 2021, 08:07
Фастфуд Фастфуд
Поділитись:

Фітнес-тренер Віктор Мандзяк розповідає про те, що прихильники здорового способу життя прагнуть вживати лише натуральну їжу — «огірки з грядки, яблука з дерева та шматок плоті щойно заваленого ссавця».

«Вони ділять їжу на здорову та нездорову, на корисну та шкідливу, на чисту та брудну. І справді, їжа, до якої торкалась жадібна рука харчової промисловості зазвичай бідніша від натуральної на вітаміни та мінерали, більш калорійна та гірше насичує. Але є ще дещо... Ця особливість оброблених продуктів для сучасної людини, яка обросла жиpом як вільха листям, має наскільки велике значення, що я вирішив їй присвятити окрему статтю», — говорить Віктор Мандзюк.

Ідеться про те, що оброблена їжа смачна.

Фітнес-тренер розповідає, що харчові технологи знають, що ми любимо: солодке, жирне, солоне й умамі. Всі ці смаки зустрічаються в натуральній їжі. Наприклад, яблуко солодке за рахунок фруктози та глюкози. Але ця солодкість дуже сильно розбавлена яблучною водою. Морозиво теж солодке, і теж за рахунок фруктози та глюкози (цукор = глюкоза + фруктоза). Проте в морозиві цукру в рази більше, ніж у фруктах.

«Окрім того, морозиво — це суміш солодкого із жирним. Природа на такі викрутаси не здатна. Шоколад також солодко-жирний. Ми любимо солодке, ми любимо жирне, а від солодко-жирного в нас слина ллється з рота. Харчова промисловість це добре знає. Кусок м'яса, звісно, смачний. Але ковбаса смачніша. Чому? Бо солі в ній багато. І не тільки. Вище я вам писав про умамі, пам'ятаєте? Умамі — це п'ятий смак (чотири перші: солодкий, кислий, солоний і гіркий). Умамі ми любимо. Тому технологи штучно його створюють, додаючи до ковбаси Е621. Не подумайте, я не хемофоб, глутамат натрію не шкідливий, він є навіть у помідорах. Я лише про те, що за рахунок солі та Е621 та ковбаса стає для нас дуже бажаною. Хочете ще приклад? З одного боку вода, з іншого — солодкі газовані напої. Що смачніше? Чим тамуватимете спрагу? Тим, що солодше», — розповідає Віктор Мандзюк.

Фітнес-тренер пояснює, що такі смачні (і калорійні) продукти хочеться їсти ще та ще, навіть коли фізіологічної потреби в їжі нема. Звідси й зaйва вагa.

«Як бути, куди втікати? В ліс втікати, там грибочки та ягідки. Ну і заєць, якщо наздоженете», — жартує Віктор Мандзюк.

Він говорить, що від харчової промисловості ми нікуди не дінемось, вона всюди, починаючи від скромного продуктового кіоску у вас під боком і закінчуючи гігантами швидкого харчування.

«Можна зціпити зуби та намагатися все це не помічати, паралельно записавшись на марафон «15 днів без солодкого». Благородно, але ненадовго», — говорить Віктор Мандзюк.

Фітнес-тренер пропонує дотримуватися балансу: 80 % — натуральна їжа, 20 % — бургери з шоколадом.

«І здорово, і мучитись не будете», — вважає він.

Також фітнес-тренер стверджує, що шкідливість цукру — це міф.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.