- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Як засолити скумбрію, щоб вона була смачна і соковита: прості рецепти та поради щодо приготування
Як засолити скумбрію, щоб вона була смачна і соковита: прості рецепти та поради щодо приготування
Скумбрія — ідеальна для засолювання риба, оскільки в ній немає дрібних кісточок.
Скумбрія містить безліч вітамінів, мінералів і кислот Омега-3. Регулярне вживання цієї риби допомагає зміцнити імунітет, покращує обмін речовин і нормалізує роботу серця та судин. Скумбрія — ідеальна для засолювання риба, оскільки в ній немає дрібних кісточок. Соковиту та запашну домашню скумбрію можна подавати як закуску чи готувати з неї салати. «Здорові люди» розповідають, як це можна зробити.
Секрети засолювання скумбрії
Необхідно правильно вибирати рибу для засолювання. Це може бути як свіжа, так і заморожена тушка. Оскільки свіжа скумбрія швидко псується, найчастіше у продажу зустрічається саме морожена риба.
Свіжа скумбрія має легкий рибний аромат, а її тушка на дотик пружна та злегка волога.
Морожена риба також повинна мати різкого запаху. Наявність крижаної кірки свідчить про те, що тушка неодноразово розморожувалася. Така риба не підходить для засолювання, вона буде несмачною та м'якою.
При виборі скумбрії зверніть увагу на те, щоб на рибі не було вм'ятин і пошкоджень. Якісна риба має яскравий рівномірний колір, блискучу сріблясту шкіру та ясні очі.
Вибирайте тушку вагою 300-400 г — вона жирніша і смачніша. Увага слід звертати не на розмір черевця, а на спинку — щоб вона була м'ясиста.
Розморожувати рибу потрібно на нижній полиці холодильника та не прискорювати процес, використовуючи гарячу воду чи мікрохвильову піч. Обробляти зручніше підморожену рибу, тому можна не чекати остаточного розморожування тушки.
Якщо у рибі є ікра, її можна засолити окремо.
Засолювати скумбрію можна повністю, філе чи шматочками. Що тоншими будуть шматочки, то швидше риба приготується.
Для засолювання використовують велику кам'яну сіль, без добавок йоду чи якихось прянощів.
Солять скумбрію в посуді, який не окислюється: в емальованому, скляному чи пластиковому.
Якщо рецепт передбачає використання розсолу, перед заливкою риби його треба охолоджувати, тому що в гарячій рідині скумбрія швидше звариться, ніж замаринується.
У середньому риба готова до вживання вже за 4-12 годин (залежить від маринаду), але може маринуватися і до 48 годин. Що більше вона пробуде в розсолі, то яскравішим буде смак.
Варто пам'ятати, що довго домашня солона скумбрія не зберігається, тому про запас її у великій кількості краще не заготовляти.
У розсолі тримати рибу понад 3 дні не варто. Якщо її дістати, перекласти в чистий посуд і залити олією — скумбрія зможе зберігатися в холодильнику до тижня.
Як правильно обробити скумбрію для засолювання
У процесі засолювання важливе значення має обробка скумбрії.
Тушку спочатку слід промити в проточній воді й обсушити паперовими рушниками.
Потім відрізати голову та плавці. З черевця необхідно акуратно видалити вміст, а також чорну плівочку всередині — вона може надавати гіркоти.
Якщо планується маринувати скумбрію шматочками, то оброблена тушка нарізається впоперек.
Для отримання філе треба розрізати тушку вздовж хребта по хребту, після чого відокремити філе з обох боків. Філе скумбрії ніжне, але досить щільне, тому якщо риба гарної якості, вона добре триматиме форму.
Маринувати скумбрію можна двома базовими способами: сухим (без використання рідин) або мокрим (із зануренням у розсіл).
Швидка слабосолона скумбрія
Інгредієнти:
тушка скумбрії — 1 шт.;
цибулина — 1 шт.;
сіль — 1 ст. ложка;
цукор — 1 ст. ложка;
лаврові листи — 2 шт.;
мелений чорний перець — ½ ч. ложки;
гвоздика (квітки) — 2 шт.
Приготування.
Цибулю почистити і нарізати на тонкі півкільця.
Лавровий листок розламати, квіти гвоздики подрібнити.
Викласти цибулю в миску, додати сіль, цукор, гвоздику та лавровий лист. Перемішати.
Рибу обробити і нарізати впоперек на шматки завтовшки близько 2 см.
На дно посудини, де маринуватиметься риба, викласти шар цибулі зі спеціями, потім шматочки скумбрії, повторити, доки інгредієнти не закінчаться.
Посуд щільно закрити і поставити в холодильник для засолювання мінімум на 3 години, періодично струшуючи.
Класична солона скумбрія сухого посолу
Інгредієнти:
тушка скумбрії — 1 шт.;
лаврові листочки — 2 шт.;
сіль — 1,5 ст. ложки;
цукор — 1 ч. ложка;
мелений коріандр — ½ ч. ложки;
мелений чорний перець — ½ ч. ложки.
Приготування.
У риби видалити голову, плавці і випатрати. Маринується ціла скумбрія, тому розрізати її не треба.
Змішати коріандр, перець сіль і цукор. Лавровий лист роздробити і додати до прянощів.
Натерти скумбрію зовні та всередині сумішшю, що вийшла.
Викласти в лоток, що щільно закривається, і поставити в холодильник на добу.
Зберігатися засоленою таким способом скумбрія може кілька днів.
Скумбрія під гнітом
Інгредієнти:
скумбрія — 1 тушка;
лаврові листочки — 2 шт.;
сіль — 1,5 ст. ложки;
цукор — 1 ч. ложка;
мелений чорний перець — ½ ч. ложки;
мелений коріандр — ½ ч. ложки.
Приготування.
Скумбрію обробити, видалити голову та плавці. Відокремити філе. Видалити шкіру.
Змішати сіль, цукор і перці. Прокидати сумішшю філе з обох боків і укласти в контейнер. Закрити харчовою плівкою і поставити зверху вантаж (можна використовувати пачку солі або крупи чи банку з водою).
Залишити на півтори-дві години за кімнатної температури. З риби має почати виділятися сік.
Після цього прибрати у холодильник на 10-12 годин.
Для подачі розрізати солону скумбрію на шматочки та полити олією.
Класична солона скумбрія в розсолі з оцтом
Інгредієнти:
скумбрія — 2 тушки;
вода — 1 л;
оцет 9% — 60 мл;
сіль — 100 г;
цукор — 60 г;
гвоздика (квітки) — 5 шт.;
лаврові листочки — 3 шт.;
запашний перець (горошок) — 5-6 шт.
Приготування.
Рибу обробити, прибрати голову та плавці. Нарізати впоперек шматочками завтовшки близько 2-3 см.
Воду вилити в каструльку та довести до кипіння. Додати сіль, цукор і спеції та кип'ятити близько 5 хвилин. Потім прибрати остигати.
У охолоджений розсіл влити оцет, розмішати.
Шматочки скумбрії викласти з посудини, залити маринадом і залишити при кімнатній температурі на 12 годин. Потім прибрати у холодильник на добу.
Солона скумбрія в розсолі без оцту
Інгредієнти:
скумбрія — 1 тушка;
вода — 700 мл;
цукор — 1,5 ст. ложки;
сіль — 2,5 ст. ложки;
лаврові листи — 3 шт.;
чорний перець (горошок) — 6 шт.;
коріандр (насіння) — ½ ч. ложки;
гвоздика — 3 шт.
Приготування.
У каструльку налити воду, довести до кипіння. Додати сіль, цукор і спеції (коріандр можна трохи роздробити).
Через кілька хвилин вогонь вимкнути та залишити розсіл остигати.
Рибу обробити, видалити голову, плавці та нутрощі з чорною плівочкою. Оскільки у цьому випадку скумбрія солиться тушкою, розрізати на частини рибу не треба.
Викласти готову рибу в посудину та залити маринадом, що повністю остигнув. Забрати для просолювання в холодильник мінімум на 2 дні.
Солона скумбрія без оцту під олією
Інгредієнти:
скумбрія — 2 тушки;
вода — 1 л;
цукор — 80 г;
сіль — 80 г;
лаврові листи — 2 шт.;
суміш перців (горошком) — ½ ч. ложки;
рослинна олія — 200 мл.
Приготування.
Рибу обробити, очистити її зсередини, видалити голову та плавці. Нарізати однаковими шматочками завтовшки 2-3 см.
Для розсолу в каструлю залити воду, всипати сіль, цукор, лавровий лист і перець.
Довести воду з приправами до кипіння і за хвилину вимкнути. Залишити розсіл остигати.
Шматочки скумбрії викласти в посуд і залити холодним розсолом, після чого прибрати холодильник на ніч.
Потім дістати скумбрію з розсолу, щільно укласти в контейнери й залити олією.
Зберігати засолену таким чином рибу слід у холодильнику.
Малосольна скумбрія з лимоном
Інгредієнти:
скумбрія — 1 тушка;
свіжа м'ята — 5-6 листків;
горошини рожевого перцю — 5 шт.;
кроп — кілька гілочок;
зелена цибуля — 2-3 пера;
лимон — 1 шт.;
сіль — 1 ч. ложка;
вустерський соус — ½ ч. ложки;
часник — 1 зубчик;
рослинна олія — 2-3 ст. ложки.
Приготування.
Скумбрію обробити на філе і видалити кісточки, які могли залишитися.
З половини лимона видавити сік, кріп подрібнити.
Філе риби викласти в миску, посипати кропом і залити лимонним соком. Закрити миску харчовою плівкою і прибрати в холодильник маринуватися щонайменше на 18 годин.
Після закінчення часу філе дістати, просушити поглинаючим папером.
Цибулю і м'яту довільно нарізати.
Покласти рибу назад у миску, додати цибулю та половину м'яти.
З половини лимона, що залишилася, видавити сік, змішати з вустерським соусом, рослинною олією і додати сіль.
Часник почистити і дрібно нарізати, рожевий перець подрібнити. Всипати в маринад і перемішати.
Залити скумбрію маринадом, що вийшов, і рівномірно розподілити його по рибі.
Накрити харчовою плівкою та прибрати в холодильник мінімум на 4 години.
Пряна скумбрія з цибулею в оцтовому маринаді
Інгредієнти:
скумбрія — 3 тушки;
цибулини середнього розміру — 2 шт.;
вода — 1 л;
яблучний оцет — 120 мл;
сіль — 1 ст. ложка;
цукор — 1,5 ст. ложки;
лаврові листи — 2 шт.;
чорний перець — 6 горошин;
запашний перець — 5 горошин.
Приготування.
У каструлю залити воду, додати сіль, цукор, лавровий лист та обидва види перцю. Довести до кипіння та варити близько 5 хвилин. Потім зняти з вогню, влити оцет і маринаду дати повністю охолонути.
Скумбрію обробити і нарізати впоперек на скибочки завтовшки близько 2-3 см.
Цибулю почистити і нарізати півкільцями.
У посудину викласти рибу, поверх неї цибулю та залити все маринадом. І скумбрія, і цибуля мають бути повністю вкриті.
Закрити щільною кришкою чи харчовою плівкою і поставити маринуватися в холодильник на 2 дні.
Більше новин читайте на GreenPost.