Догори
Дати відгук

Як загрожує друга хвиля Сovid домашнім тваринам

Американські ветеринари та вчені далі відповідь на це питання.

3 хв на прочитання17 Серпня 2020, 16:21
Фото - ЛИЛИАН СУВАНРУМФА / AFP/ GETTY IMAGES Фото - ЛИЛИАН СУВАНРУМФА / AFP/ GETTY IMAGES
Поділитись:

Від початку пандемії федеральні агентства охорони здоров'я США та експерти в галузі ветеринарії говорили про те, що домашні вихованці навряд чи становлять якусь істотну небезпеку для людей. Об'єктивних доказів, отриманих під час контрольованих досліджень, які підкріплювали б це твердження, не було і досі немає, але все те, що вчені спостерігали, вказує, що ймовірність передачі SARS-CoV-2 від кішок і собак людині вкрай мала. Про це повідомляє 112.ua, посилаючись на Science.

"У цьому сенсі ходити в продуктовий магазин набагато небезпечніше, ніж спілкуватися із власним улюбленцем", - сказав Скотт Віз (Scott Weese), ветеринар із Ветеринарного коледжу Онтаріо при Гуелфському університеті, який спеціалізується на нових інфекційних захворюваннях. Він детально аналізує кожне нове дослідження, яке стосується Сovid-19 та наших домашніх тварин, у своєму блозі.

Дійсно, домашні тварини із набагато більшою ймовірністю можуть отримати цей вірус від людини, ніж навпаки. 

"Практично всі тварини, тести яких виявилися позитивними, перебували в контакті з людьми, які заразилися", - сказала Джейн Сайкс (Jane Sykes), головний ветеринарний інспектор у Каліфорнійському університеті та засновниця Міжнародного товариства з вивчення інфекційних захворювань домашніх тварин (International Society for Companion Animal Infectious Diseases), яке надає інформацію щодо Сovid-19 ветеринарам і власникам тварин. 

Дослідження вірусного геному, отриманого від перших двох собак із підтвердженим Сovid-19, показало, що ці тварини отримали вірус від своїх господарів. Навіть тигри та леви в Нью-Йоркському зоопарку, у яких цей вірус було виявлено у квітні, отримали його від людей.

Оскільки у тварин рідко беруть аналізи, не можна точно сказати, скільки кішок і собак заразилися SARS-CoV-2. Результати серологічних досліджень, опубліковані в липні, показують, що на піку пандемії в Італії цим вірусом заразилися 3-4% кішок і собак — ця цифра порівнянна із рівнем захворюваності серед людей.

Але, навіть якщо ця цифра дійсно була настільки високою, супутнього сплеску виражених симптомів серед кішок і собак зафіксовано не було. Компанія Trupanion у Сіетлі, яка надає послуги зі страхування здоров'я собак і кішок у Північній Америці та Австралії, повідомила, що після початку пандемії вона не зафіксувала сплеску респіраторних захворювань і будь-яких інших захворювань у тварин. 

"Захворюваність не зросла", - сказала Мері Ротлісбергер (Mary Rothlisberger), віцепрезидент цієї компанії, додавши, що захворюваність серед тварин не зросла навіть у найпомітніших осередках пандемії. Результати двох нових досліджень теж показали, що принаймні серед кішок поява симптомів є вкрай малоймовірною. 

"На моє внутрішнє відчуття, ця хвороба проявляється у тварин у набагато м'якшій формі, ніж у людей", - сказала Сайкс.

Тим часом, мер Умані перекриє в'їзд та не пустить хасидів до міста (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost