Як вибрати гарну сметану: радить нутриціолог

2 хв на прочитання29 Травня 2022, 22:16

Якість сметани можна легко перевірити в домашніх умовах.

Як відрізнити справжню сметану від підробки в умовах, коли харчові технології дозволяють досягати 100-відсоткової схожості? Про це виданню «Чемпіонат» розповіла лікар-нутриціолог Ната Гончар.

✔ Справжня сметана так і називається «сметана». Якщо на етикетці написано «сметанка», «сметаночка» або «сметанний продукт» — перед вами продукт, що містить молоко, із замінниками молочного жиру та загусниками.

✔ Виготовлена ​​за ДСТУ і зроблена тільки з вершків та закваски.

✔ На упаковці має бути написано: «Кількість молочнокислих мікроорганізмів на кінець терміну придатності продукту — не менше 1х107 КУО/г».

✔ Термін зберігання — не більше двох тижнів, такий продукт визнаний живим і натуральним.

✔ Колір — білий із легким кремовим відтінком, рівномірним по всій масі, без грудок.

✔ Поверхня — блискуча і без грудочок. Грудочки на поверхні сметани говорять про сухе молоко у складі, такий продукт їсти не можна.

✔ Смак — кисломолочний та насичений.

✔ При наливанні утворює «гірку», від якої повільно відходять «хвилі».

Як перевірити якість сметани?

Виявити в сметані загусники та стабілізатори можна двома способами.

Додайте чайну ложку сметани у посудину з гарячою водою. Натуральний продукт повністю розчиниться в рідині, а сурогат залишить грудочки та осад.

Щоб перевірити наявність загусників, додайте до чайної ложки сметани краплю йоду. Вона стане синьою, якщо у складі є крохмаль.

Також ми писали про те, 10, 15 чи 20 % жирності: нутриціолог розповідає, яка сметана корисніша.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: