Догори
Дати відгук

Як вибрати гарну сметану: радить нутриціолог

Якість сметани можна легко перевірити в домашніх умовах.

2 хв на прочитання29 Травня 2022, 22:16
Поділитись:

Як відрізнити справжню сметану від підробки в умовах, коли харчові технології дозволяють досягати 100-відсоткової схожості? Про це виданню «Чемпіонат» розповіла лікар-нутриціолог Ната Гончар.

✔ Справжня сметана так і називається «сметана». Якщо на етикетці написано «сметанка», «сметаночка» або «сметанний продукт» — перед вами продукт, що містить молоко, із замінниками молочного жиру та загусниками.

✔ Виготовлена ​​за ДСТУ і зроблена тільки з вершків та закваски.

✔ На упаковці має бути написано: «Кількість молочнокислих мікроорганізмів на кінець терміну придатності продукту — не менше 1х107 КУО/г».

✔ Термін зберігання — не більше двох тижнів, такий продукт визнаний живим і натуральним.

✔ Колір — білий із легким кремовим відтінком, рівномірним по всій масі, без грудок.

✔ Поверхня — блискуча і без грудочок. Грудочки на поверхні сметани говорять про сухе молоко у складі, такий продукт їсти не можна.

✔ Смак — кисломолочний та насичений.

✔ При наливанні утворює «гірку», від якої повільно відходять «хвилі».

Як перевірити якість сметани?

Виявити в сметані загусники та стабілізатори можна двома способами.

Додайте чайну ложку сметани у посудину з гарячою водою. Натуральний продукт повністю розчиниться в рідині, а сурогат залишить грудочки та осад.

Щоб перевірити наявність загусників, додайте до чайної ложки сметани краплю йоду. Вона стане синьою, якщо у складі є крохмаль.

Також ми писали про те, 10, 15 чи 20 % жирності: нутриціолог розповідає, яка сметана корисніша.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Арешт зернового терміналу на Одещині: майно передано АРМА. Фото: БЕБ України
В Україні заарештовано зерновий морський термінал відомого бізнесмена
2 хв на прочитанняВчора
Ліквідація нарколабораторії на Івано-Франківщині: злочинці отримали вирок. Фото: Івано-Франківська обласна прокуратура
На Прикарпатті засуджено наркоділків, які вирощували коноплю на десятки мільйонів євро
2 хв на прочитанняВчора
Фото: Максим Нікітін
Салат із печінки тріски зі свіжими овочами — готується дуже швидко та легко
1 хв на прочитанняВчора
Фото: Максим Нікітін
Салат з курячим філе та кукурудзою — більше не потрібно думати, що приготувати на обід чи вечерю
1 хв на прочитання16 Травня 2025
ВР підтримала законодавчі ініціативи щодо стимулювання економічного розвитку галузі рибного господарства
1 хв на прочитання15 Травня 2025
Салат із куркою та сухариками — легкий, але святковий, і готується нашвидкуруч
1 хв на прочитання15 Травня 2025
ЄС збирається повернути мита на товари з України
2 хв на прочитання15 Травня 2025
Які макарони шкодять здоров'ю та чим їх замінити: поради дієтологів
2 хв на прочитання14 Травня 2025