- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Як вибрати гарну сметану: радить нутриціолог
Як вибрати гарну сметану: радить нутриціолог
Якість сметани можна легко перевірити в домашніх умовах.
Як відрізнити справжню сметану від підробки в умовах, коли харчові технології дозволяють досягати 100-відсоткової схожості? Про це виданню «Чемпіонат» розповіла лікар-нутриціолог Ната Гончар.
✔ Справжня сметана так і називається «сметана». Якщо на етикетці написано «сметанка», «сметаночка» або «сметанний продукт» — перед вами продукт, що містить молоко, із замінниками молочного жиру та загусниками.
✔ Виготовлена за ДСТУ і зроблена тільки з вершків та закваски.
✔ На упаковці має бути написано: «Кількість молочнокислих мікроорганізмів на кінець терміну придатності продукту — не менше 1х107 КУО/г».
✔ Термін зберігання — не більше двох тижнів, такий продукт визнаний живим і натуральним.
✔ Колір — білий із легким кремовим відтінком, рівномірним по всій масі, без грудок.
✔ Поверхня — блискуча і без грудочок. Грудочки на поверхні сметани говорять про сухе молоко у складі, такий продукт їсти не можна.
✔ Смак — кисломолочний та насичений.
✔ При наливанні утворює «гірку», від якої повільно відходять «хвилі».
Як перевірити якість сметани?
Виявити в сметані загусники та стабілізатори можна двома способами.
Додайте чайну ложку сметани у посудину з гарячою водою. Натуральний продукт повністю розчиниться в рідині, а сурогат залишить грудочки та осад.
Щоб перевірити наявність загусників, додайте до чайної ложки сметани краплю йоду. Вона стане синьою, якщо у складі є крохмаль.
Також ми писали про те, 10, 15 чи 20 % жирності: нутриціолог розповідає, яка сметана корисніша.