- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Як варити яйця круто, скільки за часом та інші особливості приготування
Як варити яйця круто, скільки за часом та інші особливості приготування
Щоб жовток і білок повністю затверділи, температура усередині яйця повинна досягти 80°С.
Смачне і поживне блюдо виходить з яєць, зварених круто. Як варити яйця і скільки за часом, щоб білок і жовток повністю зварилися? Поради і рекомендації професіоналів допоможуть зварити яйця правильно, щоб доповнити ними бутерброди, салати, канапе або просто з’їсти, пише yizhainfo.
Загальні поради з варіння яєць круто
Найчастіше в меню використовують курячі яйця, хоча можна варити і яйця інших птахів. Від їх розмірів залежить час варіння. Щоб правильно орієнтуватися за часом варіння, візьміть за еталон середнє куряче яйце (60- 80 г).
У звареного круто яйця практично однакові по щільність білок і жовток. Із звареного круто яйця організм засвоює 90% наявних корисних речовин.
Особливості варіння яєць круто
Переварювати яйця не можна – білок перетвориться на гуму, а жовток втратить яскраве жовте забарвлення. Білок в яйці згортається при 82 °С, жовток повністю твердне при температурі 77 °С. Щоб правильно зварити яйця круто, дотримуйтеся таких рекомендацій:
- Варіть одночасно невелику кількість яєць, щоб вони повністю знаходилися у воді.
- Перед варінням дістаньте яйця з холодильника і залиште при кімнатній температурі на 30 хвилин. При нагріванні шкаралупа занадто холодного яйця лопається від внутрішнього тиску.
- Використайте для варіння невеликий посуд і розкладати яйця в один ряд так, щоб вони не каталися по дну.
- Варіть яйця в каструлі на плиті без кришки.
- Заливайте яйця холодною водою. Якщо опускаєте в окріп, намагайтеся не ударити яйце у момент опускання у воду.
· Відлічуйте час варіння з моменту закіпання води.
Час приготування яєць в круту
Щоб жовток і білок повністю затверділи, температура усередині яйця повинна досягти 80°С.
На час варіння яйця впливають такі чинники:
- вага яйця;
- температура яйця і води на момент закладки в воду;
- швидкість закіпання води;
- посуд, в якому готують.
Скільки варити яйце круто? Круто куряче яйце середньої величини варять:
- у каструлі на плиті 10 хвилин (з моменту закипання води);
- у мультиварці у воді 10 хвилин (режим “Варіння на пару”);
- у мультиварці на пару 20 хвилин (режим “Варіння на пару”).