Догори
Дати відгук

Як слід мити фрукти і овочі, щоб не підхопити дизентерію і сальмонельоз — гастроентеролог

Є сенс не просто гарненько промивати їх, але і злегка потерти м'якою щіточкою.

1 хв на прочитання31 Серпня 2021, 12:45
Фрукти Фрукти
Поділитись:

Триває сезон свіжих овочів і фруктів. Практично всі розуміють їхню користь для організму, тому намагаються збагатити раціон свіжими салатами, запеченими стравами та більше споживати ягоди та фрукти.

Проте не слід забувати, що погано вимиті овочі можуть бути причиною шлунково-кишкових інфекцій, у т. ч. дизентерії, сальмонельозу або ботулізму. А на їх шкірці нерідко ховаються такі шкідливі бактерії, як хелікобактер Пілар, які можуть спровокувати коліти та навіть виразку.

«Будь-які ягоди, фрукти, овочі потрібно довго та ретельно мити, навіть ті, що виростили власними руками. Не кажучи вже про «магазинні» овочі і фрукти. Імпортні фрукти й овочі нерідко «прикрашають» воском і парафіном, щоб товар мав більш красивий і блискучий вигляд, — розповідає гастроентеролог. — Для людського шлунка це, м'яко кажучи, зовсім непотрібні сполуки. Є сенс не просто гарненько промивати їх, але і злегка потерти м'якою щіточкою. Якщо ж заморські ласощі призначається дітям, про всяк випадок замочіть попередньо плоди в холодній воді» впевнена гастроентеролог Вікторія Суджіянова.

Дуже обережними треба бути і з цитрусовими. Особливо, не в сезон. Фахівці рекомендують ошпарити плоди окропом і лише потім промивати водою.

Для ретельного промивання зелені, замочіть її в холодній воді, а після цього ретельно промийте під проточною водою пазухи листя.

До слова, є сім овочів, які дають організму добову норму вітамінів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Вирощуємо цибулю правильно: секрети щедрого врожаю. Фото ілюстративне
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитання2 години тому
На Житомирщині запустили гігантський завод з переробки конопель. Фото: Міністерство економіки України
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитання14 годин тому
Фото: Максим Нікітін
Бісквітний рулет із повидлом нашвидкуруч — рецепт із розряду «гості на порозі»
1 хв на прочитання16 годин тому
Арешт зернового терміналу на Одещині: майно передано АРМА. Фото: БЕБ України
В Україні заарештовано зерновий морський термінал відомого бізнесмена
2 хв на прочитанняВчора
На Прикарпатті засуджено наркоділків, які вирощували коноплю на десятки мільйонів євро
2 хв на прочитанняВчора
Салат із печінки тріски зі свіжими овочами — готується дуже швидко та легко
1 хв на прочитанняВчора
Салат з курячим філе та кукурудзою — більше не потрібно думати, що приготувати на обід чи вечерю
1 хв на прочитання16 Травня 2025
ВР підтримала законодавчі ініціативи щодо стимулювання економічного розвитку галузі рибного господарства
1 хв на прочитання15 Травня 2025