Догори
Дати відгук

Як правильно знижувати тиск: кілька порад, як робити це безпечно

Гіпертонія – небезпечне захворювання, пов'язане із підвищеним артеріальним тиском.

1 хв на прочитання22 Січня 2024, 19:45
Як правильно знижувати тиск: кілька порад Як правильно знижувати тиск: кілька порад
Поділитись:

Кожного року у всьому світі від високого кров'яного тиску гине 10 мільйонів людей. Тому дуже важливо знизити тиск до приїзду швидкої допомоги, оскільки з кожною хвилиною ризик ускладнень та смертельного результату зростає.

Як правильно знижувати тиск?

Відповідає кардіолог Валерій Батушкін:

– Застосовуються два типи препаратів. Одні призначені для швидкої допомоги. Ці ліки діють швидко і сильно знижують тиск. Найчастіше їх приймають під язик.

Внутрішньом’язові ін’єкції нічим не кращі за таблетки або краплі, навіть навпаки: працюють повільніше, їх важче дозувати. Крім того, найчастіше виникають ускладнення, особливо якщо укол робив нефахівець.

Другий тип ліків розрахований на курсовий прийом. Це м’які препарати, що діють за певний час після прийому, коли відбувається накопичувальний ефект.

Вони не знижують тиск, але при регулярному прийомі попереджають його підвищення. Ці ліки не підходять для допомоги у кризах. А для регулярного прийому не годяться ліки швидкої допомоги.

– Як знижувати тиск при гіпертонічному кризі?

– Не можна дуже різко знижувати тиск, оскільки можна погіршити неврологічну симптоматику.

У перші години допустимо не більше 40 мм ртутного стовпа. Наприклад, якщо тиск був 180 на 100, слід знизити його до 140 на 80, а не до 120 на 70. У хворих похилого віку, які перенесли інсульт або інфаркт, знижувати рівень потрібно ще менше: на 20 одиниць.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.