Догори
Дати відгук

Як позбутися блощиць: поради хіміка

Ці комахи досить швидко набувають стійкості до засобів боротьби з ними.

7 хв на прочитання23 Листопада 2023, 00:34
Блощиця Блощиця
Поділитись:

Постільна блощиця, найбільш витривалий і невибагливий паразит, здатна позбавляти людину 7 мг крові за один укус. При цьому останнім часом завдяки глобалізації та любителям турів до Туреччини та Єгипту до «вітчизняних» блощиць додались і тропічні постільні блощиці, які вже вміють ховатися й у щілинах стелі та під стельовими плінтусами. Про те, як подолати цих кровососів, розповідає хімік Сергій Бесараб.

За статистикою дезінсекторів, «нафаршировані» блощицями найчастіше: матрац — 98,2 % (пружинний — 93,6 %), килими та плінтуси (94,1 %). Найкращі умови для блощиць — це скупчення людей, на відстані 1,5-2 м від яких є тріщини та щілини. Причому через природну обережність і полювання лише в нічний час доби (чи під ранок) ідентифікувати блощицю досить складно. Сліди від її укусів схожі на укуси комарів, на алергічні прояви і навіть на вітрянку. Найкращий спосіб перевірити квартиру — це зробити пастки-індикатори з годівниць для котів/собак, на які встановлені імпровізовані генератори вуглекислого газу (сухий лід у термокухлі чи пекарські дріжджі з цукром).

Хімія проти постільних блощиць

Ця комаха — приклад гідного супротивника для будь-якого міського дезінсектолога з його спектром хімічних препаратів. Гарну ретроспективу дає дослідження 2008 року, в якому перевірялася стійкість блощиць до різних хімічних інсектицидів. У результаті вийшло, що ефективність препаратів проти блощиць знижується в ряді: λ-цигалотрін (піретроїд), біфентрин (піретроїд), карбарил (карбамат), імідаклоприд (неонікотиноїд), фіпроніл (фенілпіразол), перметрин (піретроїд), діазинон (Ф) спиносин (біопрепарат), дихлофос (ФОС), хлорфенапір (похідна піролу) та ДДТ (похідна хлорбензолу).

Блощиці досить швидко набувають стійкості до нових інсектицидів (наприклад, β-цифлутрину  чи імідаклоприду), тому виробники циміцидів (пестицидів спрямованих суто на блощиць), які дуже часто цінують свою репутацію, змушені перестраховуватися і рекомендувати проводити постійну ротацію препаратів (міняти класи) і використовувати методи боротьби без використання хімії.

Причини такого явища в тому, наскільки активно комахи могли контактувати з хімічними речовинами. Наприклад, до сумно відомого ДДТ (та й до багатьох фосфороорганічних отрут) резистентність виникла через повальне його застосування скрізь, де можна. Отже, що далі ви від цивілізації, то менш стійкими до інсектицидів будуть і ваші блощиці. «Блощиці з титану» будуть у великих містах, де постійно проводять обробки проти тарганів, бліх, щурів тощо. Це ж стосується і власників, які труять усе всім без розбору.

Тимчасом засіб, що видається багатьма продавцями за панацею від блощиць — проінсектицид хлорфенапір — мало того, що не дуже ефективний, так і досить швидко викликає адаптацію комах.

Засіб, який хоч якось працює — хлорпірифос (ФОС), який із 2008 року заборонений в ЄС через свою токсичність. Перспективно виглядає і фосфоротіоатний інсектицид фенітротіон (Орбіта Люкс, Самура Супер, Суміджу, Сумітіон). Гарний ефект дає використання фумігації. Але, на жаль, такі речовини як діоксид сірки, сульфурилхлорид або бромметан (заборонений через шкоду озоновому шару) придатні тільки для обробки промислових приміщень. Плюс гази не мають залишкової дії.

З неорганіки можна згадати дрібнодисперсні порошки діатоміту й аморфного оксиду кремнію. При контакті з пилоподібними матеріалами зовнішній восковий шар екзоскелету комахи руйнується, що призводить до її зневоднення. Відповідно застосовувати порошки потрібно в сухих умовах і розпорошувати на максимальній площі, що в квартирі теж слабо реалізується (а тим більше в рамках окремо взятого матраца). Популярна панацея від тарганів — борна кислота — на блощиць не діє взагалі.

Фізика проти блощиць

Зазвичай саме хімічні засоби виступають останнім плацдармом людства перед ордою паразитів. Проте з блощицями фізичні методи боротьби можуть виявитися більш ефективними. Зокрема цих кровососів, як і постільних кліщів, може зупинити холод. Блощиці гинуть протягом години при температурі -14...-16 °C. Але слід мати на увазі, що блощиця гартується, тобто якщо її кілька разів потримати при 0 °C, то потім вона вже гине не при -14 °C, а при -16 °C, тобто відбувається холодова адаптація. Раптовий мороз -16 °C ефективно знищує не тільки дорослих особин, а й яйця клопів. При цьому цю температуру можна вважати абсолютним мінімумом необхідного холоду, оскільки як при -12 °C блощиці можуть залишатися живими протягом тижня.

Висока температура також чудово працює проти блощиць. Теоретично, у приміщенні з температурою 45 °C (а краще 48 °C) популяція блощиць гине протягом однієї хвилини. Незважаючи на простоту, термообробка приміщення не така проста — зокрема через те, що багато елементів конструкції будівлі/приміщення здатні поглинати тепло та створювати холодні зони, в яких блощиці зможуть пересидіти аномальну спеку. Для сухої обробки невеликих предметів підійдуть термобокси та сушильні машини. У японців у продажу є мікрохвильові сушарки — вийшов би «подвійний удар по блощицях».

З предметами набагато простіше, ніж із приміщенням. Прання постільної білизни або одягу в гарячій воді з додаванням миючого засобу з подальшим проведенням не менше 20 хвилин у сушарці для нагрітої до +63 °C білизни знищує блощиць на всіх стадіях. Важливо, якщо температура нижче +49 °C, то яйця блощиць не пошкоджуються. Холодна вода, хай і з миючими засобами, ніяк на блощиць не впливає. Для згаданих невеликих об'єктів непогано підходить і обробка гарячою парою. Температура пари повинна бути не нижче +65–75 °C протягом тривалого періоду (5-10 хвилин як мінімум).

Вакуумування («пилосошення») також допомагає позбутися блощиць на поверхнях на якийсь проміжок часу. Але варто пам'ятати, що якщо вміст пилозбірника видаляється не відразу, блощиці по шлангах пилососа можуть виповзти і заселити квартиру знову.

Біологія проти постільних блощиць

Дуже ефективними є ентомопатогенні гриби на кшталт Beauveria bassiana (цей гриб чудово справляється і з лісовим кліщем). Особливо важливим є те, що працює цей біопестицид і в колоніях блощиць, тобто заражені блощиці розносять спори місцями ночівель і заражають інших блощиць. Єдиний недолік — це те, що дія біопестициду відкладена: повинно минути близько 5 днів для того, щоб заражена блощиця загинула.

Крім грибків, існують і природні вороги блощиць. Це можуть бути мурахи, павуки (Thanatus flavidus або Steaboda bipunctata), багатоніжки (на зразок червонокнижної мухоловки Scutigera coleoptrata). Чудово працює так званий брудний хижак (редувій ряджений, Reduvius personatu) і навіть личинки одного з видів молі (Pyralis pictalis), якщо їм надати блощиць у достатній кількості.

А ось рослини з їхніми ефірними оліями тут безсилі. Ні кедр, ні кориця з м'ятою та гвоздикою, ні лимонна трава допомогти знищити блощиць не зможуть.

Зате цікавий ефект є в листя звичайної квасолі, яку багато хто вирощує на дачах. На Балканському півострові листя бобових з давніх-давен використовується для збору блощиць. І пояснення цього ефекту не було до 2013 року. Потім група дослідників здогадалася подивитися на квасоляний лист через SEM-мікроскоп і виявила, що оксамитуватість листка квасолі — це міріади мікрогачків (як липучка Velcro), які потрапляють у міжсуглобові мембрани блощиці, пробивають їх і позбавляють комаху рухливості суто механічно. Адже з погляду людини поверхня листка квасолі оксамитувата і м'яка, а з погляду блощиці — смертельно небезпечна.

Також ми розповідали, що блощиці захопили Париж: французька столиця не може впоратися з навалою кровопивць.

Окрім того, південнокорейський уряд оголосив про масштабну кампанію боротьби з нашестям блощиць.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.