Догори
Дати відгук

Як мінусова температура впливає на обличчя: захист ніжної шкіри

Восени та взимку наша шкіра старіє набагато швидше, ніж улітку.

4 хв на прочитання15 Січня 2021, 16:58
Поділитись:

У холодний період року наш епідерміс піддається серйозним випробуванням. Зниження температури повітря миттєво відображається на функціонуванні кровоносних судин шкіри. Коли ви виходите на мороз, вони різко та сильно розширюються, намагаючись зігріти організм. Через деякий час судини поступово починають повертатися до колишнього стану, прагнучи зберегти вироблене тепло. Ми бліднемо, а шкіра в цей момент відчуває справжній шок.

У морозні та вітряні місяці зими подібні «метаморфози» відбуваються з нею практично щодня і погіршують кровопостачання й обмін речовин. В результаті шкіра повільно засвоює поживні елементи й отримує досить посереднє зволоження. Після цього вона стає шорсткою, нерівною та втрачає внутрішнє сяйво і здоров’я.

Дослідження американських вчених також доводять, що восени та взимку наша шкіра старішає набагато швидше, ніж улітку, а люди, які живуть у районах із різкими сезонними перепадами температури, мають більш високу ступінь в’янення епідермісу, ніж ті, які живуть в інших регіонах. Причиною є фізіологічна особливість: на одному квадратному сантиметрі нашої шкіри розташовані три теплових рецептори та 20 тих, які реагують на холод!

Під впливом низьких температур шкірний покрив починає виробляти сигнальні молекули — цитокіни, які спрямовані на підвищення чутливості й ущільнення. Під їхнім впливом шкіра швидко стає грубою, потовщеною, набуває некрасивого землисто-сірого відтінку. Крім того, у міру зниження температури підшкірні залози виробляють все менше жиру, що неминуче призводить до сильного витончення ліпідної оболонки.

Часті перепади температур у холодну пору року (вулиця — приміщення) і, як наслідок, зниження вироблення колагену та гіалуронової кислоти сильно зменшують еластичність і пружність шкіри.  В холод шкіра втрачає здатність до швидкої та ефективної регенерації: з’являються її найстрашніші «зимові друзі» у вигляді лущення, сухості та почервоніння.

Як же захистити шкіру взимку?

Креми

З першими холодами тут же переходите з легких, зволожуваних кремів на креми з більш щільними текстурами — жирні та поживні. Пам’ятайте: у цей період року стан жирної шкіри максимально нагадує нормальну, властивості нормальної наближаються до сухої, а суха на час перетворюється на дуже суху та чутливу.  

В топі рослинних — каріте, жожоба, ши, екстракт морквяного насіння. З тваринних найкращим для зимового догляду вважається норковий жир.

У прагненні максимально захистити тіло й особливо обличчя ми іноді використовуємо занадто багато крему. Слід знати, що в жодному разі не варто наносити його товстим шаром. Не потрібно забивати шкіру кремами — залиште їй можливість відчувати навколишній світ, його температуру.   

Разом із тим крем для обличчя, навіть найбільш жирний, наносити слід не менше ніж за годину перед виходом на вулицю. В іншому випадку мікрочастинки вологи крему перетворяться на крижану крихту, яка сильно поранить шкіру зсередини. Ці мікротріщини зовсім непомітні неозброєним оком, але заживають дуже довго та пробивають пролом у верхніх і навіть глибоких шарах шкіри. Те ж стосується крему для рук.

Подбайте про вологу для шкіри

Крім того, слід уникати всього, що так чи інакше відбирає вологу у шкіри: вживання занадто гострої їжі, кави, алкоголю, прийняття дуже гарячих ванн. Не забувайте насичувати повітря водою в приміщенні за допомогою спеціальних зволожувачів або великих судин із водою, розташованих близько батарей.

Незважаючи на зниження бажання взимку вживати «правильну» рідину (не чай і каву, а фреші та негазовану воду), намагайтеся пити якомога частіше — таким чином ви наситите шкіру водою зсередини, і зовнішні прояви у вигляді сухості та лущення стануть менш помітні.

Скраби та гелі

Щоб уникнути додаткової порції «сушки» постарайтеся на деякий час відмовитися від скрабів і жорстких мочалок. Гель для душу підбирайте з нейтральним ph, а крем — більш густий і поживний, ніж зазвичай. Щоб сприяти максимальному зволоженню тіла, використовуйте крем на злегка вологу шкіру після душу. Взимку наносите його у напрямку росту волосся — ця дія допоможе уникнути мікротріщинок і подразнень.

За матеріалами  championat.com,  kvitna.org,  into-sana.ua.

Стало відомо, через які проблеми зі здоров'ям люди мерзнуть.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитанняВчора
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитанняВчора