Догори
Дати відгук

Як дожити до ста років: 5 порад експертів

Фахівці розповіли про основи здорового та щасливого життя.

3 хв на прочитання06 Травня 2023, 23:50
Поділитись:

Кожен із нас знає, що здоров'я – це необхідна умова для щасливого життя. На жаль, далеко не всі ми можемо контролювати і серйозна частина нашого здоров'я обумовлена генетикою. Проте правильний підхід дозволяє людям значно продовжити своє життя і зробити його кращим. У нашій статті ми розповімо про основні правила, які дозволять залишатися здоровими.

Контролюйте свою вагу

Наявність зайвого жиру може змінити роботу ваших клітин, викликаючи такі захворювання, як діабет другого типу, і збільшити навантаження на серцево-судинну систему, що зрештою створює дедалі більший кров'яний тиск. Зайвий скот також може завдати шкоди вашому здоров'ю. Наприклад, нестача жиру може перешкоджати руху гормонів по всьому тілу.

Для того, щоб приблизно виміряти вагу, використовуйте параметр Індексу маси тіла. Він є відношенням між масою тіла в кілограмах і квадрата зростання в метрах. Проте це завжди працює для спортсменів, у яких зростання м'язів провокує збільшення маси. Для того, щоб схуднути, радимо разом з цим звернутися до лікаря.

Уважно ставтеся до вживання алкоголю

Дослідники виявили, що люди, які вживають помірну кількість алкоголю, мають більше шансів прожити довше, ніж ті, хто зловживає алкоголем. Вони визначили помірне споживання алкоголю як від 5 до 15 грамів на день для жінок та від 5 до 30 грамів на день для чоловіків.

Національний інститут здоров'я зазначає, що стандартний напій містить близько 14 грамів чистого алкоголю. Наявні дані про помірне вживання алкоголю складні. Дослідники мають вагомі докази того, що зловживання алкоголем може бути абсолютно шкідливим для вашого здоров'я.

Їжте якісну їжу

Протягом багатьох років людство навчилося боротися з багатьма захворюваннями, проте найважливішим компонентом у здоров'ї є їх профілактика. Є безліч наукових досліджень, які показують, що неправильне харчування прямо впливає на різні фактори, такі як тиск крові, рівень холестерину і масу тіла.

Однією з найкорисніших дієтологи називають середземноморську дієту, проте вона може бути дорогою для країн поза південною Європою. Головним принципом для здорового харчування є вживання в їжу різноманітних цілісних, необроблених продуктів більшу частину часу.

Кидайте паління

Раніше ми думали, що куріння нешкідливе або навіть корисне для нас (спасибі тютюновому лобі!). Лікарі курили і часто рекомендували сигарети своїм пацієнтам, щоб зменшити стрес чи схуднути.

Але ті часи давно минули. Переконливі докази показують, що куріння значно збільшує ваші шанси захворіти на рак легенів, а також на інші легеневі та серцеві захворювання. Зниження куріння за останні 50 або близько років є основною причиною збільшення середньої тривалості життя в Америці.

Щодня займайтеся спортом

Дослідження говорять, що ті, хто тренується не менше 30 хвилин на день в помірному або енергійному темпі (включаючи швидку ходьбу), були у групі з найменшим ризиком розвитку певних захворювань у пізнішому віці, і, таким чином, у них був потенціал для довгої життя.

Вправи виконують дві основні функції: прискорюють обмін речовин та сприяють зниженню чи стабілізації ваги. Ці два фактори значно збільшують ваші шанси для довгого життя. Але дослідники виявляють цілу низку інших речей, які відбуваються у вашому тілі, коли ви тренуєтеся, наприклад, створення нових клітин серця та збільшення міцності кісток.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання29 хвилин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитаннягодина тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора