Яйця некруто: як варити, щоб зберегти всі корисні властивості
Варять курячі і яйця інших птахів.
Яйця некруто мають щонайширший набір корисних речовин. Щоб отримати ніжний білок і рідкий жовток, скористайтеся порадами досвідчених кулінарів. Автори популярних кухарських книг знають, як правильно варити яйця некруто.
Загальні поради з варіння яєць некруто
Варять курячі і яйця інших птахів. Їх готують різними способами: некруто, в мішечок, круто. Ті, що зварені некруто, відрізняються недовареним жовтком, який витікає при розділенні яйця на частини. Білок повністю зварений, але м’якший, ніж при варінні круто.
У чому переваги яєць некруто
Яйця містять лецитин і багато інших корисних мікроелементів. При варінні некруто яйце піддається мінімальній дії високих температур, що підвищує його харчову цінність.
Засвоюваність яєць залежить від тривалості варіння: чим довше вариться яйце, тим гірше воно засвоюється. Тому яйця некруто оптимальні для травлення.
Як правильно варити яйця некруто
У приготуванні яєць некруто головне завдання – отримати готовий білок і рідкий жовток. Неправильний режим варіння призводить до того, що яйця переварюються (жовток стає жорстким) або залишаються напівсирими (пливе не лише жовток, але і білок).
Скільки варити яйця некруто? Яйца середнього розміру:
- Варіть в каструлі 3 − 4 хвилини. За 3 хвилини білок згорнеться не повністю і навколо жовтка залишиться рідким. Якщо варити яйце 4 хвилини при спокійному кипінні, білок звариться повністю.
- Варіть в мультиварці 5 хвилин в режимі “Варіння на пару”.
Покрокова інструкція по варінню яєць некруто
Щоб яйця вийшли некруто, дійте так:
- Промийте яйця в холодній воді і покладіть їх на дно каструлі.
- Залийте холодною водою так, щоб рідина повністю їх покрила.
- Додайте сіль (1 ч. л.), поставте на сильний вогонь.
- Збавте вогонь після закіпання води, варіть не більше 4 хвилин.
- Злийте окріп.
- Залийте яйця холодною водою на 10 хвилин для швидкого очищення від шкаралупи.