Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Я відчуваю запах своїх геніталій — усі теж це чують?» Ось про що це може свідчити і що робити в такій ситуації

«Я відчуваю запах своїх геніталій — усі теж це чують?» Ось про що це може свідчити і що робити в такій ситуації

Таке запитання хоч раз виникало у багатьох людей.

7 хв на прочитання24 Серпня 2024, 23:37
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Іноді здається, що геніталії так сильно пахнуть, що це вже помітно. Чи відчувають цей запах інші люди? Чи може стати сигналом про проблеми зі здоров'ям? «Дзеркало» дає відповіді на ці запитання — і для жінок, і для чоловіків.

Запитання про запах власних статевих органів хоч раз виникало у багатьох людей — ви точно не самотні. Соціальний психолог Петра Бойнтон, що спеціалізується на сексуальному здоров'ї, запевняє, що такий страх насправді набув значного поширення. І людям справді ніяково обговорювати цю тему, хоча вона може хвилювати. Наприклад, близько третини жінок соромляться говорити про питання здоров'я їхніх статевих органів навіть із близькими, а більш ніж половина дівчат 18-24 років у Великій Британії від збентеження не можуть навіть вимовити слово «вагіна» перед гінекологом.

З чоловіками ситуація не краща: близько половини тих, хто стикається із проблемами сексуального здоров'я, соромляться заговорити про це з лікарем. Але чи потрібно перейматися, якщо турбує лише запах геніталій і нічого більше?

Запах жіночих геніталій, а також його інтенсивність залежить навіть від дня циклу. Побачити це допоможе ведення щоденника

«Геніталії пахнуть у всіх. Вони мають природний запах і іноді можуть віддавати сечею, фекаліями чи потом. А може пахнути і кров'ю, якщо у вас менструація, якщо ви нещодавно народили, трапився викидень або ви перенесли операцію на геніталіях. Сильніший запах від своїх геніталій можна помітити під час або після сексу. Крім того, у різний час місяця жіночі геніталії можуть пахнути сильніше, і це також може мати місце під час вагітності», — пояснює Бойнтон.

Звісно, якщо правильно підтримувати гігієну, вплив цих факторів буде мінімальним. А те, що інтимна зона повинна бути «стерильною» або «пахнючою», Бойнтон називає не більше ніж маркетинговими хитрощами тих, хто бажає продати жінкам різні вагінальні парфуми.

На думку Бойнтон, реклама таких товарів також може підкріплюватися жартами чи присоромленням жінок, геніталії яких помітно пахнуть. Так народжується стереотип, що запах є тільки у «розпусних» чи «хворих». Це, вважає спеціалістка, і веде до того, що про свою проблему говорити соромно навіть лікареві — загалом замкнене коло.

«Нормальна вагіна не пахне трояндами, і точно немає потреби робити так, щоб вона все-таки ними пахла. Вагінальні парфуми можуть завдати вам більше шкоди, ніж користі»,переконана гінеколог з Індії Аруна Калра.

Те, що запах ваших геніталій помітять інші люди, зовсім малоймовірно. Наприклад, кілька років тому в соцмережах був тренд на «ваббінг»: жінки використовували власні вагінальні виділення як парфуми, наносячи їх на зап'ястя і за вухами — як запевняють деякі блогери, це нібито підвищувало їхню сексуальну привабливість.

У феномені розбиралися навіть авторитетні наукові видання — зокрема, The Conversation нагадував, що науковці поки не дійшли консенсусу, чи працюють феромони (по суті, продукти секреції) на людський нюх, і якщо працюють, то як саме.

Втім, ті, хто спробував ваббінг, зважаючи на все, жодних негативних відгуків так і не отримали. Навіть навпаки, запевняли, що така практика дуже привертає увагу чоловіків.

Петра Бойнтон теж радить не панікувати, а завести щоденник та записувати туди спостереження протягом тижня. Спостерігайте, що зменшує запах або посилює його, чи є запах завжди, чи лише у певні години дня. Можливо, ви помітите, що він особливо сильно з'являється після носіння певного одягу чи вживання деяких продуктів, у періоди інтенсивних виділень чи, навпаки, зникає повністю — після душу.

Найімовірніше, ви виявите, що у появи більш інтенсивного запаху є цілком очевидні пояснення на кшталт рясного потовиділення чи овуляції, під час якої ефект може посилюватися.

Інша справа, якщо вагінальний запах здається підозрілим або він сильно змінився і залишається таким останнім часом. Тоді, можливо, справа таки в інфекції, і похід до лікаря не варто відкладати. Винятки — менопауза чи початок прийому оральних контрацептивів: у цей час гормональний фон змінюється, що впливає і на деяку зміну запаху виділень. Але якщо його можна описати як «рибний», «цибулевий», «тухлий» і загалом неприємний, до того ж самі виділення теж виглядають нетипово (стали сірими, жовтими чи зеленими, з домішкою крові, занадто густими й так далі), то розбиратися із проблемою варто гінекологу.

Якщо ж є й інші симптоми (дискомфорт при сечовипусканні, печіння), то може йтися про захворювання, що передається статевим шляхом. Тому в такому разі відтягувати огляд лікаря точно не варто — це вже не питання естетики, а потенційних проблем зі здоров'ям.

У чоловіків усе простіше. Якщо запах занадто сильний, можливо, треба просто приділити гігієні більше уваги

У чоловіків зона геніталій, як правило, починає випромінювати інтенсивні запахи після активного тренування, вранці (особливо якщо перед сном був секс або мастурбація) і після довгого робочого дня в положенні сидячи. Це абсолютно нормально: у такому разі варто просто помитися — запах має піти. Швидше за все, це вирішить проблему, адже переважно жінки скаржаться на неприємні аромати від своїх партнерів лише під час сексу — після того, як вони повністю оголюються (а через одяг та у звичайному житті їх не відчувають).

«Несвіжість» через піт частіше стає головним болем чоловіків через їхню анатомічну будову. Зовнішнє розташування яєчок змушує їх тертися не тільки одне об одне, а й об шкіру ніг, промежини, що лише посилює роботу потових залоз. Зменшити ефект від цього можна, вибираючи вільніший одяг (у тому числі й білизну), а також м'які та щадні засоби для душу.

Окремо варто зауважити, що геніталії важливо мити не тільки коли вони вже пахнуть, а хоча б щодня. Все через смегму — суміш секрету статевих залоз із частинками відмерлої шкіри та вологою. Найчастіше вона з'являється у дорослих необрізаних чоловіків, але може бути й у жінок.

Сама собою наявність смегми на геніталіях — не ознака хвороби, хоча при належній гігієні вона зазвичай не з'являється. Небезпека цієї речовини в тому, що вона чудово підходить для розмноження мікробів. Якщо забути про походи в душ і не приділяти увагу миттю крайньої плоті, то шкідливих мікроорганізмів може розмножитися так багато, що вони викличуть і неприємний запах, і в деяких випадках навіть запалення.

Якщо ж ви впевнені, що дотримуєтеся правил гігієни, регулярно ходите в душ, але пеніс і інтимна зона взагалі все одно пахнуть неприємно (і «рибно», як у жінок), то це вказує на можливу наявність захворювання, що розвивається. Це може бути і молочниця, і проблема з сечовивідною системою, і інфекція, що передається статевим шляхом — особливо якщо є додаткові симптоми (температура, печіння при походах до туалету, дивний запах сечі). Щоб з'ясувати причину того, що відбувається, і підібрати лікування, без візиту до лікаря не обійтися.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost