Догори
Дати відгук

WORLD WETLANDS DAY: у Чорнобильському заповіднику до Європейського червоного списку належить більше 20 видів флори і фауни

Щорічно відзначають День водно-болотних угідь.

1 хв на прочитання02 Лютого 2022, 11:30
Водно-болотні угіддя Водно-болотні угіддя
Поділитись:

2 лютого 1971 року в Іранському місті Рамсар було підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення, насамперед, як середовища проживання водоплавних птахів (Рамсарську Конвенцію).

Наразі Рамсарська Конвенція є, насамперед, інструментом пошуку, опису і охорони ключових водно-болотних угідь, які мають репрезентувати весь спектр цих екосистем та відображати рівень природного різноманіття їхніх компонентів.

День водно-болотних угідь покликаний привернути увагу урядів та громадськості до цінності водно-болотних угідь (ВБУ) для підтримки життя на нашій планеті, нагадають у Чорнобильському Радіаційно-екологічному Біосферному Заповіднику.

Цього року WORLD WETLANDS DAY вперше відзначається як Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй після його затвердження Генеральною Асамблеєю 30 серпня 2021 року. Девізом цього року є “Wetlands Action for People and Nature” (Водно-болотні угіддя – для людей і природи).

ВБУ Чорнобильського заповідника – а це річки, озера, заболочені ділянки разом з вологими луками та заплавними острівками – складають близько 12 % території.

Їх біорізноманіття вражає: тут налічується близько 1110 видів рослин, 58 видів ссавців, 208 видів птахів, 7 видів рептилій, 11 видів амфібій, 46 видів риб.

З них до Червоної Книги України віднесено 44 види флори, 75 видів фауни. До Червоного списку МСОП – 14 видів флори, 14 видів фауни. До Європейського червоного списку – 5 видів флори та 16 видів фауни.

До слова, в Чорнобилі відроджується вид орлів, який зник ще 40 років тому.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко