Висоцький: Чорноморський коридор здешевив логістику українського експорту

2 хв на прочитання16 Серпня 2024, 22:42
ФОТО: Експорт зерна з України морем / ubr.ua

Гарантування безпеки у морі, страхування суден і підтримка урядів зробили Чорноморський коридор успішною ініціативою, яка потужно підтримала український агросектор.

Чорноморський коридор здешевив логістику українського експорту і відчутно підтримав українських аграріїв. Про це заявив в.о міністра агарної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За його словами, суходолом транспортування експортної продукції дорожче, відповідно аграрії отримували менше прибутку.

"Якщо ми говоримо про аграрну продукцію, то нашим українським Чорморським зерновим коридором вдалося перевезти близько 44 млн тонн аграрної продукції. То це є досить суттєві обсяги для нашого розуміння. На сьогодні близько 70% українського експорту відбувається через наш Чорноморський зерновий коридор. Також є така гарна цифра для розуміння, що це значить по валютній виручці, то вартість цього об'єму - це майже 10 млрд доларів. Це валютна виручка, яку вдалося отримати нашій країні завдяки функціонуванню Чорноморського зернового коридору", - сказав Висоцький.

Як уточнив очільник міністерства, основні товари українського експорту на сьогоднішній день - це пшениця, кукурудза, ріпак, соя, соняшникова олія, шрот, цукор, яблучний сік, м'ясо птиці, мед, борошно, крупи.

Він додав, що Чорноморський коридор на сьогодні є одним з ключових важелів зовнішньої торгівлі України.

"Ми фактично досить активно експортуємо свою продукцію, взагалі експортуємо майже у всі країни світу, але досить активно приблизно у 40-50 країн. Це є такий постійний активний рух і взаємна торгівля. Тут декілька факторів спрацювало. Перш за все - вдалося гарантувати безпекові моменти виходу суден з Чорноморського зернового коридору. Наступний фактор - це підтримка по страхуванню. Фактично уряд України спільно з міжнародними страховими компаніями-партнерами створили такий страховий пул, який надавав гарантію, що у випадку форс-мажору чи певних втрат по суднах буде компенсація. І звісно саме бажання перш за все українських компаній продовжувати експорт готовність ризикувати показати першими приклад який потім всі також підхопили", - розповів в.о. міністра.

За даними Мінвідновлення, за рік роботи морського коридору Україна експортувала понад 64 мільйони тонн продукції.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: